鬧市中的一角淨土

作者: tclau 發表于 2013-4-5 12:11:46
28552 312
cylau0910 發表於 2013-11-28 01:07:17 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-11-27 20:23
花友Candylpy分享到一棵「布蘭瑞克」無花果高壓枝同燈籠果。
Cylau又俾咗一棵「Ice Crystal」嘅高壓枝同幾 ...

tclau 伯伯,吾好客氣,禮上往來啫,好多謝你的瓷畫,農历年吾洗買菊花啦!仲教識我好多野添! 多謝你。

希望有機會多交流,而家我要趕住出門旅遊,遲幾番嚟再傾。  發表於 2013-11-28 07:12
回復

happyjoyjoy 發表於 2013-12-1 09:06:59 來自手機 |顯示全部樓層
有5L的EM水有少少味!有興趣旺角取!

真喺好多謝你,我自已都有整廚餘,或者可以同其他有需要嘅花圃街友分享。  發表於 2013-12-1 09:54
是否公開的分享呢.....我有興趣....明日旺角取~~~~ok????  發表於 2013-12-1 09:44
回復

tclau 發表於 2013-12-31 20:20:33 |顯示全部樓層

今日收到團購的青皮,立刻回家上盆,希望觟種得成功。
最近可能雀仔搵唔到食,啲無花果用尼龍網都保護唔到,俾雀仔整穿尼龍網俍哂。甚至連業都食埋。士多啤梨亦不能幸免。所以要用鐓絲網保護,應該會比較好。

啲士多啤梨開花結果,但係都俾雀仔食哂。

所以放棄尼龍網,改用鐵絲網保護啲無花果同士多卑梨。

candy---天氣太凍,蟲都死晒,所以雀仔唔放過你D美食  發表於 18 分鐘前

係啦,佢地食果,食葉,食芽。希望鐵絲網保護到啲植物,下季有果食。

天氣太凍,蟲都死晒,所以雀仔唔放過你D美食  發表於 2013-12-31 21:06
回復

tclau 發表於 2014-1-14 19:08:52 |顯示全部樓層

淨土的無花果陸續落葉,應該係進入休眠期。唯獨ice crystal和土耳其黑果還枝葉茂盛,土耳其黑果還長出花來,不知是否我搞錯咗

ice crystal 枝葉茂盛,還長出新芽

土耳其黑果是小小實生苗

居然在頂部開花,唔知係唔係我插錯標籤?

kkhope--開花嘅應該唔係無花果,啲葉唔似 :p ~

我相信都係有啲唔妥,可能花友下種時同其他種子撈亂咗。我睇都係種大佢,再睇佢似乜。再向花友求証。

尾2果棵(不似無花果)是否開了淺紫的花  發表於 2014-1-22 17:49
開花嘅應該唔係無花果,啲葉唔似 :p ~  發表於 2014-1-14 19:34
回復

mayl12 發表於 2014-1-14 21:39:50 |顯示全部樓層
似是雜草.

都有可能,我仲係想等多一個禮拜,睇下佢係乜。不過現時睇嚟的確唔似無花果  發表於 2014-1-14 22:42
回復

tclau 發表於 2014-1-22 17:20:58 |顯示全部樓層

朋友的朋友從澳洲帶回两枝無花果枝條和幾個無花果, 果實好大個, 可借未熟, 味苦澀. 立刻插種枝條, 雖然不知是什麼品種,期望明年有果食. 20140122無花果2.jpg

mikecho---其實這枝条可分開兩三条來插!露出1-2芽就夠,扦插首重保濕,露出太多反為不好(個人意見)
Thanks,Mike.我一陣剪成兩截,希望可以種多棵。

其實這枝条可分開兩三条來插!露出1-2芽就夠,扦插首重保濕,露出太多反為不好(個人意見)  發表於 2014-2-11 21:11
果很大,枝條很粗  發表於 2014-1-28 10:55
回復

tclau 發表於 2014-1-22 18:03:50 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-1-14 19:08
淨土的無花果陸續落葉,應該係進入休眠期。唯獨ice crystal和土耳其黑果還枝葉茂盛,土耳其黑果還長出花來 ...

candy---尾2果棵(不似無花果)是否開了淺紫的花

啲花白色,應該係雜草.可能因為啲葉同無花果幼苗相似,撈亂咗.我仲有两棵幼苗,希望唔會再搞錯.
回復

tclau 發表於 2014-1-28 10:24:38 |顯示全部樓層
有人請吃日本士多啤梨, 夠大粒, 賣相靚, 價錢貴, 計落為十幾蚊一粒. 講到味道, 同其他街市十幾蚊一盒嗰啲冇乜分別.
咁貴嘅野真係食唔起, 於是留番嚟採種子種植.

留低日本士多啤梨種子播種

用尼龍網罩住,唔好俾雀仔食咗

去年種鋶韓國士多啤梨陸續開花結果

即使用雞仔網圍住都會俾雀仔食哂

評分

查看全部評分

回復

tclau 發表於 2014-1-28 11:09:35 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-1-22 17:20
朋友的朋友從澳洲帶回两枝無花果枝條和幾個無花果, 果實好大個, 可借未熟, 味苦澀. 立刻插種枝條, 雖然不知 ...

ChowChow---果很大,枝條很粗  發表於 2 分鐘前
係呀,可惜啲果未熟,唔食得,又唔種得,得個睇字。希望啲枝條扦插成功,但至今一星期,一啲動靜都冇。
回復

tclau 發表於 2014-2-10 19:29:08 |顯示全部樓層

昨天弟弟送來一盆盛放的桃花,花密、重瓣、色淡,直徑約两吋,香港頗為稀有,希望種得好,明年有花開。弟婦很喜歡赤紅的蕙蘭,我的蘭花也開得不錯,正好投桃報「蘭」

「壽帶」桃花,香港比較罕見,弟弟的朋友由外地引進回港接種。有多的一盆送給我。
投桃報「蘭」。

種開啁棵果桃,單瓣、色淡,尤如村姑娥眉淡埽,益顯素雅。

candy---你棵重瓣桃花,驟眼看還以為牡丹,真係好靚
謝謝,呢樣品種比較少見,朋友由內地運回來,準備用的芽在港接種。

yukyo---好靚旣花,唔知點解d果桃令我諗起旗袍
我都係鍾意果桃啲花多啲,人面桃花相影紅,如果紅到好似年花緋桃咁紅就美人變關公了。

好靚旣花,唔知點解d果桃令我諗起旗袍^^  發表於 2014-2-12 21:44
你棵重瓣桃花,驟眼看還以為牡丹,真係好靚  發表於 2014-2-10 21:47
回復

iceman97 發表於 2014-2-11 14:11:17 來自手機 |顯示全部樓層

前輩個天台好靚,我台都都整個魚池,但係唔知點拉電制供電俾水泵同過濾器,請問前輩個泵嘅供電點整先防水,唔怕日曬雨淋呢?
唔該晒!!!
回復

tclau 發表於 2014-2-11 21:00:42 |顯示全部樓層
iceman97 發表於 2014-2-11 14:11
前輩個天台好靚,我台都都整個魚池,但係唔知點拉電制供電俾水泵同過濾器,請問前輩個泵嘅供電點整先防水, ...

天台在建造之初己經四周裝有膠喉內通電線供照明用,建魚池後在適當地方(第一篇第一二圖)安裝電箱,電箱約10吋x10吋x5吋,底部鑽兩個約一吋孔,安裝兩個喉嘴(喉嘴的作用是保謢電線免被弄傷漏電)。電線由電源穿入膠喉,引至電箱,由底部穿上。電箱裝上一排接電排,分配到fuse,時間掣,再由底部另一喉嘴引出到潛水泵。所有電線接駁都在電箱內,電箱除了底部電線進出外,蓋上面版就應該完令防水。
1.電線由底部進出是為了避免電箱入水。
2.所有電箱,接電排,fuse座,喉嘴等都可到上海街或觀塘鴻圖道的水電器材店買到。
3.電箱宜裝在較高的地方。
4.電箱宜大不宜小,因為日後可因需要加裝氣泵,繼電器,時間掣等器材。
5.電箱有膠製,有不銹鋼造。各有長短,膠箱易安裝,不傳電。不銹鋼箱安裝配件困難,價高,耐用,美觀。

mikecho----用电首重安全,一定要有漏电斷路器
完全同意。一般來說現在應該所有電插蘇都接有水氣跳掣,祇要接電線時正確連接地線,火線和水線就安全了。

用电首重安全,一定要有漏电斷路器  發表於 2014-2-11 21:15
回復

iceman97 發表於 2014-2-12 08:17:33 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-2-11 21:00
天台在建造之初己經四周裝有膠喉內通電線供照明用,建魚池後在適當地方(第一篇第一二圖)安裝電箱,電箱 ...

等我去鴻圖道睇下先!
唔該晒,前輩!!!

鴻圖道郵政局對面有两間幾大嘅水電鋪,可以去嗰度問下。  發表於 2014-2-12 18:22
唔駛客氣。  發表於 2014-2-12 11:37
回復

candylpy 發表於 2014-2-12 11:09:37 |顯示全部樓層
劉伯你之前提過的豐產黃點樣?
回復

tclau 發表於 2014-2-12 12:10:46 |顯示全部樓層
candylpy 發表於 2014-2-12 11:09
劉伯你之前提過的豐產黃點樣?

棵豐產黃瓜到好直,變成一枯枝,連之前剪落嚟插種嘅枝條都唔掂。
你俾我棵燈籠花頂部燶咗,不過底部開出唔少新枝。
棵布蘭瑞克落哂葉,有兩個綠芽,遲下應該會長出新葉。
朋友從澳洲帶回來的枝條比較老,仲未見有乜進展。阿Mike話枝條長得滯,會遇份蒸發水份,所以截短成兩枝插種。
從團購分到三棵威海青皮,一棵分咗俾花友,兩棵都己經長出新葉。
回復

老黃 發表於 2014-2-14 00:02:54 |顯示全部樓層
我好鐘意你個花園呀,同埋你好好心機打理盆栽

多謝讚賞!個天台係我嘅精神寄託,每日唔去淋下花,拔下草,就好似有啲野未做。  發表於 2014-2-14 13:45
回復

老黃 發表於 2014-2-14 23:27:11 |顯示全部樓層
我媽都係,外家有幾塊田種菜,種果樹,例如龍眼,荔枝,黃皮,檸檬,都是精神寄託的一種,哈哈
回復

cwawa 發表於 2014-2-17 18:08:45 |顯示全部樓層
有嗰天台用嚟拈花惹草係人生一大樂趣,羨慕.

謝謝!  發表於 2014-2-17 19:52
回復

tclau 發表於 2014-2-28 21:28:42 |顯示全部樓層
春天的花卉開得爛,因為没有持別處理,一切順應自然,所以緋桃現在才盛放。
士多啤梨也結果了。
回復

cylau0910 發表於 2014-2-28 22:12:40 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-2-28 21:28
春天的花卉開得爛,因為没有持別處理,一切順應自然,所以緋桃現在才盛放。
士多啤梨也結果了。

惠蘭,杜娟,桃花及士多啤梨花,淨土出產全都開得燦爛,刘伯伯好叻叻!

謝謝你的讚賞。  發表於 2014-3-1 10:48
回復