薑汁黑糖蛋糕 VS 楓樹糖漿蛋糕

作者: vkzone2002 發表于 2008-8-1 15:24:33
6392 35
薑汁黑糖蛋糕

材料:
A  薑汁15克
     蜜糖30克
     粟米油/芥花芓油 40克
B   蛋黃3個
     黑糖/原蔗糖 30克
C  薑粉10克
     低筋麵粉70克
     泡打粉半茶匙
D  蛋白3個
     砂糖50克

做法:
先把材料B混合打至淺黃色; 再混合材料A; 另把材料D打至企身發硬及把材料C混合篩好。
之後把A材料加入材料B混合, 加進3份之1的材料D, 再加入一半的材料C, 之後再加進3份之1的材料D; 然後再加餘下的材料C, 最後把餘下3份1的材料加入攪好就可入模, 用170度焗15-20分鐘即可。

楓樹糖漿蛋糕

材料:
a 蛋黃3個, 楓樹糖漿60克
b 牛奶30克, 煮食油(粟米油之類)40克, 白蘭地10克
c  蛋白3隻, 砂糖50克
d 低筋麵粉70克, 泡打粉1茶匙

做法:
把材料a攪拌到淺黃色; 加入材料b攪拌 (m)
把材料d混合篩好 (p)
材料c打成企身成蛋白霜, 之後把3份之1 蛋白霜加入材料(m)中, 再加入2份之1 材料(p)輕手攪拌, 之後再加入3份之1 蛋白霜和餘下2份之1 材料(p)再輕手攪拌, 最後加入餘下的蛋白霜, 入模用170度火烔20-25分鐘即可。
(味道很香甜, 如買不到楓樹糖漿, 可用一般蜜糖代替, 但會缺少楓樹糖漿的獨特香味)

蛋白和蛋黃分開處理這方法, 可以做出很鬆軟的海綿蛋糕呢!

評分

查看全部評分

freddywongdy 發表於 2008-8-1 22:27:28 |顯示全部樓層
用薑汁同楓樹糖漿整蛋糕o黎個點子好新鮮呀!
等我試下先!
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-4 10:06:54 |顯示全部樓層
咁請問你在那兒買楓樹糖醬架?
M記個d得唔得架?
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-4 10:22:16 |顯示全部樓層
越來越多野食la!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-4 10:49:46 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-8-4 10:06 發表
咁請問你在那兒買楓樹糖醬架?
M記個d得唔得架?

m記果d只係糖醬,唔係正宗楓樹糖醬啊!
正宗的楓樹糖醬,除了甜之外,有很有楓香味的!
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-4 10:51:34 |顯示全部樓層
唔知二德或 city super 會唔會有呢?
回復

Alfphy 發表於 2008-8-4 10:54:18 |顯示全部樓層
我曾在city super和百x的superstore見過有啊!
回復

vkzone2002 發表於 2008-8-4 11:03:56 |顯示全部樓層
水母,
我係賣蛋糕用品的店舖買的, 如你要我幫你買丫.
通常packing係淺啡色不透明膠樽的.
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-4 11:31:07 |顯示全部樓層
二德可能都有掛? 最衰百x超市未必間間都有呢d糖漿,等我再去碰下先.
你們都說造蛋糕無難度,搞到我成日心動想試下,睇怕今晚放工都會忍唔住心癢癢,走一趟蛋糕用品/ city super啊!
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-4 15:52:44 |顯示全部樓層
請問泡打粉 是不是等於自發粉呀?
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-4 16:01:56 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-8-4 11:31 發表
二德可能都有掛? 最衰百x超市未必間間都有呢d糖漿,等我再去碰下先.
你們都說造蛋糕無難度,搞到我成日心動想試下,睇怕今晚放工都會忍唔住心癢癢,走一趟蛋糕用品/ city super啊! ...

二德X係有楓樹糖, 唔駛去CITYxxPER啦! 貪貴咩!
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-4 16:06:51 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-8-4 15:52 發表

係兩樣野黎!
回復

Agnes 發表於 2008-8-4 16:07:09 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-8-4 15:52 發表

泡打粉是發粉, 自發粉是麵粉加發粉, 唔好買錯.
如果你唔係經常整, 買自發粉方便經濟些;但發嘅程度唔同牌子有異, 較難預計.
不過, 我覺得烹飪是一種藝術, 無需預計, 可以很隨意.
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-4 17:08:54 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-4 16:07 發表

泡打粉是發粉, 自發粉是麵粉加發粉, 唔好買錯.
如果你唔係經常整, 買自發粉方便經濟些;但發嘅程度唔同牌子有異, 較難預計.
不過, 我覺得烹飪是一種藝術, 無需預計, 可以很隨意. ...

講得o岩, 就算整同一樣野, 每次都可以有小小改動! 結果可能意想不到!
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-4 17:34:48 |顯示全部樓層
有點迷茫...
請問你地都去過整餅班學過嗎?
我未試過, 其實有無需要呢?
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-4 17:52:40 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-8-4 17:34 發表
有點迷茫...
請問你地都去過整餅班學過嗎?
我未試過, 其實有無需要呢?

第一要睇興趣啦!
其實有一D技巧同秘訣睇書未必會講,
要上堂先學得到呢!
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-4 17:55:25 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-8-4 17:52 發表

第一要睇興趣啦!
其實有一D技巧同秘訣睇書未必會講,
要上堂先學得到呢!

咁應該去那些地方或那種班上堂才適合呀?
回復

vkzone2002 發表於 2008-8-4 17:59:43 |顯示全部樓層
我自己玩下無去上過堂學吖. 我每次份量都有少少 "求其". 但唔同蛋糕都有唔同要點, 好似海棉蛋糕就一定要分開蛋白和蛋黃攪, 心太軟就一定要雪過夠才好焗, 藍梅粒最好先放入冰箱雪硬才加入蛋糕糊中, 提子乾最好多少少水或酒浸一晚才用.......
一般自發粉係中力粉, 而做蛋糕係低筋粉, 所以我會分開買.

我多數看書學的, 有時cheap一些仲會看完書唔買本書(可能只有1-2款想學咁就多數會用這個方法), 自己記住材料份量行出書店後寫低或即時打返俾自己公司電話留voice mail俾自己一面對住本書講晒成頁做法和材料.

評分

查看全部評分

回復

freddywongdy 發表於 2008-8-4 18:03:57 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-8-4 17:55 發表

咁應該去那些地方或那種班上堂才適合呀?

如果初學你可以睇下o黎間 :
http://www.cake1cake.com.hk/
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-4 18:07:19 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-8-4 17:59 發表
我自己玩下無去上過堂學吖. 我每次份量都有少少 "求其". 但唔同蛋糕都有唔同要點, 好似海棉蛋糕就一定要分開蛋白和蛋黃攪, 心太軟就一定要雪過夠才好焗, 藍梅粒最好先放入冰箱雪硬才加入蛋糕糊中, 提子乾最好多少少 ...

咁你仲唔post教埋我地整啦!
回復

12下一頁