鬧市中的一角淨土

作者: tclau 發表于 2013-4-5 12:11:46
28556 341
ronlado614 發表於 2013-8-16 18:54:39 |顯示全部樓層
好正的環境....
回復

yukyo 發表於 2013-8-16 22:29:12 |顯示全部樓層

tclau,風雨中摇擺旣修竹真係好有畫意。竹有無3米高?

tclau  應該有六七米高,有两層楼左右。喺政府農場買番嚟嗰陣大約两三尺嘅苗,叫「金包玉」。幾好睇,竹身金黄色有两條翠綠色直線。

嘩咁高呀!係幅南瓜相度好似睇到「金包玉」旣金身綠線
回復

tclau 發表於 2013-9-16 12:52:13 |顯示全部樓層

RE: 鬧市中的一角淨土---秋日

秋日,洛神花開,花朶很短暫,但花萼則愈長愈大,而且很艷麗。

tomtomtom---好大粒好飽满
謝謝,影幾粒係比較大粒,可能係陽光較多。仲有好多陸續長大。

好大粒好飽满  發表於 2013-9-17 10:11

評分

查看全部評分

回復

kelly_zf 發表於 2013-9-19 12:08:30 |顯示全部樓層
真系要卑个赞你!在花园中喝茶看风景,一乐也!

謝謝!而家周圍啲樓愈起愈高,喝茶聊天可以,風景就看唔到咯。不過還可以喺今晚賞月。  發表於 2013-9-19 12:46
回復

tclau 發表於 2013-9-25 20:37:26 |顯示全部樓層

RE: 鬧市中的一角淨土---打完風整番啲洒水時間掣

打完風,滿目瘡痍。執餐懞。

執好後整理一下自動洒水系統---
洒水時間掣無論平貴,用得幾年都會失效。有些是電子部份完全黑哂,有些是風琴膠膜穿裂,中國製造、法國製造、德國製造、無一倖免。有閒自已用洗衣機供水開關閥加時間掣DIY。

洒水時間掣,有好有壞,來自德法中港。
water timer 8.jpg

中國製
water timer 7.jpg

法國製,極少選擇,時間長短及相隔時段都沒有合用。
water timer 9.jpg

德國製嘉頓拿最好用,但約三年左右就失效,每個約售六佰元,有店鋪賣價高達一仟四佰元。
water timer 6.jpg

嘉頓拿除咗電子部份失效外,水控風琴膠都穿裂。
water timer 3.jpg

用洗衣機供水閥自製一個。
water timer 1.jpg

加埋電子時間掣就搞掂,好用過嘉頓拿
water timer 10.jpg

你好,我都想整自動灑水,請問可以教下我嗎?  發表於 2013-9-26 22:52
師兄,你d設備好齊全呀!  發表於 2013-9-25 22:33

評分

查看全部評分

回復

vani 發表於 2013-9-25 21:51:48 |顯示全部樓層
理想!

謝謝!  發表於 2013-9-26 08:23
回復

m36252 發表於 2013-9-25 22:34:39 |顯示全部樓層
可惜我唔識點搞....但第二隻( 橙色果隻) 我用過, 但好快壞左啦....2個月都唔夠..
回復

cylau0910 發表於 2013-9-25 23:29:09 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-9-25 20:37

tclau  你好勁,  不怕麻煩, 加埋放大鏡去維修兼DIY一個洒水器, 佩服佩服!
回復

tclau 發表於 2013-9-26 08:41:43 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2013-9-25 22:34
可惜我唔識點搞....但第二隻( 橙色果隻) 我用過, 但好快壞左啦....2個月都唔夠..  ...

識都冇用,因為電子部份密封,完全拆唔到,運水部份多因膠膜老化破裂,冇零件更換,又唔識自製,唯有成個棄置。
如果你話法國嗰隻,即使唔壞都冇用,因為選擇少而且不知所謂:例如每星期澆水一次,每次120分鐘。我衹用過選擇「6」--即每24小時澆水三分鐘。
如果你講緊德國嗰两隻「嘉頓拿」(都係橙色),我已經用壞咗四隻,平均壽命三年左右。
回復

tclau 發表於 2013-9-26 08:53:11 |顯示全部樓層
cylau0910 發表於 2013-9-25 23:29
tclau  你好勁,  不怕麻煩, 加埋放大鏡去維修兼DIY一個洒水器, 佩服佩服!

冇辩法,年紀大,冇放大鏡睇唔到細微嘢。
以為將所有壞咗嘅時控洒水器拆件,將好嘅零件合成一個用,慳番啲。點知運水部份啲膠全部都喺裂嘅,可能係time expired。於是决定自製一個,希望耐用啲。
回復

tclau 發表於 2013-9-26 09:18:04 |顯示全部樓層

lauchokiu  ---師兄,你d設備好齊全呀!
我要同時用三個時控洒水器,两個用喺天台,一個用喺露台。誰知佢地差唔多一齊壽終正寢,以為拆埋嵌成一個用,但係徒勞無功。
睇嚟市面賣嘅產品運水部份經不起時間考驗,為求一勞永逸,衹有自已整番個嚟用。

入你哩度打個round,個心情都靚晒。唔止有植物欣賞,連畫都有得欣賞,超正  發表於 2013-9-26 23:40
回復

malike 發表於 2013-9-26 12:33:06 |顯示全部樓層
劉兄, 同意你說的"洒水時間掣無論平貴,用得幾年都會失效。"
以前我亦有這問題, 後來, 改用村屋舊水箱, 收集雨水+液肥, 然後加有時間掣的抽水泵, 便耐用許多! 你試試!
回復

tclau 發表於 2013-9-26 22:08:27 |顯示全部樓層
malike 發表於 2013-9-26 12:33
劉兄, 同意你說的"洒水時間掣無論平貴,用得幾年都會失效。"
以前我亦有這問題, 後來, 改用村屋舊水箱, 收 ...

你好環保!用泵洒水,個泵要好大馬力先得噃。
回復

tclau 發表於 2013-9-27 10:07:36 |顯示全部樓層

tt28----你好,我都想整自動灑水,請問可以教下我嗎?

自動洒水主要係靠一個時間開關掣同灑水分佈系統。
時間開關---用市面賣嗰啲簡單但易壞(壽命約三幾年)。用電水閥加時間掣可靠耐用,但要用市電,如在室外,注意配件防水以防漏電。
灑水系統---室內可用滴水,天台露台可用噴霧花洒,農田可用摇擺噴水。前两者由於個人需求多少和分佈不同而異,繽繽樓上有售,個別水滴、噴嘴、插口、膠喉幾蚊至十零蚊一件(千花百門,可以去睇睇有乜東東啱使),加埋加埋買得多都覺得幾貴。後者係鴨寮街啲鋪頭有售,十零至二十零蚊一個,喉管、分义接駁、膠喉等亦可在鴨寮街揾到。至於接駁就因各人唔同要求而須要特別設計,例如有啲植物需要多水,有啲需要乾啲。建議系統設計祇作附助作用,如出外旅行等,人工針對性澆水還是必要。

多謝指教  發表於 2013-9-27 19:39
多謝你寶貴意見同資料,會考慮用咩野方法會好D  發表於 2013-9-27 17:34

評分

查看全部評分

回復

tclau 發表於 2013-11-25 13:13:42 |顯示全部樓層
唔知乜野原因,棵羅漢松枯咗。不過萬事萬物,有始必有终,可以留番個龍缸種無花果。

花友提倡有機肥,整魚肥唔難,最難係收隻魚雜,平日甚少買魚,魚檔唔會擺低生意招呼我。開頭一個星期即使擰緊罇蓋再加膠袋扎實都會滲出惡臭,好彩天台空曠,免強可以接受。賣相就幾兇惡心。

個幾星期後,賣相依然核突,但係己經冇咗惡臭。

個幾月後,樣子好啲。唔臭,有酒味。

又整咗罇滅蟻水,係用硼酸粉加糖開水,昨日用咗啲,覺得效果幾好,令早唔係好見啲蟻。

回復

xx_Luca 發表於 2013-11-25 13:49:18 |顯示全部樓層
劉兄, 想請教滅蟻水點用法.
因為用開既一般都係固體既現成蟻藥, 既怕影響家中小動物,  又唔敢太接近盆土, 滅蟻水會比較安全嗎 ?
謝謝.
回復

miffymama 發表於 2013-11-25 18:08:42 來自手機 |顯示全部樓層
好靚呀…羡慕ing

謝謝。  發表於 2013-11-25 19:39
回復

tclau 發表於 2013-11-25 19:37:33 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2013-11-25 13:49
劉兄, 想請教滅蟻水點用法.
因為用開既一般都係固體既現成蟻藥, 既怕影響家中小動物,  又唔敢太接近盆土,  ...

我衹係到藥房買一包硼酸粉($2)加一塊片糖再加水至溶哂,用飲管滴喺蟻出沒處,啲蟻慢慢地聚埋僂啲糖水,後來就唔見哂。唔知有幾大功効。聞說有人用硼砂製食物,相信對人同動物嘅健康影响唔大。

據聞要食一噸左右就會有問題(中毒)  發表於 2013-11-26 00:14
據聞硼酸係用作防腐  發表於 2013-11-26 00:11
回復

tclau 發表於 2013-11-26 01:00:49 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-11-25 19:37
我衹係到藥房買一包硼酸粉($2)加一塊片糖再加水至溶哂,用飲管滴喺蟻出沒處,啲蟻慢慢地聚埋僂啲糖水 ...

ahfour99---據聞要食一噸左右就會有問題(中毒)  發表於 20 分鐘前
ahfour99---據聞硼酸係用作防腐

四哥講得啱,硼酸係低毒牲消毒防腐劑。一般可以用嚟對傷口消毒。有餐館用來做牛肉鬆化劑,我曾經有一次食過一碟牛肉飯,可能落咗過量硼砂,根本難以入口,所以想用硼砂服毒都好難。所以用來滅蟻滅蟑螂都係比較安全同有效。

yukyo---試過用硼砂殺蟑螂,一年屋企無晒小強。用過黎殺蟻,蟻唔食,會再試吓你個方法。

可能啲蟻唔食硼砂,但喜歡食糖。呢樣野仲係試試吓。

試過用硼砂殺蟑螂,一年屋企無晒小強。用過黎殺蟻,蟻唔食,會再試吓你個方法。  發表於 2013-11-26 12:53
回復

xx_Luca 發表於 2013-11-26 23:43:55 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-11-25 19:37
我衹係到藥房買一包硼酸粉($2)加一塊片糖再加水至溶哂,用飲管滴喺蟻出沒處,啲蟻慢慢地聚埋僂啲糖水 ...

謝劉兄~ 又簡單又安全, 我都學你整返樽先

魚腸我都有用過呀, 話好好架, 不過只係晌翻盆時放泥裡面.
如果好似你咁整, 一定俾家人炸c ....

不用謝,我都唔知効用有幾大同幾耐。尚在觀察中。好彩成本好輕同埋一罇可以用好耐。 你啲魚腸咁用會唔會有好多蟲仔呀?  發表於 2013-11-27 00:01
回復