裝修後, 發現AV有病(白色毛毛咁)

作者: vkzone2002 發表于 2010-3-19 00:07:18
1676 3
裝修後, 發現AV有病(白色毛毛咁), 想一次同佢地大洗沖涼, 請問步驟如何?
alexander 發表於 2010-3-19 10:19:56 |顯示全部樓層
最方便緊係用peter 的 'AV終極換泥法'啦
回復

比得大帝 發表於 2010-3-19 20:30:04 |顯示全部樓層
裝修後, 發現AV有病(白色毛毛咁), 想一次同佢地大洗沖涼, 請問步驟如何?
vkzone2002 發表於 2010-3-19 00:07

放相睇吓啦, 可能係裝修的灰塵卦

如果想沖洗又唔想換盆, 也可以放在水喉下洗滌, 放慢水以免沖去植料, 可以一邊沖水一邊用小毛刷把葉片洗刷

用噴水壼把整株噴濕, 再用小毛刷刷也可以

洗完後用tissue把水吸乾, 再放在陰涼處風乾, 濕了的av不可以晒太陽
回復

小小 發表於 2010-3-26 10:52:58 |顯示全部樓層
係發毛菌定係灰塵呀,如果係毛菌就要噴殺菌藥和要和其他分開,會野開的,我試過有年春天,一野開左先發現,結果爛了的葉摘了半水桶咁多,受傷有百幾盤,好慘,好彩控制得早.
如果係灰塵就易啦,用膠袋包住個盤同植料,免得沖涼後植料太濕,打側側地盤花,用花灑輕輕沖走就得啦,沖涼後放通風陰涼處吹乾,只要短時間內能吹乾,就不一定要用紙巾吸水的,否則種好多盤咁點算,但一定濕左就不可以見太陽,會有水痕或燒傷的,因為水點在陽光下成一透鏡,聚焦就燒傷啦.
回復