黃臉婆嘅朱頂蘭

作者: 黃臉婆 發表于 2008-6-30 14:19:09
68330 696
黃臉婆 發表於 2009-2-23 11:40:59 |顯示全部樓層
唔好, 雖然佢唔係 promise, 不過都好靚啊
yuwaiman 發表於 2009-2-23 11:29

多謝妳安慰呀!我無事喇....
須然錯咗, 但見佢開得咁靚, 即刻開心番曬!
回復

蘑菇 發表於 2009-2-23 11:56:21 |顯示全部樓層
哎呀…….點解我個 Double Record 開出嚟係 Promise ?
嗚嗚…...我已經有  Promise 架喇……http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(18).gif

98311 ...
黃臉婆 發表於 2009-2-23 10:06

Promise 都好靚女喎~
我覺得種球根等緊開花,果種既心急又緊張又好奇嘅感覺,同玩扭蛋機差不多~ jgc20(141).gif
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-23 11:58:20 |顯示全部樓層
Promise 都好靚女喎~
我覺得種球根等緊開花,果種既心急又緊張又好奇嘅感覺,同玩扭蛋機差不多~ 98344
磨菇 發表於 2009-2-23 11:56

完全同意!
回復

vincentma 發表於 2009-2-23 21:07:13 |顯示全部樓層
黃臉婆 發表於 2009-2-23 11:58

我而家既感覺一樣,你睇睇我第一棵朱朱情況,高左好多!佢前面又有一個花菖標緊出泥!好心急,唔知仲有幾耐呢?個盆係咪淺得濟呢
回復

David 發表於 2009-2-24 00:43:32 |顯示全部樓層
I think your pot is ok for flowering   However, it might prove a bit too shallow for it to produce baby bulbs...
回復

vincentma 發表於 2009-2-24 08:27:28 |顯示全部樓層
I think your pot is ok for flowering   However, it might prove a bit too shallow for it to produce baby bulbs...
David 發表於 2009-2-24 00:43

咁等佢開左花就轉盆先!^.^
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-24 11:21:35 |顯示全部樓層
開得好跨張的Exotic Peacock
DSC08559 (Small).JPG
DSC08544 (Small).JPG
DSC08547 (Small).JPG
DSC08545 (Small).JPG
DSC08548 (Small).JPG
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-24 11:49:11 |顯示全部樓層
其實Promise & Exotic Peacock 咁似樣, 點分架 ?
回復

nuage 發表於 2009-2-24 11:55:59 |顯示全部樓層
開得好跨張的Exotic Peacockhttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(82).gif
黃臉婆 發表於 2009-2-24 11:21

嘩﹗
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-24 12:18:58 |顯示全部樓層
其實Promise & Exotic Peacock 咁似樣, 點分架 ?
yuwaiman 發表於 2009-2-24 11:49

睇真D,可以睇到有分辨.....
Promise 有好明顯的紅色網紋....
DSC08519 (Small).JPG
而 Exotic Peacock 的白色,多數由中心白到尾...
DSC08555 (Small).JPG
回復

花草之家 發表於 2009-2-24 12:36:34 |顯示全部樓層
靚到丫
回復

花草之家 發表於 2009-2-24 12:36:41 |顯示全部樓層
靚到丫
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-24 14:30:41 |顯示全部樓層
睇真D,可以睇到有分辨.....
Promise 有好明顯的紅色網紋....
而 Exotic Peacock 的白色,多數由中心白到尾...
黃臉婆 發表於 2009-2-24 12:18

咁 promise 嘅網紋真係明顯d噃
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-24 14:48:01 |顯示全部樓層
靚到丫
花草之家 發表於 2009-2-24 12:36

謝謝花草來賞花喔~
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-24 14:50:02 |顯示全部樓層
嘩﹗
nuage 發表於 2009-2-24 11:55

Hi nuage,
有空要時常我喔!
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-24 14:50:57 |顯示全部樓層
David 發表於 2009-2-24 00:43

唔該 David
回復

hk88688 發表於 2009-2-24 15:08:30 |顯示全部樓層
黃女士, 棵Exotic Peacock真係開得好誇add14icon
我有啲朱朱開咗喇, 得閒post啲相俾你認認先得
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-24 15:14:10 |顯示全部樓層
黃女士, 棵Exotic Peacock真係開得好誇add14icon
我有啲朱朱開咗喇, 得閒post啲相俾你認認先得
hk88688 發表於 2009-2-24 15:08

我認人好差架,不過我認朱都ok嘅。嘻嘻!
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-24 16:14:34 |顯示全部樓層
好英的 Chico, 黃臉仔最鐘意佢。。。。http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(20).gif
黃臉婆 發表於 2009-2-21 08:59

真係靚! 開得幾有姿勢.
似跳泰國舞D長指甲.
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-24 16:43:34 |顯示全部樓層
真係靚! 開得幾有姿勢.
似跳泰國舞D長指甲.
kwanyeehui 發表於 2009-2-24 16:14

鈞哥,您形容得好新穎又好得意。
回復