鬧市中的一角淨土

作者: tclau 發表于 2013-4-5 12:11:46
28586 312
pandabb 發表於 2014-5-13 16:10:12 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-5-13 13:20
天天下雨,昨日終於放晴,趕忙出街買料整網。網整好咗,仲要慢慢試驗,睇下用網之後,通風同日照減少對無 ...

劉伯伯很厲害,網屋既實用又為淨土增添點點浪漫氣氛!

謝謝,過獎。  發表於 2014-5-14 07:28
回復

Nike 發表於 2014-5-13 16:29:34 |顯示全部樓層
簡直像沙漠綠洲一樣, 現在的新樓樓頂已經不能再用來種東西了.

樓起愈高,天台就相對愈少。有啲唔俾擺野高過圍牆,有啲就寧願起間潛建屋。  發表於 2014-5-14 07:40
回復

mayl12 發表於 2014-5-13 19:55:16 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-5-13 13:20
天天下雨,昨日終於放晴,趕忙出街買料整網。網整好咗,仲要慢慢試驗,睇下用網之後,通風同日照減少對無 ...

令我想起蚊帳 !

同意,我都覺得似蚊帳。  發表於 2014-5-14 07:42
回復

tclau 發表於 2014-5-15 20:30:13 |顯示全部樓層
早日做咗個網,有農友話似蚊帳,我自己都覺得通風同日照都有問題,今日重做,好似好咗啲。不過祇防雀,不防蟲。

咁好似好好多,起碼太陽曬得到 :D  發表於 2014-5-16 12:44
回復

candylpy 發表於 2014-5-15 20:44:51 |顯示全部樓層
有果先落網啦
回復

tclau 發表於 2014-5-15 21:49:25 |顯示全部樓層

謝謝Candy提點,我祇是未雨綢繆而己。影完相就捲起,到有需要用先放番落嚟。
好似下圖咁樣。

忽然諗起,個骨架原來仲可以有另一用處,就係落雨嘅時侯,加塊膠布遮雨水。

避雨都好重要,我嘅無花果無得避,搞到3粒果發霉了 :(  發表於 2014-5-16 12:45
回復

cylau0910 發表於 2014-5-15 22:04:17 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-5-15 21:49
謝謝Candy提點,我祇是未雨綢繆而己。影完相就捲起,到有需要用先放番落嚟。忽然諗起,個骨架原來仲可以 ...

咁好好多,又通風又防雀,再加避雨,比你一百分 刘伯好犀利!

謝謝你。  發表於 2014-5-15 22:11
回復

tclau 發表於 2014-5-16 19:07:44 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-5-15 21:49
謝謝Candy提點,我祇是未雨綢繆而己。影完相就捲起,到有需要用先放番落嚟。
好似下圖咁樣。

kkhope---避雨都好重要,我嘅無花果無得避,搞到3粒果發霉了 :

同意。唔知係唔係果熟先至須要避雨?
其實你都可以整番個類似嘅篷,六分燈喉九呎一條大約六元,三叉,曲等配件大約兩元一個,去啲大間電器鋪買可能仲平些少。如果唔係好大間,使用大約少於一百元。
回復

小蘭子 發表於 2014-5-16 21:16:03 |顯示全部樓層
劉伯伯好主意,太曬又可以加多個遮光網。我去年頭搬到西貢有個天台仔種多D花,好開心,可惜去年連場大雨浸C左好多,好心痛。後來用角鐵搭左個架,上面綁左遮光網,個幾月前綁多塊帆布遮雨,但一個大風雨的晚上,差D連個架都玩完,因為太大塊好食風之餘,中間聚得太多水,急忙系雨中整穿幾個洞好去水及瀉力,近幾日連場風雨,塊帆布已一分為二,正在擔心,見到你圖文並茂,真系感激,連之前種菜遇到的問題都解決左,多謝!!

你用角鐵造架,最好要注意兩點。一,腳要裝膠套以防磨花地磚。。二,角鐵要油好漆,否則淋雨後生銹,地下會變成一撻撻咖啡色,就好難睇。  發表於 2014-5-17 09:48
架頂裝多幾條骨,個架會穩陣啲,防水帳亦唔會變成個盆咁裝水,增加負荷,最好斜啲。我都係邊做邊學。  發表於 2014-5-17 09:04
回復

芝士寶寶 發表於 2014-5-16 23:49:41 來自手機 |顯示全部樓層
嘩!好犀呀!厨餘桶都係自己整!我都有幾個桶想自己整,但係唔識整!
回復

小蘭子 發表於 2014-5-17 09:09:28 |顯示全部樓層
小蘭子 發表於 2014-5-16 21:16
劉伯伯好主意,太曬又可以加多個遮光網。我去年頭搬到西貢有個天台仔種多D花,好開心,可惜去年連場大雨浸C ...

我會再整過,多謝你的指點
回復

tclau 發表於 2014-5-17 09:36:43 |顯示全部樓層
芝士寶寶 發表於 2014-5-16 23:49
嘩!好犀呀!厨餘桶都係自己整!我都有幾個桶想自己整,但係唔識整!

唔難整。在桶下最低位開一個插得入水喉閘嘅孔,插個開關閘入去,用金剛泥塗實就搞掂(要四週塗勻,確保唔會偏漏水,大約二三小時就乾)。內部於高於出水口處加一個網隔住啲廚餘同泥。令全部材料都可以在五金鋪買到。(金剛泥真係好好用,啲膠嘅或瓦嘅花盆爛咗都可以黏番好,細罐嘅大概賣$35-38一套兩緒罐。)
回復

tclau 發表於 2014-5-17 10:14:41 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-5-17 09:36
唔難整。在桶下最低位開一個插得入水喉閘嘅孔,插個開關閘入去,用金剛泥塗實就搞掂(要四週塗勻,確保唔 ...

candylpy---我唧玻璃膠咋

---原來你都鍾意自己整野。玻璃膠一樣啫。不過拾幾廿蚊一枝膠,如果有多野整就經濟啲,如果剩係整一個廚餘桶,剩番啲膠就會浪費咗。金剛泥如果唔混埋,擺一年都冇問題。都係睇唔同環境同需要,各有優點。
回復

芝士寶寶 發表於 2014-5-18 20:00:08 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-5-17 09:36
唔難整。在桶下最低位開一個插得入水喉閘嘅孔,插個開關閘入去,用金剛泥塗實就搞掂(要四週塗勻,確保唔 ...

謝謝!
回復

tclau 發表於 2014-5-26 20:17:41 |顯示全部樓層

上次大廈維修,換咸水喉,啲工人喺地下掘一條槽放水喉,事後又冇補好,於是大雨水去唔切,流到槽。搞到水浸䢂。
由於我用天台,大廈委員會主席話請我負責維修。搞咗一輪,卒之搞掂,希望以後唔駛冇
回復

cylau0910 發表於 2014-5-27 00:03:10 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-5-26 20:17
上次大廈維修,換咸水喉,啲工人喺地下掘一條槽放水喉,事後又冇補好,於是大雨水去唔切,流到槽。搞到水浸 ...

咁架电梯整好未呀?  你真係能幹,大小工程都難不到你!
回復

tclau 發表於 2014-5-27 09:06:11 |顯示全部樓層
cylau0910 發表於 2014-5-27 00:03
咁架电梯整好未呀?  你真係能幹,大小工程都難不到你!

電梯其實冇壞到,祇係積水,電梯公司避免意外而熄機,星期六清理咗積水就開番。大廈揾人出標,要好幾千蚊,自己做祇需幾十蚊材料錢同幾小時工夫,唔駛等招標等程序費時,快快脆開番
回復

tclau 發表於 2014-6-13 20:59:21 |顯示全部樓層

無花果生長情况不算差,祇有中紫和波姬紅結了幾個疏落的果,其他的就是不結果。
農友說要施紅牛鉀肥,我祇施厨餘液和魚肥,看來要試一試紅牛鉀了。

中紫有十來個果
波姬紅的果比較大,但稀疏,祇有六七個
其他祇見長葉不長果
係唔係趁呢啲時候摘頂芽,摧生橫枝?
順帶一提,雀鳥猖獗,桃剛熟,雖然用網保蘐咗,仲係俾雀搞成咁
回復

芝士寶寶 發表於 2014-6-13 21:48:04 |顯示全部樓層
好多果喎! 你试吓喺個架出面同入面掛啲CD,我厔後有樹林都有好多雀 ,我都係掛CD同插啲竹係頭到插啲空嘅膠水樽都成功趕雀。
回復

tclau 發表於 2014-6-13 22:57:49 |顯示全部樓層
芝士寶寶 發表於 2014-6-13 21:48
好多果喎! 你试吓喺個架出面同入面掛啲CD,我厔後有樹林都有好多雀 ,我都係掛CD同插啲竹係頭到插啲空嘅膠水 ...

多謝你的提點。而家俾雀啄嘅係啲桃,啲無花果己經整咗一個網籠罩住,暫時未有事(可能因為啲果未熟)。我曾經掛過CD,不過對面大廈向管理處投訴,話有啲光照過去令佢哋好唔舒服咁話。
回復