感情事- 第3者

作者: everydayfan 發表于 2008-7-24 15:29:34
9671 115
虛宿寶瓶 發表於 2008-7-28 14:04:04 |顯示全部樓層
原帖由 RIO 於 2008-7-28 13:49 發表
唉, 感情事真係好難講, 我地旁觀者就當然講得輕鬆啦~
希望你守得雲開啦.

我就係諗,嘅然分開差不多成年,日日都係牽腸掛肚、自己係屋企喊,咁不如算啦,就即管試下守啦!起碼我開心嘅時間會多 d !佢想我陪佢買野我咪陪囉,佢想我整野佢食我咪整囉,佢想飲湯我咪煲囉!我投訴還投訴,其實我唔介意為佢忙.....
回復

candyafr 發表於 2008-7-28 15:07:26 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-28 14:04 發表

我就係諗,嘅然分開差不多成年,日日都係牽腸掛肚、自己係屋企喊,咁不如算啦,就即管試下守啦!起碼我開心嘅時間會多 d !佢想我陪佢買野我咪陪囉,佢想我整野佢食我咪整囉,佢想飲湯我咪煲囉!我投訴還投訴,其實我唔介意為佢忙..... ...

不過佢唔知你為佢...........唉..........都係個句...........要你自己決定點,但他好自私.食野可以出街,飲湯四圍都有湯賣啦...........
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-28 15:20:19 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-7-28 15:07 發表

不過佢唔知你為佢...........唉..........都係個句...........要你自己決定點,但他好自私.食野可以出街,飲湯四圍都有湯賣啦...........

其實佢知嘅!佢有時飲多兩杯都會同我講話佢知我好錫佢,係佢自己唔好,但佢改唔到吊兒郎噹壞習慣喎!我唔介意做煮飯婆,成日都食出面 d 野,唔好話有冇益,剩係諗去邊度食、食乜野就頭痕!兩個人煮飯仔可以煮多個送,滾個湯,又唔係成日煮,有時一個月都煮唔到一次,我冇乜所謂,最緊要佢肯食啫!
回復

candyafr 發表於 2008-7-28 16:00:22 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-28 15:20 發表

其實佢知嘅!佢有時飲多兩杯都會同我講話佢知我好錫佢,係佢自己唔好,但佢改唔到吊兒郎噹壞習慣喎!我唔介意做煮飯婆,成日都食出面 d 野,唔好話有冇益,剩係諗去邊度食、食乜野就頭痕!兩個人煮飯仔可以煮多個送,滾個湯,又唔係成日 ...

不過真係辛苦咗你................祝你好運
回復

RIO 發表於 2008-7-28 16:10:04 |顯示全部樓層
一個願打一個願捱, 都無話可說. 開開心心過日子就好~

我呢, 可能年紀大, 我同我老公拍拖無耐, 我已經同佢講如果佢無計劃同我結婚的話就唔好搵我喇, 我無咩青春可以嘥
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-28 16:10:06 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-7-28 16:00 發表

不過真係辛苦咗你................祝你好運

我日日都係度祝自己好運~~
回復

RIO 發表於 2008-7-28 16:19:06 |顯示全部樓層
幸福係要爭取, 你主動出擊, 多d搵佢啦, 唔好成日係樹等.
回復

cross 發表於 2008-7-28 16:21:10 |顯示全部樓層
原帖由 RIO 於 2008-7-28 16:19 發表
幸福係要爭取, 你主動出擊, 多d搵佢啦, 唔好成日係樹等.

爭取多是抱希望才去
不是冷水說話
可是一些情況希望愈大失望更大
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-28 16:23:08 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-28 15:20 發表

其實佢知嘅!佢有時飲多兩杯都會同我講話佢知我好錫佢,係佢自己唔好,但佢改唔到吊兒郎噹壞習慣喎!我唔介意做煮飯婆,成日都食出面 d 野,唔好話有冇益,剩係諗去邊度食、食乜野就頭痕!兩個人煮飯仔可以煮多個送,滾個湯,又唔係成日 ...

我以前同你好似,成日做埋d好唔理智既o野~
旁人覺得傻,自己都知唔應該,但又不能自拔,感覺真係生不如死~
繼續等,可能係短暫既止痛既方法,但係長遠又點呢?有冇信心佢真係有朝一日鳥倦知還?
如果冇信心,就要為自己準備退路~
唔係叫你一刀切,我知咁做好傷,唔係個個承受得起,只係建議慢慢抽離~
起碼o係意識上要話比自已知,自己搵緊路撤退~
我以前既做法係迫自己做多d其他o野,返學,打波,分散精神,唔好將所有焦點集中o係佢一個身上~
認識多d唔同圈子既朋友,唔好成日被動地等佢~
心情唔好既時候搵朋友傾o下偈,呢個係好好既紓緩方法~
總之唔好將自己既世界限制o係你同佢兩個人,呢個世界仲有好多有趣既人&事值得我地去發掘~
我知好難,但係等浪子回頭,何嘗唔係咁難~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-28 16:40:39 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-28 16:23 發表

我以前同你好似,成日做埋d好唔理智既o野~
旁人覺得傻,自己都知唔應該,但又不能自拔,感覺真係生不如死~
繼續等,可能係短暫既止痛既方法,但係長遠又點呢?有冇信心佢真係有朝一日鳥倦知還?
如果冇信心,就要為自己準備 ...

我成日出街去掟飛鏢,你估我同佢去咩? 10次都冇一次,我同自己 d 朋友玩之嘛,佢都識嘅,佢想黎咪黎囉!佢唔出街我當然唔會自己坐係屋企啦!我又未有咁傻。
回復

RIO 發表於 2008-7-28 16:45:41 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-28 16:21 發表

爭取多是抱希望才去
不是冷水說話
可是一些情況希望愈大失望更大

你都講得arm,
只係我認為要爭取過,
即使失敗都叫對得住自己je.
回復

cross 發表於 2008-7-28 16:53:35 |顯示全部樓層
原帖由 RIO 於 2008-7-28 16:45 發表

你都講得arm,
只係我認為要爭取過,
即使失敗都叫對得住自己je.

因情況而異
對方性格等等是一個不變數
而不是像面積或什麼一樣
你代入(投入)任何東西內可以改變的
明知會改變結局或對方的可能差不多要奇蹟出現才達成
何用無謂的動作?!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-28 16:53:46 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-28 16:40 發表

我成日出街去掟飛鏢,你估我同佢去咩? 10次都冇一次,我同自己 d 朋友玩之嘛,佢都識嘅,佢想黎咪黎囉!佢唔出街我當然唔會自己坐係屋企啦!我又未有咁傻。 ...

如果搵到一個自己覺得舒服既方式去生活,咁就最好~
唔希望你受到傷害,一個人唔傷得好多次,尤其是用情太深既女人~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-28 16:56:10 |顯示全部樓層
我都唔係齋等佢 call 嘅!我會適量地提醒住佢要陪我!
唉!咁咪就係一段奇奇怪怪嘅關係囉!朋友唔似朋友,男女朋友唔似男女朋友!
回復

chiman 發表於 2008-7-28 18:44:09 |顯示全部樓層
寶瓶咁又何必呢?
開心嗎?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-28 19:57:36 |顯示全部樓層
原帖由 chiman 於 2008-7-28 18:44 發表
寶瓶咁又何必呢?
開心嗎?

開心!比起o個11個月零7日同佢分開左o既日子,我開心架!我堅持左11個月零7日但真係唔好過!
回復

chiman 發表於 2008-7-28 20:41:51 |顯示全部樓層
11個月零7日。。。咁堅持落去,終有一日你會死心/幸福真的降臨。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-28 21:05:34 |顯示全部樓層
原帖由 chiman 於 2008-7-28 20:41 發表
11個月零7日。。。咁堅持落去,終有一日你會死心/幸福真的降臨。

我就係發覺同其他人一齊都原來只係水泡,唔想再浪費其他人 d 時間!咁我亦都唔係盲目咁等,但又未遇到一個人可以另我另眼相看.... 既然係咁.... 我又可必免強自己呢?
回復

chiman 發表於 2008-7-28 21:12:06 |顯示全部樓層
我都曾經浪費左3年時間係一個人身上,直到老婆出現,先知咩係幸福開心。
好希望你會得到真正既幸福快樂
回復

candyafr 發表於 2008-7-28 21:16:30 |顯示全部樓層
原帖由 chiman 於 2008-7-28 21:12 發表
我都曾經浪費左3年時間係一個人身上,直到老婆出現,先知咩係幸福開心。
好希望你會得到真正既幸福快樂

我有1位朋友講過,真正的緣份是在你不經意的時侯出現,擋也擋不了,未是時侯,尋也尋不着
回復