感情事- 第3者

作者: everydayfan 發表于 2008-7-24 15:29:34
9674 115
蛀米虫 發表於 2008-7-26 20:25:35 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-25 14:30 發表

當事人心態一定係變態+la!!!

就算原本沒事, 有左d甘既關係之後心理都好難去平衡law~
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-26 20:29:01 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-25 12:50 發表
第三者嘅事,我地呢d旁觀者邊有得出腥牙?!?!

人地有佢地想行既路, 不過既然問到既話, 盡量盡朋友之義law~
其實一方面要保持友誼, 又唔傷對方心靈; 一方面又要盡朋友之義, 都係唔易做架......
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-26 20:30:01 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-25 12:27 發表

這個"第三者" 通常都係先被愛, 後來才不被愛的, 即係當對方變心, 佢就由第二者跌為第三者?

不讚成

好似評級甘呀!  哈~
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-28 10:57:52 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-7-25 12:10 發表
佢可能今日早上同呢個,下午再同呢個,聽日上午同嗰個,下午同嗰個,後日又同呢個呢??

咁呢d係最多到 like的程度.
乜野叫做 love,你d朋友未識囉~
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-28 11:00:08 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-7-25 15:29 發表
有時候我又覺得呢D唔係變唔變態, 只係廿幾歲同70幾歲, 2個既生活,話題,對事物既觀點角度都唔同, 咁點樣溝通到呀? 例如我地唱K係唱流行歌, 伯伯唱既係粵曲 ...

你呢個case 令我想起金庸個太太同水母一樣年紀.
佢地結婚時,佢太太都只係24,金庸自己就已經65喇~
回復

羊咩咩 發表於 2008-7-28 11:21:40 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-28 10:57 AM 發表

咁呢d係最多到 like的程度.
乜野叫做 love,你d朋友未識囉~

love係好全面咁包容對方,全冇計較,咩都諗住對方,食食下野都話要打包埋比佢食....
好多野架,深層d仲可以做到心靈相通...........
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-28 11:25:58 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-7-28 11:21 發表

love係好全面咁包容對方,全冇計較,咩都諗住對方,食食下野都話要打包埋比佢食....
好多野架,深層d仲可以做到心靈相通...........

呢下真係唔易架,要連同佢的壞野都照單全收真係太難喇.
可能因為咁,有些壞男人靠呢句野叫個第三者/二奶包容下佢花心的問題.
唉~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-28 12:08:49 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-28 11:25 發表

呢下真係唔易架,要連同佢的壞野都照單全收真係太難喇.
可能因為咁,有些壞男人靠呢句野叫個第三者/二奶包容下佢花心的問題.
唉~

唉!做咩尋晚佢叫左個味菜牛柳絲飯我都仲要叫個蕃茄雞絲焗飯?因為佢鐘意食甜甜酸酸野,咁佢又可以食少少我o個 d~~~~~ 話左 weekend 留係屋企避暑,做乜鬼兩日都走鬼左出去,因為佢話要我陪佢買野~~~~  
If i could care less ~~~~~~~~~~~~~
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-28 12:11:21 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-28 12:08 發表

唉!做咩尋晚佢叫左個味菜牛柳絲飯我都仲要叫個蕃茄雞絲焗飯?因為佢鐘意食甜甜酸酸野,咁佢又可以食少少我o個 d~~~~~ 話左 weekend 留係屋企避暑,做乜鬼兩日都走鬼左出去,因為佢話要我陪佢買野~~~~  
If i could care less ...

你有伴喇? 嘻嘻~~  叫佢咪咁貪心啦~
我呢幾晚都係响屋企煮喎, 唔想四圍行咁熱呀.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-28 12:15:25 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-28 12:11 發表

你有伴喇? 嘻嘻~~  叫佢咪咁貪心啦~
我呢幾晚都係响屋企煮喎, 唔想四圍行咁熱呀.

都唔知算唔算係!
攪到我好似鐘無艷咁!
兩年啦!唔生唔死咁!都唔知點好!

回復

gtrnismo 發表於 2008-7-28 12:20:37 |顯示全部樓層

這是她的自由

原帖由 everydayfan 於 2008-7-24 15:29 發表
近排睇得電視多, 又覺得各位花友大都思想成熟, 所以想拎出黎大家8掛下~
有一套係講其中一個女主角做一個情婦, 明知道男方不會和老婆分開, 但仍然心甘情願地做一個不能被公開的女人~
女主角不是貪男方的錢,(個人認為 ...

其實很簡單, 沒人也有自己的自由做任何事
可以自殺, 可以食煙, 可以游水, 可以不工作, 可以飲益力多溝black label....

問題是影響到他人嗎? 影響到自己嗎?

很多人都覺得自由, 日本殺人狂都可以有自由殺人
但當第3者的如果人地有老婆/老公, 就是破壞人家婚姻, 就是影響到他人

影響到他人的(負面的), 不論事情有多嚴重, 已經不能光說"我有自由"
這是錯的。肯定是錯的。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-28 12:20:46 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-28 12:15 發表

都唔知算唔算係!
攪到我好似鐘無艷咁!

最驚係呢種狀態,連自己都唔知算唔算,簡直係大折磨~
有冇諗過問清楚?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-28 12:27:44 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-28 12:20 發表

最驚係呢種狀態,連自己都唔知算唔算,簡直係大折磨~
有冇諗過問清楚?

問?年幾前問過,佢話係,但態度有一排好差,心都灰埋,於是離開左佢,幾個月冇再通話,我都避開佢會去嘅地方!但人算不如天算!避無可避,又再唔生唔死咁"好似"係番埋一齊!但今次我唔識問,都唔知點問,我知佢有好多煩惱(工作上),我煩過佢一次之係就唔敢再提啦!
回復

tata 發表於 2008-7-28 12:27:49 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-7-26 20:29 發表

人地有佢地想行既路, 不過既然問到既話, 盡量盡朋友之義law~
其實一方面要保持友誼, 又唔傷對方心靈; 一方面又要盡朋友之義, 都係唔易做架...... ...

我都係咁話, 做朋友當然想分享佢嘅喜悅啦, 但又明知係唔啱~ 我老公話你唔應該同佢討論同回應佢呢段感情...........................
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-28 12:39:03 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-28 12:27 發表

問?年幾前問過,佢話係,但態度有一排好差,心都灰埋,於是離開左佢,幾個月冇再通話,我都避開佢會去嘅地方!但人算不如天算!避無可避,又再唔生唔死咁"好似"係番埋一齊!但今次我唔識問,都唔知點問,我知佢有好多煩惱(工作上),我煩過佢一 ...

咁真係好煩喎,我都試過有一段感情糾纏o左兩年幾,痛苦到想死~
直到佢同ex再續前緣,件事至劃上句號~
希望你唔好似我~
祝你有轉機~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-28 12:46:47 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-28 12:39 發表

咁真係好煩喎,我都試過有一段感情糾纏o左兩年幾,痛苦到想死~
直到佢同ex再續前緣,件事至劃上句號~
希望你唔好似我~
祝你有轉機~

唉!我都希望有轉機,女人冇乜幾多時間攞黎咁用 ~~~~
七月頭某日佢 send sms 比我話要走啦,上上海做d野(我之前知嘅,但唔知日子)!通常佢出門做野我唔煩佢,除非佢搵我!但成日星期有多,無影無踪!send 個 sms 問佢咩事!佢先至 login 上 msn 同我講話未做完野,未番得黎住!我都費鬼事理佢啦!心諗佢唔係香港,我唔使隨傳隨到,所以都幾逍遙自在!上星期五收到佢 msn,話番左黎幾日,但病病地,所以冇搵我喎!即刻冇哂心機!幾日至搵我... 我係乜野?

回復

RIO 發表於 2008-7-28 13:36:41 |顯示全部樓層
寶瓶,
希望你唔好介意我咁講啦,
如果係男女朋友雖則話彼此要比d空間對方,
但你地e+咁"離行離喇",
都真係唔係路wor,
我勸你都係轉移目標把啦~

我有個朋友好似你咁,
佢同佢男朋友拍拖幾年,
重帶埋佢阿媽(重有我阿媽)一齊去日本旅行,
佢地都算感情幾好啦,
但之後個男既就話自己失業,
要靜下, 好長一段時間冇搵佢,
好喇, 佢搵到工,
咁又係埋一齊啦,
點知又係成日玩失蹤,
最後我個fd頂唔順就同佢分咗手lu.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-28 13:40:37 |顯示全部樓層
當日就係太過灰心,所以離開左佢!我地分開左11個月零 7日!日子好難過!我唔知佢過得好唔好,但我就非常唔好!原來用咁多日子我都放唔低!結果,咪又再唔拖唔水咁................
回復

RIO 發表於 2008-7-28 13:49:34 |顯示全部樓層
唉, 感情事真係好難講, 我地旁觀者就當然講得輕鬆啦~
希望你守得雲開啦.
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-28 13:59:50 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-28 12:46 發表

唉!我都希望有轉機,女人冇乜幾多時間攞黎咁用 ~~~~
七月頭某日佢 send sms 比我話要走啦,上上海做d野(我之前知嘅,但唔知日子)!通常佢出門做野我唔煩佢,除非佢搵我!但成日星期有多,無影無踪!send 個 sms 問佢咩事!佢先至 login ...

唔知會唔會影響到你呢??
我以前有個朋友, 佢男友成日唔見人, 但因為大家一齊好夾好開心, 男仔又對佢好; 所以不以為意.
後來發覺有好多野唔係想像中甘既, 可能加上成日唔係成日見感情唔會話點樣發展得好好(我估);
佢諗著同個男仔講分手, 點知個男仔同佢講同左第二個一齊.
甘我朋友同我講話, 既然自己都有意思分開, 甘沒理la! 諗著和平分手(仲唔駛自己內疚)!
係好短時間內, 因個男仔同佢果個拍得唔係好開心, 搵左我朋友幾次, 甘我朋友又沒意思同佢復合, 跟著個男仔可能見佢甘容易就同自己分開, 好唔順氣甘同我朋友講原來佢係同自己一齊之前已經同果個一齊, 最後我朋友同個前度就連朋友都唔駛做la!  
原來果個女仔好花心! 成日同佢既前度離離合合......唉!  呢D係咪叫愛得麻木呢?? 麻木同痴心亦唔係女人既專利~

回復