黃臉婆嘅朱頂蘭

作者: 黃臉婆 發表于 2008-6-30 14:19:09
68454 696
pauline 發表於 2009-2-24 17:09:21 |顯示全部樓層
黃臉婆請指教:
我好想知道由朱朱開花給子, 要幾耐才收得, 而種子種幾來才會出苗來, 又由bb球又要幾耐才可開花呢?????
pauline
回復

蘑菇 發表於 2009-2-24 21:57:59 |顯示全部樓層
開到好似成個花球咁,不如攞住黎影相啦,影完相拋花球果陣,我實搶去住接 jgc20(205).gif
回復

seraphim 發表於 2009-2-25 01:28:18 |顯示全部樓層
開得好跨張的Exotic Peacockhttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(82).gif
黃臉婆 發表於 2009-2-24 11:21

好靚 ,好似FLAMING PEACOCK.
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-25 07:58:14 |顯示全部樓層
開到好似成個花球咁,不如攞住黎影相啦,影完相拋花球果陣,我實搶去住接98890
磨菇 發表於 2009-2-24 21:57

雖然我咁老, 但我到會搶花球架
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-25 15:55:38 |顯示全部樓層
開到好似成個花球咁,不如攞住黎影相啦,影完相拋花球果陣,我實搶去住接98890
磨菇 發表於 2009-2-24 21:57

妳就想!
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-25 15:58:39 |顯示全部樓層
yuwaiman 發表於 2009-2-25 07:58

哈哈! 妳地咩人嚟架? 成日度橋搶野 !
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-25 16:04:12 |顯示全部樓層
好靚 ,好似FLAMING PEACOCK.
seraphim 發表於 2009-2-25 01:28

----Exotic Peacock 異域孔雀---
唔知係新品種,定係好耐之前D品種?
好似無嘜人種咁。
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-25 16:29:33 |顯示全部樓層
黃臉婆請指教:
我好想知道由朱朱開花給子, 要幾耐才收得, 而種子種幾來才會出苗來, 又由bb球又要幾耐才可開花呢?????
pauline
pauline 發表於 2009-2-24 17:09

我好想知道由朱朱開花給子, 要幾耐才收得.....
果莢在授粉後3-5週成熟,溫度越高澤越早成熟....不過哩個問題磨姑佢最清楚,因為佢剛剛有種可收。
而種子種幾來才會出苗來.....
播種後2週內發芽,但本葉要播種4-6週後才會長出,不過有些可能要更耐。
又由bb球又要幾耐才可開花呢?????
種得好可以少於18個月,但一般而言平均約需兩年,而『四倍體』品種則需2-3年才發育成開花球。
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-25 16:33:58 |顯示全部樓層
哈哈! 妳地咩人嚟架? 成日度橋搶野 ! http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(54).gif
黃臉婆 發表於 2009-2-25 15:58

仲好講, 你d嘢咁靚唔度吓橋點搶嘢噃
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-25 16:51:33 |顯示全部樓層
Rembrandt van Rijn
DSC08642 (Small).JPG
DSC08631 (Small).JPG
DSC08628 (Small).JPG
DSC08640 (Small).JPG
DSC08635 (Small).JPG
DSC08650 (Small).JPG
回復

蘑菇 發表於 2009-2-25 16:56:52 |顯示全部樓層
yuwaiman 發表於 2009-2-25 07:58

唔好扮野喎~ 你明明好嫩口咋喎,唔好扮老博敬老喎~呵呵呵~ jgc20(119).gif
回復

蘑菇 發表於 2009-2-25 17:02:56 |顯示全部樓層
黃臉婆 發表於 2009-2-25 15:55

貢係~去搶lu~ jgc20(85).gif
回復

蘑菇 發表於 2009-2-25 17:11:12 |顯示全部樓層
Rembrandt van Rijn http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(24).gif
黃臉婆 發表於 2009-2-25 16:51

呢隻好清秀,放起我屋企就最啱~ jgc20(127).gif
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-25 17:18:56 |顯示全部樓層
唔好扮野喎~ 你明明好嫩口咋喎,唔好扮老博敬老喎~呵呵呵~99091
磨菇 發表於 2009-2-25 16:56

我好老 ga la, 不過 keep 得好 g ma
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-25 17:20:12 |顯示全部樓層
Rembrandt van Rijn http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(24).gif
黃臉婆 發表於 2009-2-25 16:51

呢隻都靚, 不過鍾情 Chico
回復

蘑菇 發表於 2009-2-25 17:53:55 |顯示全部樓層
我好想知道由朱朱開花給子, 要幾耐才收得.....
果莢在授粉後3-5週成熟,溫度越高澤越早成熟....不過哩個問題磨姑佢最清楚,因為佢剛剛有種可收。
而種子種幾來才會出苗來.....
播種後2週內發芽,但本葉要播種4-6週 ...
黃臉婆 發表於 2009-2-25 16:29

唔知係咪天氣凍嘅關係,29/12/08 開花授粉到種子筴21/2/09爆開,足足要成差不多8個星期, jgc20(143).gif e+啱啱收咗d樹上熟嘅種子,有興趣玩吓嗎?? pm我吖~
品種你可去以下link睇睇 (#54,紅色果por)
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=23356&extra=page%3D2&page=3

你又可以參考吓1月份嘅天氣同結子嘅關係:
http://www.hko.gov.hk/wxinfo/pastwx/mws200901c.htm

不過值得一提,球球消耗咗好多好多飬份去結子,所以個球球結完子後成個奀晒~ jgc20(86).gif
回復

vincentma 發表於 2009-2-25 21:12:26 |顯示全部樓層
我好老 ga la, 不過 keep 得好 g ma
yuwaiman 發表於 2009-2-25 17:18

你地個個都唔夠我老!
回復

hk88688 發表於 2009-2-26 01:33:10 |顯示全部樓層
黃女士, 你啲朱朱咁誘人, 好難怪我哋見到流晒口水噃
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-27 13:40:37 |顯示全部樓層
黃女士, 你啲朱朱咁誘人, 好難怪我哋見到流晒口水噃
hk88688 發表於 2009-2-26 01:33

咁又係 ga。。。我都一路影相,一路流口水喇。
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-27 13:45:46 |顯示全部樓層
你地個個都唔夠我老!
vincentma 發表於 2009-2-25 21:12

真係比妳地笑s我喇!

咪呃我啦! 入得嚟哩層樓ga,個個都係年輕貌美 ga 美女嚟架。
回復