鬧市中的一角淨土

作者: tclau 發表于 2013-4-5 12:11:46
28599 341
cylau0910 發表於 2015-6-21 03:54:31 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2015-6-20 19:22
今年的收成,有桃、黃皮和無花果。

恭喜你呀!收成丰富,真係好叻叻

多謝!  發表於 2015-6-21 13:58
回復

tclau 發表於 2015-12-19 09:55:18 |顯示全部樓層
怕天台棵榕樹根系太大,危害樓宇安全,適逢弟弟們來訪,合力鋸低樹冠。
鋸下剪落嘅枝葉成個山仔咁一大堆,要傷腦筋去處理。
回復

tclau 發表於 2015-12-20 11:30:25 |顯示全部樓層
想種番茄仔,可惜買咗可多袋裝種子都種唔到。以前用新鮮番茄核種得好成功,但現在街市超市的車喱茄都冇核。有一日吃水果盆,車厘茄竟然有核,馬上留起嚟,種出茄子一串串。

回復

tclau 發表於 2016-1-17 19:11:56 |顯示全部樓層

棵羅漢松唔知乜野原因枯萎咗,種咗十幾年,唔捨得掉,留低啲樹枝同根,略為加工,有啲似雀仔。
回復

clly 發表於 2016-1-19 15:03:47 來自手機 |顯示全部樓層
好羨慕呀!請問用養魚水淋花,魚要食紅蟲,是嗎?可否食魚糧?

我好少出街,不方便喂紅蟲,祇是喂魚糧。  發表於 2016-1-19 19:22
回復

Salt 發表於 2016-2-9 10:41:50 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2015-12-20 11:30
想種番茄仔,可惜買咗可多袋裝種子都種唔到。以前用新鮮番茄核種得好成功,但現在街市超市的車喱茄都冇核。 ...

劉伯伯你好~ 你個淨土好靚呀
我有幾款車厘茄的種子,如果你有興趣的話,我可以每款寄d畀你試下阿,雖然每款數量可能唔係好多

謝謝你,我會把地址短訊給你。  發表於 2016-2-10 11:52
回復

tclau 發表於 2016-3-10 21:03:46 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-9 10:41
劉伯伯你好~ 你個淨土好靚呀
我有幾款車厘茄的種子,如果你有興趣的話,我可以每款寄d畀你 ...

Salt, 多謝你啲車厘茄種子。種了大約二十天,發芽了!全部共十棵。
今天定植到花盆,待生長大點再上載相片給你。

定植後的情况

蕃茄v的大特寫

我種的車厘茄上次霜凍枯萎了,有茄子跌落地,長出一大堆苗

好呀~期待睇新相!最後一張真係好大堆苗:D  發表於 2016-3-11 09:27
回復

tclau 發表於 2016-4-6 21:14:39 |顯示全部樓層
天氣回暖,農作物都生長得很好。花展買的荷蘭豆和生菜都快高長大。

蘿蔔開花,而家先知係咁。

原來都幾靚。

荷蘭豆欣欣向榮,冇豆食都可以食葉。

生茱亦漸長。

草莓結咗好多果,不過好細粒。前面大嗰兩粒係俾雀食嘅陶瓷草莓。

哈哈 ~ 一睇以為右邊兩粒係真既草莓 ~ 劉兄好成績啊 !!  發表於 2016-4-7 12:46
回復

tclau 發表於 2016-4-7 13:45:04 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2016-4-6 21:14
天氣回暖,農作物都生長得很好。花展買的荷蘭豆和生菜都快高長大。

蘿蔔開花,而家先知係咁。

xx_Luca ---   哈哈 ~ 一睇以為右邊兩粒係真既草莓 ~ 劉兄好成績啊 !!  發表於 半小時前

舊年啲草莓俾雀食哂,因為佢地眼利又長期喺天台逗留,點都唔夠佢快。所以特登用陶土整咗兩個草莓俾佢地食。希望可以留番粒真嘅自己食。
回復

vinsam 發表於 2016-4-7 16:58:21 來自手機 |顯示全部樓層
环境一流,睇得出花了很多心思同心機打理

謝謝,祇是每天消閑而己。  發表於 2016-4-7 21:15
回復

tclau 發表於 2016-4-17 19:06:52 |顯示全部樓層
今天到福田找不刲上次賣雞糞肥的店鋪,可能關門休業了。結果到另一間買了一包蚯蚓糞,自己磅過十四磅,價錢三十八元,未知是否好用。又買了幾公尺遮陽網和三包種子。

回復

thomasfg 發表於 2016-4-18 11:22:48 |顯示全部樓層
是否過咗落馬州的深圳福田? 有很多農用產品賣嗎? 在福田那里?
回復

tclau 發表於 2016-4-18 13:32:09 |顯示全部樓層
thomasfg 發表於 2016-4-18 11:22
是否過咗落馬州的深圳福田? 有很多農用產品賣嗎? 在福田那里?

過咗落馬洲,就係福田。過關後在大樓就有地鐵去花卉世界(到蓮花村站落車直行)。那裡地方很大,有花樹和農具賣,品種多而價錢平:例如種子一元一包,25L靚土28元。
回復

thomasfg 發表於 2016-4-19 10:45:39 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2016-4-18 13:32
過咗落馬洲,就係福田。過關後在大樓就有地鐵去花卉世界(到蓮花村站落車直行)。那裡地方很大,有花樹和 ...

Noted with Thanks
回復

tclau 發表於 2016-5-2 16:40:13 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2016-3-10 21:03
Salt, 多謝你啲車厘茄種子。種了大約二十天,發芽了!全部共十棵。
今天定植到花盆,待生長大點再上載相 ...

Salt送的種杍種了個多月,現在的生長狀況。
Tiny Tim可能真是侏儒品種,最早出芽,卻明顯細小很多。
回復

泥巴樂樂 發表於 2016-5-6 12:18:22 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2016-4-17 19:06
今天到福田找不刲上次賣雞糞肥的店鋪,可能關門休業了。結果到另一間買了一包蚯蚓糞,自己磅過十四磅,價錢 ...

蚯蚓糞直接當泥用,可以混D顆粒(例如沙之類噶,你噶環境最好輕石,又叫浮石)

用蚯蚓肥當泥咪好重本?我用在蘭花和蔬菜作肥料。  發表於 2016-5-6 23:12
用蚯蚓肥當泥咪好重本?我用在蘭花和蔬菜作肥料。  發表於 2016-5-6 23:12
回復

泥巴樂樂 發表於 2016-5-6 12:19:58 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2016-5-2 16:40

Tiny Tim可能真是侏儒品種,最早出芽,卻明顯細小很多。

修剪枝條時,將D枝條直接扦插泥,就可以生根喇,又多多苗lar,水插都會生根

謝謝,我冇聽過蓄茄可以扦插,橫掂要摘頂芽,明天試試。不過Tiny Tim得嗰兩三吋高,根本不可能修枝。  發表於 2016-5-6 23:20
回復

Salt 發表於 2016-6-2 07:47:32 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2016-5-2 16:40

Tiny Tim 真係好細~ 係o個時母親特地搵想種細細盆的所以選了侏儒品種,我試過最快15cm 高已經有花開結果  當然盆大小係一個問題啦,種過4棵只係用兩個水樽剪一半水耕,有70cm 高,45cm 寬左右,但佢地係由泥種種下畀我成棵剪出黎浸根轉水種的。而家用緊一個大少少嘅桶水耕,已經有快1米了,不過太陽唔大橫枝唔多出黎。另一盆有燈照就好多橫枝~ tiny tim 係determinate 品種,佢會生長到一定高度就唔會再點高,然後一次過開好多花結果,所以唔好剪佢d枝呀~ 剪咗佢都唔會生多好多o家,但就會少咗番茄食o家啦。 種咗幾次,我覺得佢一米高左右應該係極限啦,如果盆大/落地營養夠唔知會唔會再大呢。不過如果冇位真係可以用好細個盆都會種到,想的話20-30cm高就已經可以有番茄食,細棵當然會少d茄,但就好方便~

Tommy Toe 可以剪出黎插枝~ 因為佢生得好快,又多又密又多果呀(係indeterminate的,只要佢一日唔死佢都會繼續大繼續結果)~茄比平時的車厘茄大少少,有一吋到。佢而家不停頂住我個天花我都要不停剪頂,有d長d粗d 嘅就剪出黎再插再種。插枝的話大約1-2禮拜左右就會出根,如果等到莖有白色凸起粒粒(根bb)o個時剪出黎插的話,差不多3日內就會出根,我試過剪完插水24小時內就有根睇)。我而家只係用個箱水耕畀咗0.9*0.6*1.3米空間佢生長咋(連埋個箱)。我諗如果劉伯伯你有地方,佢應該可以好輕鬆咁生到兩米高~佢係我之前種幾款茄入面唯一o個時冇乜太陽但都可以種得好靚嘅品種~ 但我個人覺得tiny tim 好食d

Black cherry 我就冇咩資料提供啦。。因為我種得好差呀。我覺得佢可能係比較需要多光嘅品種,因為我種到佢好幼。。(但我唔肯定係光照問題定係佢唔鐘意畀我用水種,因為我水耕都仲係摸索中)。劉伯伯你o係天台種應該會好好多,我o係窗臺種可能種唔到佢了,但係我應該會種到起麻食到一次先放棄佢 佢個樣好靚呀
回復

tclau 發表於 2016-6-2 09:33:05 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-6-2 07:47
Tiny Tim 真係好細~ 係o個時母親特地搵想種細細盆的所以選了侏儒品種,我試過最快15cm 高已經有花開結果 ...

Salt,謝謝你詳盡的資料。
唔知係唔係蕃茄已經過造,雖然你送的蕃茄還生長得很茁壯,其它車厘茄己經枯萎。
Tiny tim 還是很小,還未出花。

其他的品種己有一米高了。
而且開始開花。
衹是有點擔心能否在過造之前結果留種。
我種的荷蘭豆己經全部枯萎,播種不久的葫蘆瓜卻長得很好,可能是氣候問題。
回復

matinfeng 發表於 2016-6-6 09:06:43 |顯示全部樓層
地方很大,很靓,

謝謝!  發表於 2016-6-6 10:00
回復