鬧市中的一角淨土

作者: tclau 發表于 2013-4-5 12:11:46
28571 341
Salt 發表於 2016-6-6 10:13:55 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2016-6-2 09:33
Salt,謝謝你詳盡的資料。
唔知係唔係蕃茄已經過造,雖然你送的蕃茄還生長得很茁壯,其它車厘茄己經枯萎。 ...

Tiny tim 好似好缺肥咁嘅?可能其他大大棵d根又多搶曬佢d 肥呀~ 因為我有個箱40*28*25cm,有一棵tommy toe 同另一棵畀tommy toe 擋曬d 光所以生得唔係太大嘅moneymaker (d根已經全部打曬交所以我分唔到佢出黎,又唔想剪咗佢怕剩下的根o係箱入面會腐爛),水位低嘅時候係見到大半箱全部都係根o家(無植料)。

好羨慕你o個到太陽咁好呀~ 如果blackcherry 開花或結果可以的話影張相畀我睇下丫  我想知佢條莖有太陽o個時有幾粗等我對比下
應該可以趕得切嘅,我o個d 都有結緊果亦有已經熟嘅,但佢地而家都仲出緊好多花o家,不過我係室內種。 我聽人講如果到尾o個時想佢快d熟埋可以全部剪頂(如果生長側枝都去除),等佢唔再生長莖葉專心養果。不過要小心d,聽講又熱又濕的話番茄好易中blight/late blight的。萬一出唔切都唔緊要,我應該仲有d 種子嘅到時再寄畀你

我d荷蘭豆都枯曬啦~ 等緊豆乾再收 你盆葫蘆瓜好健壯呀~ 唔知點解明明啱季節但我盆青瓜d葉好醜樣
回復

tclau 發表於 2016-6-6 11:23:47 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-6-6 10:13
Tiny tim 好似好缺肥咁嘅?可能其他大大棵d根又多搶曬佢d 肥呀~ 因為我有個箱40*28*25cm,有一棵tommy to ...

我得幾個24吋x8叮x8吋嘅盆,啲蕃茄同其他黃皮,無花果等都落咗差不多同等份量嘅蚯蚓糞肥和紅牛鉀(隔8吋落一茶匙紅牛鉀)。看來可能要試試將Tiny Tim換盆獨立種。
呢幾日落幾場大雨,啲花落哂,要等再開過才能影相。

加油呀~祝你趕得切有好收成!:D  發表於 2016-6-6 20:34
回復