我喜愛的月季 2014-3-31/ 39頁 更新

作者: 花草之家 發表于 2008-7-23 18:30:41
55668 785
Donder 發表於 2008-11-21 14:18:00 |顯示全部樓層
好野 !    花草的玫瑰園又開放啦, 記得貼多些靚靚玫瑰啊, 有得睇下, 醫下我的心癮病啊 !
回復

osais 發表於 2008-11-21 14:18:39 |顯示全部樓層
"照顧玫瑰最重要係環境要通風,太陽直射最少2個鐘(越長時間越好" 呢個條件我有呀, 仲好好太陽tin, 不過唔可以落地種!
回復

春田花花 發表於 2008-11-21 17:06:58 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-11-21 10:09 發表

絶對同意 !  
緩苗後開既第一朵花我覺得會有小小變形,  
當第二次再開花時 , 靚到你企係佢面前視線都唔舍得離開佢, 心裡話俾自己聽 , 就咁開一次咩都低返啦 .

跟着花開多咗 ,  但就細好多 , 花場話係盆栽肥;水 ...

我睇過李xx的xx養花法話剪枝都好緊要, 於花開到就謝之前要係腋芽上剪枝, 以免浪費養分, 重有每年換盆要比上年的大, 就可以愈種愈壯, D花就吾會縮水, 當然肥料也很重要, 佢都係建議用有機肥. 佢話佢個D每年重可以開兩三次花 tim .

回復

花草之家 發表於 2008-11-24 12:52:45 |顯示全部樓層
原帖由 八妹仔 於 2008-11-20 19:29 發表
好靚呀D月季,吾知我个D幾時先種度好似你
个D咁靚.

快la快la,
回復

花草之家 發表於 2008-11-24 13:03:59 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-11-21 01:56 發表
嘩!  你D月季真係好靚呀!!!  好想快D種到好似你果D咁。 請問你D玫瑰係咪一年都有花架?  仲有如果1個月都唔生葉後咪唔可以曬太陽呀?  
我都剛剛團購咗月季呀,但其中一棵有病呀- 介殼蟲,今晚巳經用火酒抺走咗,希望 ...

jfung,係全年都開花,不過玫瑰係冬天要休眠同埋修剪,要休養生息。
有介殼蟲棵花要隔離同埋噴藥,如果傳染開去會好煩架!
回復

花草之家 發表於 2008-11-24 13:12:19 |顯示全部樓層
原帖由 osais 於 2008-11-21 09:42 發表

嘩! 3日嘖一次, 要用好多時間打理喎, 你真係好有心機!  所以d月季可以開得咁靚! 引死人啦

雨季先至噴得咁密,如果你種係露台、天台,就乾净好多,冇咁多蟲菌,藥都可以噴少D。
回復

花草之家 發表於 2008-11-24 13:17:31 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-11-21 10:09 發表

絶對同意 !  
緩苗後開既第一朵花我覺得會有小小變形,  
當第二次再開花時 , 靚到你企係佢面前視線都唔舍得離開佢, 心裡話俾自己聽 , 就咁開一次咩都低返啦 .

跟着花開多咗 ,  但就細好多 , 花場話係盆栽肥;水 ...

格子,你盆安吉拉好靚 如果用盆種就要薄肥勤施。
回復

花草之家 發表於 2008-11-24 13:22:02 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-11-21 14:08 發表

我就實心痛死啦,       重貴過個花王啵 !  

叮噹,我都好心痛架 個花王見到死左咁多棵,佢都好驚(驚抄左佢)丫馬。
我D玫瑰死左之後,好彩有你D靚靚玫瑰比我睇咋, 依家你個邊落雪,係咁咦睇住我尼D先囉

回復

花草之家 發表於 2008-11-24 15:01:35 |顯示全部樓層
原帖由 osais 於 2008-11-21 14:18 發表
"照顧玫瑰最重要係環境要通風,太陽直射最少2個鐘(越長時間越好" 呢個條件我有呀, 仲好好太陽tin, 不過唔可以落地種!

osais,用盆種都得架!我有D玫瑰都會用盆種ge。
回復

花草之家 發表於 2008-11-24 15:23:10 |顯示全部樓層
出去玩左2日,返到屋企就即刻睇吓D花花,尼朵花花暫時都算佢開得最大朵La。
bird 170.jpg

尼朵開左唔係好耐,細朵小小
bird 171.jpg
bird 172.jpg

同隔離白雪雪ga合照
bird 173.jpg
回復

hk88688 發表於 2008-11-24 15:43:05 |顯示全部樓層
花草
又放毒......
我團啲月季今日見到好多棵都出緊芽仔喇, 唔知幾時先可以有花開呢? 心急s人喇
回復

花草之家 發表於 2008-11-24 16:35:26 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-24 15:43 發表
花草
又放毒......
我團啲月季今日見到好多棵都出緊芽仔喇, 唔知幾時先可以有花開呢? 心急s人喇

嘩!咁快出芽,好犀利呀! 你團左咁多棵,開花個陣就真係好壯觀啦
你夠成日放毒啦! 幾乎比你毒死呀

回復

osais 發表於 2008-11-24 17:04:30 |顯示全部樓層
你d月季開得好燦爛呀, 我上星期六去左深圳花卉, 見到d月季, 心思思想買, 但最後都無放棄左, 怕自已無咁時間打理.
回復

yuwaiman 發表於 2008-11-24 17:13:09 |顯示全部樓層
花草, 唔好再放咁多毒啦, 我己經好忍手唔買玫瑰架 la
回復

hk88688 發表於 2008-11-24 17:31:49 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-11-24 16:35 發表

嘩!咁快出芽,好犀利呀! 你團左咁多棵,開花個陣就真係好壯觀啦
你夠成日放毒啦! 幾乎比係毒死呀

我都係第一次團苗咋, 咩都唔識, 離開花好似仲有好遠, 依家求神拜佛佢哋無病無痛 , 仲要跟你多多學習呀
係呢, 我見你想團天地啲鐵, 睇見真係好靚, 我都心思思想團, 但啲鐵係咪好難仲嫁? 不過, 我仲睇中聖卡其同年輕女士 .
回復

花草之家 發表於 2008-11-24 18:25:50 |顯示全部樓層
原帖由 osais 於 2008-11-24 17:04 發表
你d月季開得好燦爛呀, 我上星期六去左深圳花卉, 見到d月季, 心思思想買, 但最後都無放棄左, 怕自已無咁時間打理.

osais,横掂都係種花,不如種多棵玫瑰丫,都唔係咁難打理。
回復

花草之家 發表於 2008-11-24 18:31:51 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-11-24 17:13 發表
花草, 唔好再放咁多毒啦, 我己經好忍手唔買玫瑰架 la

敏敏,點解要忍手o者,你横掂都種左咁多植物,加多棵玫瑰啦!!
回復

花草之家 發表於 2008-11-24 19:00:37 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-24 17:31 發表

我都係第一次團苗咋, 咩都唔識, 離開花好似仲有好遠, 依家求神拜佛佢哋無病無痛 , 仲要跟你多多學習呀
係呢, 我見你想團天地啲鐵, 睇見真係好靚, 我都心思思想團, 但啲鐵係咪好難仲嫁? 不過, 我仲睇中聖卡其 ...

Fanny,我都係學習緊點種花,之前諗住有個花王打理花園,我就un un 脚賞花,點知個花王原来唔識種花ge,依家學種玫瑰ga方法,然後再教個花王點種花囉! 我都係早你一年種玫瑰,依家好多花友團左玫瑰,咁就好La,多D人一齊交流種植過程同理心得。

你入去天地有冇睇中邊種鐵?天地裏面有個種鐵好叻ga花友,佢住係香港架,仲分享左好多種植心得添,佢個英文名係H字頭。
聖卡其好靚,不過你要睇吓佢識唔識合香港ga天氣。
我係另一個網站巳經團左4棵鐵啦!12月收貨,依家到處搵資料,學習種植方法。

回復

hk88688 發表於 2008-11-24 19:18:10 |顯示全部樓層
咁係你屋企個花王, 咪好嘆? 但係經你指導後, 加上你有咁多花花俾佢做實驗 應該好快變高手嫁 不過佢得半桶水, 都係小心啲睇實啲花花穩陣啲
早一年咪已經係前輩囉, 見你花花咁靚就知喇. 請多多指教呀
你講天地入俾h字頭嗰個種鐵高手? 我都有睇佢啲post呀, 偷吓師嘛.
你響花x草團? 我都想團, 天地啲大苗太貴喇, 諗住平平地試吓種. 但係聖卡其真係好吸引 咁你會唔會考慮?
回復

雲雲 發表於 2008-11-24 19:19:07 |顯示全部樓層
花草D玫瑰好靚,i love u
回復