黃臉婆嘅朱頂蘭

作者: 黃臉婆 發表于 2008-6-30 14:19:09
68222 696
yuwaiman 發表於 2009-2-9 22:17:04 |顯示全部樓層
vincentma, 點解要剪葉啊, 咁佢咪做唔到光合作用囉
回復

vincentma 發表於 2009-2-10 08:27:40 |顯示全部樓層
vincentma, 點解要剪葉啊, 咁佢咪做唔到光合作用囉
yuwaiman 發表於 2009-2-9 22:17

敏敏,我都知衰左!不過見 D 葉長 lah lah,跌晒落地下之後成尺長,咪剪剩 2 cm 高,點知大果個就唔郁喇!但細果個都會出葉喎!咁大果個點算呀?
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-10 11:49:36 |顯示全部樓層
好靚
seraphim 發表於 2009-2-9 21:19

多謝妳對她的讚美,事實佢真係靚!
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-10 12:04:19 |顯示全部樓層
黃小姐,你 D朱朱好靚呀!敏敏送左一個小苗俾我,另外又有朋友送左三個俾我,我係第一次種,想問下以下問題:

1. 圖一:我 11月24日係朋友處分球,剪葉後立刻種既,有 6" 直徑,到而家完全無反應,係咪瓜左呢?但睇 ...
vincentma 發表於 2009-2-9 21:52

vincentma,我唔係高手,我係毒友厘架。

1. 圖一:朋友送比妳時,有無根架?按吓個球,睇吓仲實唔實?如果實就無事。可以放佢係沒有太陽曬到的地方,等佢有新葉長出,水分要小心處理,之後正常處理就ok。
2. 圖二:厘棵好健康ok無問題喎。妳十萬個放心好了.
妳見我個D一出就係花,係由於個球在出口之前就已經處理好,而且已經係開花球,這樣買方可以種下一兩個月就可以賞花囉!
回復

vincentma 發表於 2009-2-10 13:40:25 |顯示全部樓層
vincentma,我唔係高手,我係毒友厘架。http://a2233.myweb.hinet.net/msn/dears/dears%20(38).gif

1. 圖一:朋友送比妳時,有無根架?按吓個球,睇吓仲實唔實?如果實就無事。可以放佢係沒有太陽曬到的地方,等 ...
黃臉婆 發表於 2009-2-10 12:04

大果個有根架,咁我再等下喇!
細果個通常要等幾耐到架?係咪要一兩年到呢?我而家要用mud野肥呢?
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-10 14:08:06 |顯示全部樓層
大果個有根架,咁我再等下喇!
細果個通常要等幾耐到架?係咪要一兩年到呢?我而家要用mud野肥呢?
vincentma 發表於 2009-2-10 13:40

大果個---不如妳睇下佢D根有無事先啦!
細果個答唔到妳,因為我唔知係咩品種。
回復

sun_leo 發表於 2009-2-11 00:22:53 |顯示全部樓層
黃臉婆 ....请问, 你只原生白肋边到可以买到啊 ! 我喜欢它
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-11 09:07:31 |顯示全部樓層
黃臉婆 ....请问, 你只原生白肋边到可以买到啊 ! 我喜欢它
sun_leo 發表於 2009-2-11 00:22

我的原生白肋是 KUNO版主送給我的。
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-13 10:51:36 |顯示全部樓層
Dancing Queen
DSC08291 (Small).JPG
DSC08289 (Small).JPG
IMG_0288 (Small).JPG
DSC08296 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-13 10:55:35 |顯示全部樓層
Double Dragon
IMG_0233 (Small).JPG
DSC08336 (Small).JPG
IMG_0222 (Small).JPG
IMG_0229 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-13 11:00:31 |顯示全部樓層
Elvas
DSC08277 (Small).JPG
DSC08275 (Small).JPG
回復

tcl 發表於 2009-2-13 11:06:01 |顯示全部樓層
150# 黃臉婆

Very beautiful!
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-13 11:09:34 |顯示全部樓層
黃女士, 你到底家中有幾多朱架, 長開長有咁好ga
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-13 11:44:28 |顯示全部樓層
150# 黃臉婆

Very beautiful!
tcl 發表於 2009-2-13 11:06

多謝讚美!

黃女士, 你到底家中有幾多朱架, 長開長有咁好ga
yuwaiman 發表於 2009-2-13 11:09

唔係好多咋,都係得 40款咁多囉!
回復

vincentma 發表於 2009-2-13 13:20:49 |顯示全部樓層
I love them all, especially Elvas ! ^.^
回復

nuage 發表於 2009-2-13 14:03:03 |顯示全部樓層
Elvas http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(58).gif
黃臉婆 發表於 2009-2-13 11:00

呢棵真係好靚﹗我好鍾意﹗add6icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-13 15:46:49 |顯示全部樓層
多謝讚美!

唔係好多咋,都係得 40款咁多囉!http://a5556.myweb.hinet.net/msn/face/face%20(90).gif
黃臉婆 發表於 2009-2-13 11:44

40款都話唔多, 當你每款有2, 咁都有80盆啦
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-13 16:46:30 |顯示全部樓層
I love them all, especially Elvas ! ^.^
vincentma 發表於 2009-2-13 13:20
呢棵真係好靚﹗我好鍾意﹗add6icon
nuage 發表於 2009-2-13 14:03

謝謝您們進來賞花!有空常來喔!
可惜佢係重瓣,如果唔係都試下授粉。
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-13 16:47:42 |顯示全部樓層
40款都話唔多, 當你每款有2, 咁都有80盆啦
yuwaiman 發表於 2009-2-13 15:46

係喎!我都無諗過厘個問題添!
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-13 17:19:14 |顯示全部樓層
係喎!我都無諗過厘個問題添!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(27).gif
黃臉婆 發表於 2009-2-13 16:47

唔使驚, 我估我唔止100盆囉, 不過驚嚇親自己, 唔敢數
回復