美美今期抽到第 17號田(17/01/2009清田啦)

作者: 美美 發表于 2008-9-8 10:22:56
12017 92
nonogigi 發表於 2008-9-10 20:35:22 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-9-9 23:15 發表

我地星期一相遇的!是嗎??

哈哈...你見到個個係我既苦力, 佢個日早收工, 咪幫我去開田, 唔係我就有排都無得開始, 好心急呢..

回復

nonogigi 發表於 2008-9-10 20:38:03 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-9-10 00:50 發表

真是有緣, 日後要相約出來食飯啦, 今期您的 4號田是PACO上期的田, 今期我的 17號是PHOENIX上期的田,今期PACO其中的 22號是我上期的田, 而蛀米虫領回上期的16號田, 您們話啦, 是否有緣 ? ...

食飯?? 好喎...我應該今個星期日會去, 你地會去唔去呀??
回復

PACO 發表於 2008-9-10 21:44:23 |顯示全部樓層
原帖由 nonogigi 於 2008-9-10 20:38 發表

食飯?? 好喎...我應該今個星期日會去, 你地會去唔去呀??

原來又係苦力 !!今個星期日依然唔得,你地食得開心D啦 ,順便幫我睇吓幅田有冇被隻衰雀攪亂檔好嗎??
回復

loklok528 發表於 2008-9-12 01:13:59 |顯示全部樓層

107號在天水圍那兒

請問107號的正確地點在那處,
回復

美美 發表於 2008-9-12 11:16:16 |顯示全部樓層
原帖由 nonogigi 於 2008-9-10 20:38 發表

不好意思 ! 今個星期日(14/09)是中秋節, 我去大東山露營呀 !
再下個星期日(21/09)我就可以, 不知道他/她們能否出席 ?
回復

美美 發表於 2008-9-12 11:27:09 |顯示全部樓層
原帖由 loklok528 於 2008-9-12 01:13 發表
請問107號的正確地點在那處,

您可以在天水圍的天秀輕鐵站下車, 沿著球場旁邊的直路(是俊宏軒方向, 不是慧景軒方向), 行到中間便看見, 有個牌寫: 天秀路社區園圃, 希望能做園友啦, 這裡各園友都很好, 最重要負責這場的艷姐非常, 非常好人及很照顧我們, 快 ! 快 ! 快 ! 申請啦 !

回復

美美 發表於 2008-9-16 10:14:50 |顯示全部樓層
昨天(15/09)上午我落了田看看各植物生長如何, 發現放薯仔處一點起色都沒有, 所以掘開泥土看看, 這薯仔已酶爛, 只剩下皮 , 所以我已清除了它, 在原址馬上播了白菜的種子, 希望它快高長大啦..
另外, 荷蘭豆我放了 6株落田, 只剩下 2 株, 4株已仙遊了, 負責員艷姐話, 現今天氣反常, 在這9月份種荷蘭豆都是太熱了, 最好在10月中才開始種植, 可能會有點收成, 否則.........

回復

美美 發表於 2008-9-16 10:18:51 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-9-10 21:44 發表

原來又係苦力 !!今個星期日依然唔得,你地食得開心D啦 ,順便幫我睇吓幅田有冇被隻衰雀攪亂檔好嗎??

昨天(15/09)落田看過您的田, 很好, 2號田已發了很多新芽出來, 另 22號田沒有變化, 祝它們快高長大 !
回復

美美 發表於 2008-9-16 10:36:08 |顯示全部樓層
原帖由 nonogigi 於 2008-9-9 22:48 發表
我係 4 號田呀, 只係開左田, 咩都未做...
咩都唔識既我, 依定係到勁睇 post, 到時你真係要賜教呀...

昨天(15/09)上午看過您的 4號田, 田中間已培了很多苗, 但看不清楚是什麼, 等待您日後的介紹啦.
祝它們快高長大 !
回復

nonogigi 發表於 2008-9-18 23:06:21 |顯示全部樓層
我個d係生菜同油麥菜...不過艷姐話天氣勁勁曬, 都唔知d苗捱唔捱都住...
但我見有d田既蘿蔔苗又出得好好呀..所以都我落左少少, 希望ok啦..
回復

PACO 發表於 2008-9-19 05:05:50 |顯示全部樓層
原帖由 nonogigi 於 2008-9-18 23:06 發表
我個d係生菜同油麥菜...不過艷姐話天氣勁勁曬, 都唔知d苗捱唔捱都住...
但我見有d田既蘿蔔苗又出得好好呀..所以都我落左少少, 希望ok啦..

你浪費咗田的兩邊位置啦!剩係中間培苗嘅?其實你嗰位開荒嘅朋友開完田之後就可以種野架啦,最多種吓菜芯囉,天氣熱,冇遮光網都可以生到架!!
回復

PACO 發表於 2008-9-19 05:11:06 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-9-16 10:18 發表

昨天(15/09)落田看過您的田, 很好, 2號田已發了很多新芽出來, 另 22號田沒有變化, 祝它們快高長大 !

多謝你呀美美!不過16/9我都落過去,勁失望!完全唔係我想睇到嘅樣貌 有好多太熱都生唔到,塊地我應該開得唔好所以好乾 ,又要攪咗一輪 !勁唔開心 加咗遮光網希望會好d啦!
回復

nonogigi 發表於 2008-9-19 09:19:13 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-9-19 05:05 發表

你浪費咗田的兩邊位置啦!剩係中間培苗嘅?其實你嗰位開荒嘅朋友開完田之後就可以種野架啦,最多種吓菜芯囉,天氣熱,冇遮光網都可以生到架!!

其實我係兩邊都落左蘿蔔種子, 本來想加埋荳苗, 點知艷姐話太熱未係時候喎.. 我 coming sunday 會直接加埋其他種子, 我會用盡快田架啦..
回復

軒軒 發表於 2008-9-19 18:08:31 |顯示全部樓層
你們好,我是種植初哥偶然發覺這個網,很有興趣去學你們開田,明天將會申請天水圍107區的田,請問如果開了田須要些什麼工具,哪裡有什麼工具提供及支援呢?謝謝!
回復

美美 發表於 2008-9-19 18:51:22 |顯示全部樓層
原帖由 軒軒 於 2008-9-19 18:08 發表
你們好,我是種植初哥偶然發覺這個網,很有興趣去學你們開田,明天將會申請天水圍107區的田,請問如果開了田須要些什麼工具,哪裡有什麼工具提供及支援呢?謝謝! ...

不用帶什麼工具, 一般耕種所須要的工具, 園圃都有供應, 最重要是帶嗰人, 心機, 心意, 肥料及想種植的種子落田便可.
回復

軒軒 發表於 2008-9-19 18:57:23 |顯示全部樓層
多謝你的回覆!希望成功開田後再跟你交流交流!
回復

美美 發表於 2008-9-19 18:58:31 |顯示全部樓層
原帖由 軒軒 於 2008-9-19 18:57 發表
多謝你的回覆!希望成功開田後再跟你交流交流!

這裡的園友仔, 位位都好好人呀.
回復

軒軒 發表於 2008-9-19 19:14:48 |顯示全部樓層
美美,請問你的蔬菜種子在哪裡買的呢?
回復

PACO 發表於 2008-9-19 21:21:12 |顯示全部樓層
原帖由 軒軒 於 2008-9-19 19:14 發表
美美,請問你的蔬菜種子在哪裡買的呢?

最近元朗就有啦,不過買之前先參考版主嘅蔬菜種植時間表喎http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=271&extra=page%3D1
回復

軒軒 發表於 2008-9-20 13:04:25 |顯示全部樓層
各位,今天已經到了天水圍體育館搞了,是否明天才可以去開田呢?
回復