美美今期抽到第 17號田(17/01/2009清田啦)

作者: 美美 發表于 2008-9-8 10:22:56
12014 92

今期我抽到 17號田, 謝謝我的朋友BILL哥幫忙開田, 否則今天我要請假啦
我已將 4株發芽的荷蘭豆, 2粒未發芽的荷蘭豆, 2株玉豆, 分了 4份的薯仔, 2棵薑芽,  1株翠玉瓜, 早水蘿蔔及紅菜頭種子都播了落田, 另外, 西芹苗太幼芽了(在田的左上角細盆裏), 導師話過多一星期才放在田會好一點,   好的, 請看相, 謝謝 !
17號的全相: 圖像113.jpg
翠玉瓜: 圖像114.jpg
玉豆: 圖像115.jpg
荷蘭豆: 圖像118.jpg 圖像117.jpg
早水蘿蔔及紅菜頭: 圖像119.jpg

薑及薯仔已藏在泥下, 所以沒有相片, 日後大一些才補回相片.

athernas 發表於 2008-9-8 12:13:04 |顯示全部樓層
荃灣今日抽籤,唔知我中唔中呢.
回復

惡姨 發表於 2008-9-8 12:15:49 |顯示全部樓層
丸子,我都有抽呀,希望一整抽中田啦  
回復

athernas 發表於 2008-9-8 13:32:21 |顯示全部樓層
好呀.
回復

nonogigi 發表於 2008-9-8 13:51:04 |顯示全部樓層
我都係170區抽左塊田,不過第一次, 咩都唔識, 所以尋日都未開田, 尋晚至買齊野, 希望聽日有時間去整, 咁至可以快d開始...
回復

美美 發表於 2008-9-8 17:00:38 |顯示全部樓層
原帖由 nonogigi 於 2008-9-8 13:51 發表
我都係170區抽左塊田,不過第一次, 咩都唔識, 所以尋日都未開田, 尋晚至買齊野, 希望聽日有時間去整, 咁至可以快d開始...

HI, NONOGIGI: 您幾號田呀 ? 日後大家交流吓.
回復

阿宜 發表於 2008-9-8 17:58:44 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-9-8 12:13 發表
荃灣今日抽籤,唔知我中唔中呢.

請問荃灣邊度? 我好有興趣想租, 唔知有乜手續?
如果依家申請, 可以嗎?
回復

阿宜 發表於 2008-9-8 17:59:29 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-9-8 10:22 發表
今期我抽到 17號田, 謝謝我的朋友BILL哥幫忙開田, 否則今天我要請假啦
我已將 4株發芽的荷蘭豆, 2粒未發芽的荷蘭豆, 2株玉豆, 分了 4份的薯仔, 2棵薑芽,  1株翠玉瓜, 早水蘿蔔及紅菜頭種子都播了落田, 另外, ...

祝你有個大收獲!
回復

貓貓 發表於 2008-9-9 09:28:38 |顯示全部樓層
ye,美美你 17號田咪係蛀米蟲隔離,大家可以互相照應喎!
回復

蛀米虫 發表於 2008-9-9 11:00:09 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-9-9 09:28 發表
ye,美美你 17號田咪係蛀米蟲隔離,大家可以互相照應喎!

無論在網上或田裡, 大家因種植而認識, 可說是真要有點緣份!
美美早已有 標兄照應啦!  哈~ 哈~
回復

athernas 發表於 2008-9-9 11:17:11 |顯示全部樓層
原帖由 阿宜 於 2008-9-8 17:58 發表

請問荃灣邊度? 我好有興趣想租, 唔知有乜手續?
如果依家申請, 可以嗎?

荃灣公園啊, 8 SEP 抽籤咗,唔知有冇後補.
康文苗圃計畫WEB SITE ---> http://ballot.lcsd.gov.hk/list.cfm?lang=b5&type=crsp

回復

winnie02008 發表於 2008-9-9 11:43:20 |顯示全部樓層
因為要積分高於1才可以睇到如何租田啊~ 而我係新手所以仲未有分~
請問如果屯門,元朗或天水圍是如何租呢?謝謝各位解答
回復

阿宜 發表於 2008-9-9 12:39:00 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-9-9 11:17 發表

荃灣公園啊, 8 SEP 抽籤咗,唔知有冇後補.
康文苗圃計畫WEB SITE ---> http://ballot.lcsd.gov.hk/list.cfm?lang=b5&type=crsp

我睇左, 荃灣冇位喎!
不過我都好多謝你,我都唔知有呢d計劃!
回復

豬仔 發表於 2008-9-9 12:48:37 |顯示全部樓層
我都有抽荃灣呀,如果大家都抽到就可以互相照應吓
回復

美美 發表於 2008-9-9 13:07:01 |顯示全部樓層
原帖由 winnie02008 於 2008-9-9 11:43 發表
因為要積分高於1才可以睇到如何租田啊~ 而我係新手所以仲未有分~
請問如果屯門,元朗或天水圍是如何租呢?謝謝各位解答

HI, WINNIE: 其他地區我不知道報名時間及抽籤詳情, 我只知道天水圍區, 您可以到康民署, 天水圍或鳳琴街體育館取社區園圃計劃申請表, 填寫申請表後, 交妥費用就可以啦. 名稱: 天水圍107區-社區園圃計劃, 活動編號: 40173624, 日期由2008年09月07日至2009年01月18日止, 費用為港幣$400元正, 我們已經領了田, 如果現在還有位的話就可以安排領田, 如欲想參加, 請您, 快 ! 快 ! 快 !申請吧 ! 屆時可以交流, 交流吓.
回復

小寶 發表於 2008-9-9 13:23:48 |顯示全部樓層
祝大家好運, 個個抽中田
回復

winnie02008 發表於 2008-9-9 16:22:48 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-9-9 13:07 發表

HI, WINNIE: 其他地區我不知道報名時間及抽籤詳情, 我只知道天水圍區, 您可以到康民署, 天水圍或鳳琴街體育館取社區園圃計劃申請表, 填寫申請表後, 交妥費用就可以啦. 名稱: 天水圍107區-社區園圃計劃, 活動編號: 4 ...

謝謝你呀美美~ 等我去睇下先
回復

nonogigi 發表於 2008-9-9 22:48:50 |顯示全部樓層
我係 4 號田呀, 只係開左田, 咩都未做...
咩都唔識既我, 依定係到勁睇 post, 到時你真係要賜教呀...
回復

PACO 發表於 2008-9-9 23:15:14 |顯示全部樓層
原帖由 nonogigi 於 2008-9-9 22:48 發表
咩都唔識既我, 依定係到勁睇 post, 到時你真係要賜教呀...

我地星期一相遇的!是嗎??
回復

美美 發表於 2008-9-10 00:50:37 |顯示全部樓層
原帖由 nonogigi 於 2008-9-9 22:48 發表

真是有緣, 日後要相約出來食飯啦, 今期您的 4號田是PACO上期的田, 今期我的 17號是PHOENIX上期的田,今期PACO其中的 22號是我上期的田, 而蛀米虫領回上期的16號田, 您們話啦, 是否有緣 ?
回復

12345下一頁