室內蔬果園-2011年回顧#608

作者: sandylam 發表于 2008-8-6 14:45:57
57554 611
小寶 發表於 2009-1-5 17:14:23 |顯示全部樓層
340# sammyzoe

食苗苗最好營養喇喎~~
回復

sandylam 發表於 2009-1-6 13:09:05 |顯示全部樓層
338# athernas

丸子,
c67係紫蘿蘭定係岩桐?
我講緊係超迷你岩桐啵.
其實我好多盆花花都係紫蘿蘭區既花友分享出黎架.
有幾棵已經又有側芽,不過因為我太多所以無分出黎種.
回復

sandylam 發表於 2009-1-6 13:12:02 |顯示全部樓層
苗苗我都怕佢地唔食.
佢地平時食開大大棵既苜蓿架.
唔知可唔可以種到開花呢?
上次我响香草原買,想買返黎焗乾佢慢慢餵,點知焗焦左.
今次我試種仲要試風乾.
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-6 13:19:12 |顯示全部樓層
蘋果樹加小香瓜

大家睇吓蘋果樹大左幾多http://a2233.myweb.hinet.net/msn/cactus/cactus%20(14).gif
nana送既小香瓜慢慢大緊。
sandylam 發表於 2009-1-4 16:47

SANDY SANDY ~~~ 你棵萍果樹係唔係由核種起架 ? 可以教我嘛 ? 我放左D核響濕水棉花度好耐都無反應呀 .... (其實我唔識點樣發芽 ) 你可以教下我嘛?
唔該你呀 ~~ ^^
回復

sandylam 發表於 2009-1-6 13:25:16 |顯示全部樓層
係呀~
就係由果核種起,共三盆,比左一棵森美同學.
其實蘋果核要發芽,我又覺得唔難喎.
我買個熟蘋果,食曬佢,已經見到入面既果核有芽仔.
直接放入泥就掂.
種蘋果要問吓阿蛙哥先得.
阿蛙哥都種緊
回復

JicJicmom 發表於 2009-1-6 13:29:04 |顯示全部樓層
阿蛙哥 !!!!!!!!!!!!! 你又在何方呀 ?????
XDDDDDDDDDDDD
回復

athernas 發表於 2009-1-6 14:50:17 |顯示全部樓層
342# sandylam

我還未識分呀,係發叔話果棵係超迷.好難啊.
回復

sammyzoe 發表於 2009-1-6 15:02:05 |顯示全部樓層
蘋果發芽好難呀~~~~
我食左好多隻蘋果入面都無已發芽既核,
唸住擺耐d至食博佢發左芽啦,
點知食左幾個後入面連核都無埋....唉,
放左10粒核入泥"牛"左1個月至出2大棵比我,
sandy下次我唸你買隻蘋果比我好d啦,
我而家得3棵目標係5棵,我要食蘋果.
回復

sandylam 發表於 2009-1-7 13:23:21 |顯示全部樓層
其實唔係咁難啵~
你想要咩蘋果呀
回復

sandylam 發表於 2009-1-7 13:26:25 |顯示全部樓層
347# athernas
紫蘿蘭同岩桐係唔同品種架.
岩桐同紫蘿蘭都有分大細,單瓣重瓣等.
我見佢地响發叔度都係買紫蘿蘭,唔聽見有岩桐啵.
紫蘿蘭係難種架,要好小心照顧.
回復

athernas 發表於 2009-1-7 13:34:54 |顯示全部樓層
350# sandylam

我都search緊d資料去分別佢哋. 我post咗d av 啦.
回復

sandylam 發表於 2009-1-7 13:41:09 |顯示全部樓層
加油! 一齊努力種好佢.
回復

sammyzoe 發表於 2009-1-8 15:59:13 |顯示全部樓層
係呀~~
我仲想要多3棵蘋果樹,
所以sandylam一係你食完個蘋果留d核比我,
一係就用你既神手撰一個已發芽既核既蘋果比我啦,
我昨日又食蘋果都係無發芽既>___<
而家攪到食蘋果食到好似kind出寄蛋咁,
一路食一路唸入面會有幾多粒核呢,
最興奮既時候就係食完個蘋果,
打開個心搵核,
你話死未!!!
回復

sandylam 發表於 2009-1-24 16:50:27 |顯示全部樓層
新年前黎個大更新~~
大家都忙過年,食返少少賀年食品先.

特製蘿白糕.
今年趕唔到種返幾枝黎過年,所以無法子都係要買蘿蔔黎做.

吉豬島賀年富士蘋果.
打算初一就食左佢.

回復

sandylam 發表於 2009-1-24 16:58:48 |顯示全部樓層
食飽飽睇吓苗仔先~

育嬰室既小朋友
參考左版友介紹用黎種車厘子既方法,我用佢黎種蘋果.
蘋果只係用左二日就出芽,幾日後就咁大隻啦.
全部都係比SAMMYZOE既...

老師比既靚彩椒,雖然唔係100%發芽,但二粒種子出一棵,都算唔錯啦.

回復

亞實 發表於 2009-1-24 16:59:14 |顯示全部樓層
我都有在街市見過呢種蘋果
回復

sandylam 發表於 2009-1-24 17:03:41 |顯示全部樓層
到車厘茄啦~

因為之前泥裡曾經有蟲,比我浸水幾日,死左一半.
但不得不佩服佢強勁既生命力.
話咁快又生左側芽,仲有花苞添.

我原先想唔要原株,所以我剪左側芽黎玩插枝.
話咁快又生左根,可以攞出黎入泥嚕.

回復

sandylam 發表於 2009-1-24 17:11:01 |顯示全部樓層
再睇吓士多啤梨先~

我既有機士多啤梨.
佢二個越黎越大隻添.

走莖我剪過一次架啦.
但佢又生過喎.
又要去接住佢先.

因為有蚊滋仔,所以我响公主度接左佢之後,一直都放室外.
但今朝睇佢,佢無曬精神,好似有少少凍傷.
攞返黎既時候已有少少,宜家好似多左少少.
都係攞返室內種,今晚再換埋泥先.

回復

sandylam 發表於 2009-1-24 17:17:08 |顯示全部樓層
巨峰提子

得一塊葉係我男友種既.
多幾塊葉既係SAMMYZOE既.
總括一句,巨峰真係...好難種...
好難先種到出一塊葉,但底下二塊葉又枯左.
真係令人頭痛.

青提

青提的確好似容易少少.
SAMMYZOE唔驚,我保持得佢好靚靚,塊葉仲大緊.

回復

sandylam 發表於 2009-1-24 17:21:06 |顯示全部樓層
唔啱時候既小香瓜.
自從有第一片黃片後,突然黃多左好多塊.
於是我剪左所有黃葉,希望唔好再惡化啦.

小寶既苜蓿

開始出第三片葉嚕.
不過,佢地都大得幾慢吓.

回復