昨晚飲酒,今日仲暈下暈下點算好?

作者: everydayfan 發表于 2008-6-4 11:18:51
9367 42
昨晚飲酒飲得勁左, 今早到依家都仲係暈下暈下咁, 想問下你地會用咩野方法令自己舒服D?
八王爺 發表於 2008-6-4 11:31:28 |顯示全部樓層
流汗.....
回復

everydayfan 發表於 2008-6-4 11:34:36 |顯示全部樓層
姐係咪去焗sauna?
回復

八王爺 發表於 2008-6-4 11:46:24 |顯示全部樓層
你自己郁吓手腳,都得!
回復

豬骨煲 發表於 2008-6-4 11:57:18 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-6-4 11:18 發表
昨晚飲酒飲得勁左, 今早到依家都仲係暈下暈下咁, 想問下你地會用咩野方法令自己舒服D?

啤酒定硬野先............

頭痛既,半杯暖水加半杯唔凍既寶X力試下丫
飲多D水,補充番體內既水份同揮發埋仲係體內既酒精
少食多餐囉冇胃口既,清淡D喇
骨痛既.........幫係唔到,試下自己按摩下啦

自己既醉酒經驗就係咁多........老了,年紀大開始機械壞
為免辛苦,厘D場合而家都係避得就避囉......
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-4 12:03:09 |顯示全部樓層
寶X力我都聽過!
我鐘意飲可樂
大勁o既唔該去食粒止痛藥
回復

ハマナス 發表於 2008-6-4 13:14:05 |顯示全部樓層
解決宿醉嘅辦法真係好多, 個個人唔同。我自己就會沖個涼, 飲酸嘅野, 同飲多d水, 去多d廁所咁
回復

nuage 發表於 2008-6-4 13:35:16 |顯示全部樓層
原帖由 豬骨煲 於 2008-6-4 11:57 發表

啤酒定硬野先............

頭痛既,半杯暖水加半杯唔凍既寶X力試下丫
飲多D水,補充番體內既水份同揮發埋仲係體內既酒精
少食多餐囉冇胃口既,清淡D喇
骨痛既.........幫係唔到,試下自己按摩下啦

自己既醉酒 ...

係呀﹗飲寶X力可以補充身體因飲酒而流失嘅礦物質(其實取好係飲完酒後即刻飲)。另外要飲多d水有助解宿醉。如果最好食埋營養補充品乳薊Milk Thistle可以保肝(因為飲酒好傷肝)。
回復

八王爺 發表於 2008-6-4 13:49:02 |顯示全部樓層
有冇人飲酒無宿醉呢?
回復

nuage 發表於 2008-6-4 14:12:56 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-6-4 13:49 發表
有冇人飲酒無宿醉呢?

如果飲酒前飲d寶x力,再係飲酒後飲大量嘅水補充,可以減少早上起身因宿醉引起嘅唔舒服感覺﹗(因為我嘅導師話飲酒後會去多咗厠所,導致大量充失水份同埋礦物質,所以人會有宿醉嘅感覺)。
回復

everydayfan 發表於 2008-6-4 15:08:39 |顯示全部樓層
唔怪之得我次次唔舒服都係飲啤酒~ 飲啤酒成日都去廁所.
同埋覺得勁飲水都仲好想飲水咁, 拿拿林去買返枝寶X力先~
以前日蒲夜蒲第2日返工都無事, 家陣都係差左好多, 我都認老喇...
如果飲紅酒白酒就無事, 第2 日D皮膚仲靚左添...
但其它硬野就怕怕喇....
回復

比得大帝 發表於 2008-6-4 15:12:08 |顯示全部樓層
最正氣的方法就是狂飲清水, 給血液大洗.
回復

everydayfan 發表於 2008-6-4 16:12:24 |顯示全部樓層
想問下...乳薊Milk Thistle係D咩野食物可以搵到?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-4 16:36:21 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-6-4 16:12 發表
想問下...乳薊Milk Thistle係D咩野食物可以搵到?

Milk Thistle係一種植物,種子裡面有一種物質,對肝臟好好,曾經在網上見有人自稱患o左末期肝癌,後來家人幫佢o係法國搵o左dMilk Thistle種子研成粉末服用,佢幾年後仲繼續生存~
呢個故事大約四五年前在網上見到,唔知佢依家點~
香港唔知有冇Milk Thistle種子賣,我知歐洲幾普遍,三四年前有朋友家人o係荷蘭帶o左一大包來香港比在港的親人醫肝病~
如果冇種子,可以去屈人寺等大藥房買丸仔,擺o係營養補充劑o個欄,唔使醫生紙都買到~
回復

semi-alba 發表於 2008-6-4 16:44:48 |顯示全部樓層
我寧願飲硬野, 都唔要啤酒, 飲親啤酒都劏到7彩
回復

八王爺 發表於 2008-6-4 16:47:18 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-6-4 07:12 發表

如果飲酒前飲d寶x力,再係飲酒後飲大量嘅水補充,可以減少早上起身因宿醉引起嘅唔舒服感覺﹗(因為我嘅導師話飲酒後會去多咗厠所,導致大量充失水份同埋礦物質,所以人會有宿醉嘅感覺)。 ...

好勁~~ 有導師添。
回復

cross 發表於 2008-6-4 17:03:29 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-4 15:12 發表
最正氣的方法就是狂飲清水, 給血液大洗.

我認同
不過要睇你咩工
因為..會整天廁所
回復

Exodus 發表於 2008-6-4 17:07:30 |顯示全部樓層
原帖由 semi-alba 於 2008-6-4 16:44 發表
我寧願飲硬野, 都唔要啤酒, 飲親啤酒都劏到7彩

飲硬野前打定底咪好好多囉
回復

everydayfan 發表於 2008-6-4 17:26:17 |顯示全部樓層
我又想8掛問下, 有D咩打底妙方?
聽人講話食牛油 , 但牛油就咁食....好恐怖
回復

cross 發表於 2008-6-4 17:27:20 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-6-4 17:26 發表
我又想8掛問下, 有D咩打底妙方?
聽人講話食牛油 , 但牛油就咁食....好恐怖

酒x基
回復

123下一頁