我喜愛的月季 2014-3-31/ 39頁 更新

作者: 花草之家 發表于 2008-7-23 18:30:41
55665 785
cyhh 發表於 2008-11-20 11:51:45 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-20 11:43 發表

Candice,尼D玫瑰新買架!
試過比人偷花,仲比我捉到添呀!
玫瑰好多病蟲害架!要比好多心機同時間照顧佢地,我依家一路種一路學。
你係天台種花會冇咁多害蟲同埋菌。 ...

玫瑰係一樣我中意但唔咁種嘅野...
我驚佢d病蟲惹開晒...因為我放得好密ga~
空間唔多嘛

不過你d玫瑰咁靚,實有人偷啦,最驚佢唔只偷,仲整爤埋其他果d
回復

格子 發表於 2008-11-20 11:55:19 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-20 11:31 發表

格子,我都係學緊點樣種好D玫瑰,依家猛咁睇書同埋上網找資料。(我個花王原來唔識種花架!所以係夏天就S左總共10棵玫瑰)依家咪自己學左再教個花王點樣種花呀!
照顧玫瑰最重要係環境要通風,太陽直射最少2個鐘(越長時間越好), ...

收到!  但成日唔記得
回復

花草之家 發表於 2008-11-20 11:56:08 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-20 11:25 發表
花草
你種啲玫瑰好靚呀 羨慕ing! 我之前團咗啲月季苗, 希望佢哋快快出芽喇.
你種得咁靚, 可唔可以分享吓心得?

Fanny,我睇到你團左好多月季,種月季要噴好多殺蟲藥同殺菌藥,你要睇住D狗狗呀!由其是個隻(元兇) 我都團左D玫瑰,大家可以互相交流種植心得
回復

花草之家 發表於 2008-11-20 11:59:34 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-11-20 11:55 發表

收到!  但成日唔記得

我D記性好差架 所以咪要睇書同埋上網抄筆記。
回復

花草之家 發表於 2008-11-20 12:09:59 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-11-20 11:51 發表

玫瑰係一樣我中意但唔咁種嘅野...
我驚佢d病蟲惹開晒...因為我放得好密ga~
空間唔多嘛

不過你d玫瑰咁靚,實有人偷啦,最驚佢唔只偷,仲整爤埋其他果d ...

玫瑰真係好吸引,唔使驚咁多,一於種番一兩盆都好丫,當你見到佢開花同埋聞到佢D香味,真係比佢迷S呀!
偷花D人都唔防得咁多,好彩尼度住D人絕大多數都係好ge。
回復

hk88688 發表於 2008-11-20 14:45:57 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-20 11:56 發表

Fanny,我睇到你團左好多月季,種月季要噴好多殺蟲藥同殺菌藥,你要睇住D狗狗呀!由其是個隻(元兇) 我都團左D玫瑰,大家可以互相交流種植心得 ...

我已經同隻元兇訓話過 , 我見佢呢幾日都表現良好, 無再接近啲月季喇, 不過我都會睇緊啲班馬騮, 有時真係睇少眼都唔掂
我見啲月季好似開始出芽, 希望佢哋可以好似你啲花花咁靚就好 lu
回復

osais 發表於 2008-11-20 14:57:08 |顯示全部樓層
d玫瑰好靚, 種呢d花要好有心機打理先得, 我好怕太多蟲蟲出現!
回復

花草之家 發表於 2008-11-20 16:46:44 |顯示全部樓層
原帖由 osais 於 2008-11-20 14:57 發表
d玫瑰好靚, 種呢d花要好有心機打理先得, 我好怕太多蟲蟲出現!

玫瑰殺蟲唔難,最煩係黑班病,真係少D心機都唔掂呀!
回復

花草之家 發表於 2008-11-20 16:57:21 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-20 14:45 發表

我已經同隻元兇訓話過 , 我見佢呢幾日都表現良好, 無再接近啲月季喇, 不過我都會睇緊啲班馬騮, 有時真係睇少眼都唔掂
我見啲月季好似開始出芽, 希望佢哋可以好似你啲花花咁靚就好 lu:loveli ...

元兇表現良好就好啦!你又要睇住狗狗,又要睇住玫瑰,真係好唔得閒
玫瑰都唔係好難種,等住睇你D玫瑰開花。
回復

osais 發表於 2008-11-20 17:06:58 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-20 16:46 發表

玫瑰殺蟲唔難,最煩係黑班病,真係少D心機都唔掂呀!

黑班病是病菌嗎?  要成日剎菌嗎?
回復

hk88688 發表於 2008-11-20 17:53:44 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-20 16:57 發表

元兇表現良好就好啦!你又要睇住狗狗,又要睇住玫瑰,真係好唔得閒
玫瑰都唔係好難種,等住睇你D玫瑰開花。

如果班馬騮生性, 種花都唔係好花時間.
我想問如果見啲月季苗出咗芽之後, 應該幾時先可以俾佢哋晒太陽?
回復

花草之家 發表於 2008-11-20 18:56:35 |顯示全部樓層
原帖由 osais 於 2008-11-20 17:06 發表

黑班病是病菌嗎?  要成日剎菌嗎?

唔知係唔係真菌(唔敢肯定),每星期都噴一次殺菌藥,如果係雨季,三日噴一次添。
回復

花草之家 發表於 2008-11-20 19:06:10 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-20 17:53 發表

如果班馬騮生性, 種花都唔係好花時間.
我想問如果見啲月季苗出咗芽之後, 應該幾時先可以俾佢哋晒太陽?

如果你D苗係連泥胆一齊種,缓苗2一3個星期,出左葉之後就可以晒太陽。
如果你收到D苗係根部冇泥,咁就要一個月缓苗,一個月後出葉才可以晒太陽。
回復

八妹仔 發表於 2008-11-20 19:29:46 |顯示全部樓層
好靚呀D月季,吾知我个D幾時先種度好似你
个D咁靚.
回復

hk88688 發表於 2008-11-21 01:40:41 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-20 19:06 發表

如果你D苗係連泥胆一齊種,缓苗2一3個星期,出左葉之後就可以晒太陽。
如果你收到D苗係根部冇泥,咁就要一個月缓苗,一個月後出葉才可以晒太陽。 ...

好彩你提醒我, 如果唔係啲月季變晒柴都唔知呀.
唔該晒, 花草
回復

jfung 發表於 2008-11-21 01:56:18 |顯示全部樓層
嘩!  你D月季真係好靚呀!!!  好想快D種到好似你果D咁。 請問你D玫瑰係咪一年都有花架?  仲有如果1個月都唔生葉後咪唔可以曬太陽呀?  
我都剛剛團購咗月季呀,但其中一棵有病呀- 介殼蟲,今晚巳經用火酒抺走咗,希望求得返啦。
回復

vincentma 發表於 2008-11-21 06:02:44 |顯示全部樓層
花草,你0的玫瑰好靚,我上次跟花友到深圳買了一盆玫瑰,學人種下咁,你0的靚靚玫瑰係我既目標!
回復

osais 發表於 2008-11-21 09:42:56 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-20 18:56 發表

唔知係唔係真菌(唔敢肯定),每星期都噴一次殺菌藥,如果係雨季,三日噴一次添。

嘩! 3日嘖一次, 要用好多時間打理喎, 你真係好有心機!  所以d月季可以開得咁靚! 引死人啦
回復

格子 發表於 2008-11-21 10:09:46 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-20 12:09 發表

玫瑰真係好吸引,唔使驚咁多,一於種番一兩盆都好丫,當你見到佢開花同埋聞到佢D香味,真係比佢迷S呀!
偷花D人都唔防得咁多,好彩尼度住D人絕大多數都係好ge。 ...

絶對同意 !  
緩苗後開既第一朵花我覺得會有小小變形,  
當第二次再開花時 , 靚到你企係佢面前視線都唔舍得離開佢, 心裡話俾自己聽 , 就咁開一次咩都低返啦 .

跟着花開多咗 ,  但就細好多 , 花場話係盆栽肥;水跟唔上
回復

Donder 發表於 2008-11-21 14:08:13 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-20 11:31 發表

格子,我都係學緊點樣種好D玫瑰,依家猛咁睇書同埋上網找資料。(我個花王原來唔識種花架!所以係夏天就S左總共10棵玫瑰)依家咪自己學左再教個花王點樣種花呀!
照顧玫瑰最重要係環境要通風,太陽直射最少2個鐘(越長時間越好), ...

我就實心痛死啦,       重貴過個花王啵 !  
回復