我喜愛的月季 2014-3-31/ 39頁 更新

作者: 花草之家 發表于 2008-7-23 18:30:41
55661 785
花草之家 發表於 2008-11-27 16:36:15 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-11-27 05:14 發表
花草的玫瑰靚靚啊, 最後果張, 紅, 白大比拼, 好殺食呀 !

叮噹,我刻意將紅、白色拍住種,色彩對比強烈D,覺得好睇D
回復

花草之家 發表於 2008-11-27 16:53:26 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-27 11:32 發表

我都購咗啲小鐵, 到時可以一齊研究吓, 但係我無花王幫手, 再咁落去, 啲花花唔s, 係我s.....

好野!可以一齊研究種小鐵, 冇花王幫手冇有怕,我個花王都係每日做30一60分鐘。
你依家先至知驚?太遲啦   見到D花開得靚靚比你睇,即刻精力十足咁服待佢地呀
回復

hk88688 發表於 2008-11-27 17:45:04 |顯示全部樓層
就係啲花靚得滯 , 搞到成日都忍唔到手囉 咁見到自己種啲花開得靚靚, 又真係咩辛苦都忘記晒
聽日又一批小樹苗送嚟, 之後仲有日日春, 小鐵...... 真係周身唔得閒, 不過好彩有你陪
回復

osais 發表於 2008-11-27 17:50:22 |顯示全部樓層
你地講緊小鐵係咩架? 有無相睇呢?
回復

hk88688 發表於 2008-11-27 18:01:00 |顯示全部樓層
原帖由 osais 於 2008-11-27 17:50 發表
你地講緊小鐵係咩架? 有無相睇呢?

小鐵即係鐵線蓮 睇嚟你都有啲興趣喎 , 不如一齊種吖, 一齊研究研究. 未種所以無相呀, 不過上網search應該搵到好多, 提防中毒
回復

花草之家 發表於 2008-11-27 18:44:55 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-27 17:45 發表
就係啲花靚得滯 , 搞到成日都忍唔到手囉 咁見到自己種啲花開得靚靚, 又真係咩辛苦都忘記晒
聽日又一批小樹苗送嚟, 之後仲有日日春, 小鐵...... 真係周身唔得閒, 不過好彩有你陪 ...

聽日可能會好大風,定植之後要搵多D支架頂住D樹苗呀!如果真係太大風,就唔好定植住囉
日日春出年3-4月先至交貨, 到時我地D玫瑰同小鐵都巳經安定落尼,唔使做到踢晒脚。
我團D鐵12月交貨,你個D鐵幾時到?
我實陪住你、、、一齊種花。
回復

花草之家 發表於 2008-11-27 18:49:19 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-27 18:01 發表

小鐵即係鐵線蓮 睇嚟你都有啲興趣喎 , 不如一齊種吖, 一齊研究研究. 未種所以無相呀, 不過上網search應該搵到好多, 提防中毒

係呀!係呀!我就係上網睇到鐵線蓮, 咁就中左毒啦!
回復

小寶 發表於 2008-11-27 19:03:03 |顯示全部樓層
小鐵真係幾靚,我都想中毒
回復

cyhh 發表於 2008-11-27 20:46:12 |顯示全部樓層
見你地講開日日春,佢真係好好種,打過幾次八號風球仲仍然好多花,剪完佢仲識分枝呀!^^
回復

hk88688 發表於 2008-11-27 21:55:07 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-27 18:44 發表

聽日可能會好大風,定植之後要搵多D支架頂住D樹苗呀!如果真係太大風,就唔好定植住囉
日日春出年3-4月先至交貨, 到時我地D玫瑰同小鐵都巳經安定落尼,唔使做到踢晒脚。
我團D鐵12月交貨,你個D鐵幾時到?
我 ...

我屋企今朝已經開始好大風, 我諗聽日都唔會將啲苗定植住, 又有藉口偷懶
睇到小鐵啲相, 真係好易中毒嫁.
我嗰啲鐵都係12月到呀, 我見幾個團都差唔多時間到, 啲款又差唔多, 可能響法國同一個場出啩? 之後, 同你一齊等日日春, 又可以春播....... 真係種花種到無停手

回復

yuwaiman 發表於 2008-11-28 09:01:17 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-11-27 20:46 發表
見你地講開日日春,佢真係好好種,打過幾次八號風球仲仍然好多花,剪完佢仲識分枝呀!^^

Candice, 日日春真係幾好種架, 都啱你種姐, 不過香港買的唔係垂吊生的, 花墟成日有架
回復

hk88688 發表於 2008-11-28 09:28:24 |顯示全部樓層
小寶
啲鐵開花嗰時真係好靚, 你都一齊種, 咪可以一齊研究研究
Candice & 敏敏
我都係見日日春容易打理, 所以先團咋, 加上今次嗰啲係垂吊款, $16有11隻色 , 都唔貴, 而且順便可以團埋彩星花, 都幾靚嫁, 一齊團吖
回復

yuwaiman 發表於 2008-11-28 09:52:35 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-28 09:28 發表
小寶
我都係見日日春容易打理, 所以先團咋, 加上今次嗰啲係垂吊款, $16有11隻色 , 都唔貴, 而且順便可以團埋彩 ...

Fanny, 係咪你幫我團啊, 我實要架. 日日春我好like架
回復

花草之家 發表於 2008-11-28 10:08:37 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-11-28 09:52 發表

Fanny, 係咪你幫我團啊, 我實要架. 日日春我好like架

搶答 敏敏,日日春個團可以直接寄去香港架!
回復

花草之家 發表於 2008-11-28 10:12:47 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-28 09:28 發表
小寶
我都係見日日春容易打理, 所以先團咋, 加上今次嗰啲係垂吊款, $16有11隻色 , 都唔貴, 而且順便可以團埋彩 ...

Fanny,我最鍾意個團形容彩星花,12個月都會開花,睇到你煩

我地D鐵應該係同一批貨源,只係不同網站揀選不同款式吧!

回復

yuwaiman 發表於 2008-11-28 10:45:16 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-28 10:08 發表

搶答 敏敏,日日春個團可以直接寄去香港架!

但係我冇得俾$噃
回復

花草之家 發表於 2008-11-28 10:58:59 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-11-28 10:45 發表

但係我冇得俾$噃

咁就要问Fanny點樣俾$先。
回復

osais 發表於 2008-11-28 15:34:27 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-27 18:01 發表

小鐵d花好特別, 好靚呀! 又中毒啦, 你地向邊到團架?
回復

hk88688 發表於 2008-11-28 19:26:38 |顯示全部樓層
花草
其實我覺得彩星花都幾靚嫁, 我唔怕煩, 開多啲吖越煩越好
敏敏
一齊團吖, 我都係托國內朋友幫忙匯款咋.
Osais
睇完小鐵啲相, 係咪好毒呢 我響北京團嫁.

回復

alextang 發表於 2008-11-28 19:51:32 |顯示全部樓層
聽說鐵線蓮怕熱,
我未試過,留比你地試。
你地中毒太深,看看....空地變森林就知。
唔是好快又要般屋啦。
回復