我喜愛的月季 2014-3-31/ 39頁 更新

作者: 花草之家 發表于 2008-7-23 18:30:41
55659 785
lips2567 發表於 2008-11-25 16:24:21 |顯示全部樓層
真係有一時間都衝動想去買返盆~
希望下月去深圳,可以見到D又靚又平的貨啦~add6icon
回復

花草之家 發表於 2008-11-25 18:48:58 |顯示全部樓層
原帖由 心花放 於 2008-11-25 16:08 發表
好靚嘅玫瑰呀!!!
我都好想種~又靚又香~可惜屋企細又冇花園>_< 只好種迷你嘅頂住檔先... arm arm開完花,希望佢遲d再開過~
你多d post靚靚玫瑰上黎,俾我望"玫"止渴都好呀!^^ ...

望"玫"止喝 你D迷玫好快又會開花架La。
回復

花草之家 發表於 2008-11-25 18:52:23 |顯示全部樓層
原帖由 lips2567 於 2008-11-25 16:24 發表
真係有一時間都衝動想去買返盆~
希望下月去深圳,可以見到D又靚又平的貨啦~add6icon

深圳D玫瑰一棵賣30蚊左右, 見到鐘意就買多幾棵啦!
回復

cyhh 發表於 2008-11-25 19:04:34 |顯示全部樓層
花草,你呢個post都毒死好多人
回復

花草之家 發表於 2008-11-25 19:05:57 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-25 15:22 發表

我都唔識嫁, 但我團日日春佢哋又肯寄嚟香港喎 , 天地都肯寄香港, 不過我諗運費好貴, 到時可能要請格子幫手
你買咁多花花, 個花王咪周身都唔得閒 等睇你啲靚靚小鐵 ...

日日春個團係直接快递到香港?如果係咁咪好貴囉
我问過天地由北京快到東莞,一棵鐵線蓮(三年苗)快递費45蚊起。
唔止個花王唔得閒,我仲唔得閒過佢呀! (因為搵左資料,又要教佢同埋要睇實佢,睇佢有冇跟住尼做)
回復

hk88688 發表於 2008-11-25 19:23:30 |顯示全部樓層
日日春啲細苗好輕, 不過我意不在此, 我見佢團日日春送小玲 , 所以先團咋 加上廣東發貨, 首重$18, 都唔算好貴, 加上近啲無咁易s嘛.
天地啲大苗連泥寄, 梗係貴喇 , 我啱啱見有入口棵根苗, 應該輕啲, 好似五六十蚊/棵, 你可以去睇睇, 睇啱繼續掃貨
咁你依家咪要做埋教師兼實Q 不過, 等佢學識咗, 你咪可以齋賞花囉
回復

Alfphy 發表於 2008-11-26 04:12:50 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-25 19:05 發表

日日春個團係直接快递到香港?如果係咁咪好貴囉
我问過天地由北京快到東莞,一棵鐵線蓮(三年苗)快递費45蚊起。
唔止個花王唔得閒,我仲唔得閒過佢呀! (因為搵左資料,又要教佢同埋要睇實佢,睇佢有冇跟住尼做) ...

花開得咁靚,就知道你教導有方,你位花王都好受教喎!俾心機,繼續種靚花,post靚相
回復

osais 發表於 2008-11-26 09:40:24 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-25 12:04 發表

好呀!買啦!我抄左好多筆記,我地一齊習丫。

有你做軍師, 我就放心啦,  今朝向花舖見到有紅. 米白色玫瑰, 不過忍手無買到! 請問通常一盆玫瑰有幾多枝莖呀, 我見深圳好多大盆d!
回復

花草之家 發表於 2008-11-26 15:12:41 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-11-25 19:04 發表
花草,你呢個post都毒死好多人

咁你中左未?
回復

cyhh 發表於 2008-11-26 15:22:27 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-26 15:12 發表

咁你中左未?

我有好多種子同球根未種,未有空間俾d毒爆發出黎,好在咋…
定力少d都死…
回復

花草之家 發表於 2008-11-26 15:31:48 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-25 19:23 發表
日日春啲細苗好輕, 不過我意不在此, 我見佢團日日春送小玲 , 所以先團咋 加上廣東發貨, 首重$18, 都唔算好貴, 加上近啲無咁易s嘛.
天地啲大苗連泥寄, 梗係貴喇 , 我啱啱見有入口棵根苗, 應該輕啲,  ...

咁好有得送小玲?廣東省快递到香港,收費18蚊咁就唔貴, 不過我係另一個網站見有D團左小玲ga花友,收到的小玲巳經散晒,希望你尼個團包裝會完善D啦!
我團左D鐵咪就係裸根苗囉,之前幾個網站一齊推出尼個團,幾熱鬧呀! 不過D品種有些少唔同,都係大同小異咁啦!
我都希望個花王快D學識,唔使我睇實佢就好囉

回復

花草之家 發表於 2008-11-26 15:56:10 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-11-26 04:12 發表

花開得咁靚,就知道你教導有方,你位花王都好受教喎!俾心機,繼續種靚花,post靚相

阿飛,個花王見種S咁多花, 想唔聽教都唔得啦!我好俾心機搵到種植資料之後,再用簡體字抄份筆記比佢睇,我做到咁佢都唔比心機學ge話,咁就要拜拜架啦!
回復

花草之家 發表於 2008-11-26 16:04:04 |顯示全部樓層
原帖由 osais 於 2008-11-26 09:40 發表

有你做軍師, 我就放心啦,  今朝向花舖見到有紅. 米白色玫瑰, 不過忍手無買到! 請問通常一盆玫瑰有幾多枝莖呀, 我見深圳好多大盆d!

我唔咁做軍師, 做同學好La, 一齊學種花。
一盆有幾多枝莖?咁我又冇研究過,係大陸D花舖買玫瑰係大棵D架!有成尺幾兩尺咁高同埋有花Lum添。

回復

hk88688 發表於 2008-11-26 16:11:37 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-26 15:31 發表

咁好有得送小玲?廣東省快递到香港,收費18蚊咁就唔貴, 不過我係另一個網站見有D團左小玲ga花友,收到的小玲巳經散晒,希望你尼個團包裝會完善D啦!
我團左D鐵咪就係裸根苗囉,之前幾個網站一齊推出尼個團,幾熱鬧呀! 不過 ...

我都見啲小玲慘況 , 不過今次有埋包裝幅相, 我見都ok, 加上$16有11隻色日日春, 仲有彩星花可以一次過團, 都唔係好貴, 第一次團, 諗住平平哋試吓.
天地棵根苗啱啱出咗餘單, 可惜太遠, 我唔敢買, 你唔夠可以買多兩棵 , 運費應該平好多, 我見運深圳都有似十幾蚊, 無啲大苗咁貴
等緊睇你啲靚靚花, 可以繼續放毒
回復

花草之家 發表於 2008-11-26 16:15:00 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-11-26 15:22 發表

我有好多種子同球根未種,未有空間俾d毒爆發出黎,好在咋…
定力少d都死…

嘻嘻!咁等你有空間個陣就、、、爆!爆!爆!
回復

花草之家 發表於 2008-11-26 16:26:12 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-26 16:11 發表

我都見啲小玲慘況 , 不過今次有埋包裝幅相, 我見都ok, 加上$16有11隻色日日春, 仲有彩星花可以一次過團, 都唔係好貴, 第一次團, 諗住平平哋試吓.
天地棵根苗啱啱出咗餘單, 可惜太遠, 我唔敢買,  ...

$16有11隻色 咁又真係好低玩,咁我快D過去睇吓先。
天地D裸根苗你唔使驚由北京一香港太遠,因為寄出ga裸根苗巳經休眠,所以唔會傷害到苗苗架!
回復

hk88688 發表於 2008-11-26 16:37:30 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-26 16:26 發表

$16有11隻色 咁又真係好低玩,咁我快D過去睇吓先。
天地D裸根苗你唔使驚由北京一香港太遠,因為寄出ga裸根苗巳經休眠,所以唔會傷害到苗苗架!

好吖, 齊齊買  不過你個花王會唔會詛咒緊我
你咁講, 搞到我都想買啲小鐵試吓添, 咁等我一陣去天地問吓先
回復

花草之家 發表於 2008-11-26 18:32:21 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-26 16:37 發表

好吖, 齊齊買  不過你個花王會唔會詛咒緊我
你咁講, 搞到我都想買啲小鐵試吓添, 咁等我一陣去天地問吓先

買左啦 花王至多都係詛咒我o者
你個花園咁大,種多幾棵鐵都冇问题啦!
回復

Donder 發表於 2008-11-27 05:14:11 |顯示全部樓層
花草的玫瑰靚靚啊, 最後果張, 紅, 白大比拼, 好殺食呀 !
回復

hk88688 發表於 2008-11-27 11:32:35 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-26 18:32 發表

買左啦 花王至多都係詛咒我o者
你個花園咁大,種多幾棵鐵都冇问题啦!

我都購咗啲小鐵, 到時可以一齊研究吓, 但係我無花王幫手, 再咁落去, 啲花花唔s, 係我s.....
回復