黃臉婆嘅朱頂蘭

作者: 黃臉婆 發表于 2008-6-30 14:19:09
68449 696
hipo 發表於 2009-2-19 10:23:41 |顯示全部樓層
您仲意個兩款都係細種嚟架,成熟球都係好細,好適合香港種架!http://a5556.myweb.hinet.net/msn/face/face%20(143).gif
黃臉婆 發表於 2009-2-18 10:43

can I find them in bunbun??
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-19 11:03:18 |顯示全部樓層
今晚post出來.
pauline 發表於 2009-2-18 12:18 [url=http://hkplants.com/redirect.php?
=findpost&pid=431175&ptid=15088]http://hkplants.com/images/common/back.gif

今日查看好像停止爛下去, 希望救得返!!! ...
pauline 發表於 2009-2-18 22:52

妳個情況,同我的差不多。
以下個案是Promise,與妳分享下。。。。
當收到球球時,已爛到出水,而且發出陣陣嗅味。。
DSC07170 (Small).JPG
一層一層咁搣皮,越搣越心寒。。
DSC07171 (Small).JPG
DSC07172 (Small).JPG
DSC07175 (Small).JPG
回復

pauline 發表於 2009-2-19 11:08:31 |顯示全部樓層
黃臉婆, 簡直是一樣add1icon
回復

pauline 發表於 2009-2-19 11:08:47 |顯示全部樓層
咁最後點?????
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-19 11:11:49 |顯示全部樓層

DSC07178 (Small).JPG
DSC07179 (Small).JPG
要切多D,要切到白色為止。(刀要用火酒消毒呀!)
DSC07243 (Small).JPG
DSC07270 (Small).JPG
DSC07272 (Small).JPG

之後要用『百菌清』消毒,最少30分鐘....
sorry , 無影照。
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-19 11:25:22 |顯示全部樓層
(1) 放她在陰涼處 & 乾燥的地方,乾佢最少2星期。
(2) 重新種植時,一定要用新泥呀!種到基盤位置就好了。
(3) 放她在太陽曬不到,淋不到雨的地方,直至有新葉長出為止。
(4) 泥全乾了,再淋,但只淋附近的泥,不要淋到個球球呀!

我的Promise,已重新種植,同有花菖,好快有相睇!
DSC07390 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-19 11:27:42 |顯示全部樓層
做野先,遲D再講妳要點做,失陪了!
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-19 12:50:13 |顯示全部樓層

妳切得仲未夠『恨』,要切到咁。。。先至止到爛架!
仲有不要放她放在泥面,因為泥面有濕氣。
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-19 12:54:40 |顯示全部樓層
can I find them in bunbun??
hipo 發表於 2009-2-19 10:23

厘兩款,繽繽係搵唔到架!
回復

pauline 發表於 2009-2-19 21:28:53 |顯示全部樓層
死, 佢已"標"了花昌, 咁要唔要好, 切左支花?????
回復

pauline 發表於 2009-2-19 22:19:43 |顯示全部樓層
已動了手術, 今次好乾淨, 細了2/3!
回復

蘑菇 發表於 2009-2-20 10:04:07 |顯示全部樓層
pauline 發表於 2009-2-19 21:28

我有球白色花嘅都係咁,眼見個花菖標咗出黎,但個球球又開始爛,(疑似赤斑病),我本想等花開完先至醫,不過挨到開咗第一朵花,跟住個球就倒下,攞起一睇,全部根冇晒,球根底部一條根都冇,唯有cut咗支花插水,成個球球差不多全爛了,又有臭味,最後掉了。 jgc20(107).gif
回復

pauline 發表於 2009-2-20 10:22:58 |顯示全部樓層
咁我點算
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-20 10:52:47 |顯示全部樓層
pauline 發表於 2009-2-19 21:28

妳個球比我個球還傷,最好切左支花,保住個球先。
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-20 10:58:21 |顯示全部樓層
已動了手術, 今次好乾淨, 細了2/3!
pauline 發表於 2009-2-19 22:19

記得要『心恨手辣』,免除後患。
回復

pauline 發表於 2009-2-20 10:58:24 |顯示全部樓層
add2icon
今晚回家就cut左佢~
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-20 11:02:00 |顯示全部樓層
我有球白色花嘅都係咁,眼見個花菖標咗出黎,但個球球又開始爛,(疑似赤斑病),我本想等花開完先至醫,不過挨到開咗第一朵花,跟住個球就倒下,攞起一睇,全部根冇晒,球根底部一條根都冇,唯有cut咗支花插水,成 ...
磨菇 發表於 2009-2-20 10:04

唔好咸喇,磨菇。
球死不能復生呀!咪下次種過囉!
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-20 11:08:09 |顯示全部樓層
add2icon
今晚回家就cut左佢~
pauline 發表於 2009-2-20 10:58

保住個球,先至係最緊要嘛!
『只要有球在,那怕無花開』哩?
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-20 11:14:52 |顯示全部樓層
昨晚影的。
見唔見到有新葉長出了?
遲多一兩天,我都會切咗花菖落嚟。
DSC08450 (Small).JPG
回復

pauline 發表於 2009-2-20 13:21:12 |顯示全部樓層
我那棵花菖都有成10吋長, cut下來可能也會開?
回復