黃臉婆嘅朱頂蘭

作者: 黃臉婆 發表于 2008-6-30 14:19:09
68613 696
四少 發表於 2009-2-27 22:17:28 |顯示全部樓層
磚牆呀 ...
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-27 23:21:46 |顯示全部樓層
磚牆呀 ...
四少 發表於 2009-2-27 22:17

係唔係好有 feel 呢?四少 !
回復

may.sun 發表於 2009-2-28 00:00:03 |顯示全部樓層
謝謝您們進來賞花!有空常來喔!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(36).gif
可惜佢係重瓣,如果唔係都試下授粉。
黃臉婆 發表於 2009-2-13 16:46

hi~~黃臉婆,磨菇介紹我黎
問少少野,乜重瓣授5到粉嫁
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-28 08:59:59 |顯示全部樓層
hi~~黃臉婆,磨菇介紹我黎http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(21).gif
問少少野,乜重瓣授5到粉嫁
may.sun 發表於 2009-2-28 00:00

要知道點解重瓣不能授粉?
首先要知道點解會出現重瓣花先----
重瓣花則由雄蕊與柱頭變異成為花瓣(瓣化),重瓣的朱朱有時會有雌蕊,不過它可遇不可求。
但有時在瓣化雄蕊的末端也會產生一些花粉,這些花粉可供雜交育種之用。
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-28 09:03:13 |顯示全部樓層
Bogota
IMG_0506 (Small).JPG
IMG_0516 (Small).JPG
IMG_0515 (Small).JPG
IMG_0508 (Small).JPG
IMG_0509 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-28 09:13:02 |顯示全部樓層
Papilio-鳳蝶
DSC08673 (Small).JPG
DSC08674 (Small).JPG
DSC08678 (Small).JPG
DSC08956 (Small).JPG
IMG_0476 (Small).JPG
IMG_0480 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-28 09:15:05 |顯示全部樓層
百看不厭.....
IMG_0481 (Small).JPG
IMG_0482 (Small).JPG
IMG_0484 (Small).JPG
IMG_0488 (Small).JPG
回復

vincentma 發表於 2009-2-28 09:35:33 |顯示全部樓層
呢個鳳蝶好靚呀!要睇特色既朱朱,真係要成日黎探下你間鋪先至得!^.^
回復

pauline 發表於 2009-2-28 09:49:18 |顯示全部樓層
我有棵朱朱就快開了!!!!!!!!!!!
是新買回來,
朱朱對我是新野, 未種過靚品種, 就是你們成日post出來, 毒害了我, 中毒, 現在家中已有成10個朱朱其中有些是磨姑靚女送的
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-28 09:56:36 |顯示全部樓層
呢個鳳蝶好靚呀!要睇特色既朱朱,真係要成日黎探下你間鋪先至得!^.^
vincentma 發表於 2009-2-28 09:35

Gloria:
好高興,今日我地可以親身交流交流!下午見!
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-28 10:04:24 |顯示全部樓層
我有棵朱朱就快開了!!!!!!!!!!!
是新買回來,
朱朱對我是新野, 未種過靚品種, 就是你們成日post出來, 毒害了我, 中毒, 現在家中已有成10個朱朱其中有些是磨姑靚女送的 ...
pauline 發表於 2009-2-28 09:49

Hi pauline,  下午見!
害妳中毒,並非我本意,有機會比D靚品種妳種下喇!
回復

pauline 發表於 2009-2-28 10:43:35 |顯示全部樓層
係啊, 下午就見到面了!!!!!!!!
有開心啊!
回復

carmen 發表於 2009-2-28 20:00:50 |顯示全部樓層
我都有株鳳蝶, 但未開花... 而且d葉好長好長...
唔知點解...
回復

vincentma 發表於 2009-3-1 22:06:31 |顯示全部樓層
黃靚靚,好高興認識你呀!我等一棵朱朱含苞待放,唔知仲有幾多日會見花花呢?另外佢旁邊有一小葉出緊黎,係唔係有小球呢?
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-1 22:29:45 |顯示全部樓層
黃靚靚,好高興認識你呀!我等一棵朱朱含苞待放,唔知仲有幾多日會見花花呢?另外佢旁邊有一小葉出緊黎,係唔係有小球呢?
vincentma 發表於 2009-3-1 22:06

係呀!
vincentma,恭喜妳呀!佢生咗喇!
回復

vincentma 發表於 2009-3-2 08:37:25 |顯示全部樓層
係呀!
vincentma,恭喜妳呀!佢生咗喇!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(22).gif
黃臉婆 發表於 2009-3-1 22:29
好野!生左喇!^.^
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-3 08:46:26 |顯示全部樓層
我都有株鳳蝶, 但未開花... 而且d葉好長好長...
唔知點解...
carmen 發表於 2009-2-28 20:00

d葉好長好長......會唔會係唔夠曬呀?

未開花.......種得深都有影響架。
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-3 08:53:55 |顯示全部樓層
Blossom Peacock-千禧-花孔雀
DSC08609 (Small).JPG
DSC08608 (Small).JPG
DSC08613 (Small).JPG
DSC08606 (Small).JPG
DSC08611 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-3 09:01:21 |顯示全部樓層
Amputo
IMG_0456 (Small).JPG
DSC08939 (Small).JPG
IMG_0463 (Small).JPG
DSC08935 (Small).JPG
IMG_0458 (Small).JPG
回復

蘑菇 發表於 2009-3-3 09:29:08 |顯示全部樓層
Amputohttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(29).gif
黃臉婆 發表於 2009-3-3 09:01

呢隻條頸好長喎,應該改個名叫giraffe先啱 jgc20(129).gif
回復