小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504501 8743
SSL200507 發表於 2010-11-5 09:40:40 |顯示全部樓層
好可憐的菜心!  

西蘭花,豆苗 and 荷蘭豆難唔難種架?  Must use 支竹仔?

Is 菜心 can eat like 生菜, i.e. cut part and let grow again.
回復

muitau 發表於 2010-11-5 10:45:15 |顯示全部樓層
因為菜心花都開了, 所以昨天收左第一次菜心,
有洞洞都無所謂啦, 自己種加嘛
小寶 發表於 2010-11-5 09:14

我果啲仲係幼忟忟 , 食落去仲要好似魚骨咁硬!!
回復

chayote 發表於 2010-11-5 11:16:39 |顯示全部樓層
回復 8158# 小寶
5算難種,種3-4個月左右(90-120Day),見到包到成個排球甘,食得
回復

chayote 發表於 2010-11-5 11:59:15 |顯示全部樓層
回復 8161# SSL200507
好可憐的菜心!  

西蘭花,豆苗 and 荷蘭豆難唔難種架?  Must use 支竹仔?

Is 菜心 can eat like 生菜, i.e. cut part and let grow again.
=====================================
西蘭花,豆苗 and 荷蘭豆唔算難種
種西蘭花首先買菜盆(格仔盆),然後落種子,長到有4塊本葉栘落大盆/地
(教你分西蘭花本葉同子葉,種子出芽後,頭果2塊心型的叫子葉,之後出第3塊圓型的叫本葉)
豆苗同荷蘭豆要竹仔
菜心同生菜一樣,灼佢
回復

小寶 發表於 2010-11-5 12:37:44 |顯示全部樓層

回復 8161# SSL200507

好可憐的菜心!  

回復 8164# chayote

西蘭花,豆苗 and 荷蘭豆唔算難種
種西蘭花首先買菜盆(格仔盆),然後落種子,長到有4塊本葉栘落大盆/地
(教你分西蘭花本葉同子葉,種子出芽後,頭果2塊心型的叫子葉,之後出第3塊圓型的叫本葉)
豆苗同荷蘭豆要竹仔
菜心同生菜一樣,灼佢

========================
唔該合掌瓜先

回SSL:

西蘭花,豆苗 and 荷蘭豆難唔算難種, 但有少少難度,
西蘭花要注意蝴蝶幼蟲和芽蟲
豆苗荷蘭豆好多時會感染白粉病, 如果處理唔好會C的
豆苗和荷蘭豆要用竹仔的.

菜心 can eat like 生菜, i.e. cut part and let grow again. 但CUT法唔同~
菜心長到咁上下大, 你會見到佢生側芽的, 咁你可以在側芽之上CUT左佢
下面側芽部分有得佢繼續生. 詳情花園仔帖文今日有講
http://hkplants.com/redirect.php ... 1235&pid=945889
回復

小寶 發表於 2010-11-5 12:38:19 |顯示全部樓層
回復  小寶
5算難種,種3-4個月左右(90-120Day),見到包到成個排球甘,食得
chayote 發表於 2010-11-5 11:16 AM

但係唔知點解好似無咩人種?
回復

小寶 發表於 2010-11-5 12:40:46 |顯示全部樓層
我果啲仲係幼忟忟  , 食落去仲要好似魚骨咁硬!!
muitau 發表於 2010-11-5 10:45 AM

係咪老喇? 你有沒有肥料和足夠的水分俾佢食? 下面部分我唔會CUT, 我只CUT上面部分,嫩食嘛. 留番側芽俾佢繼續生長~
詳情花園仔帖文今日有講
http://hkplants.com/redirect.php ... 1235&pid=945889
回復

SSL200507 發表於 2010-11-5 14:22:44 |顯示全部樓層
生菜可保留根部,  只摘外面的葉子;菜心可以只摘心吃, 保留側芽成長再摘心吃?  
回復

小寶 發表於 2010-11-5 19:03:02 |顯示全部樓層
回復 8168# SSL200507

堆堆堆!
回復

siumeow 發表於 2010-11-6 04:36:38 |顯示全部樓層
Oh.. 我成日以為荷蘭豆嘅葉就係豆苗. 乜唔同...
咁請問豆苗種子英文係乜呀? 我想種豆苗呀.
回復

小寶 發表於 2010-11-8 11:04:51 |顯示全部樓層
咁請問豆苗種子英文係乜呀? 我想種豆苗呀. ...
siumeow 發表於 2010-11-6 04:36 AM

我睇網豆苗英文叫PEA SHOOT. 照計可以用荷蘭豆甜豆種豆苗嘅, 可能有D品種分株力強, 多葉少花適合種豆苗掛, 其實我都唔係太清楚, 哈哈...
回復

JicJicmom 發表於 2010-11-8 23:06:59 |顯示全部樓層
小寶~~~ 你睇下你d寶貝~~
菜菜苗
R1026808 (Large).JPG
R1026813 (Large).JPG
R1026803 (Large).JPG
好喜歡小寶你呢一盤菜菜~~
R1026811 (Large).JPG
花皮茄
R1026799 (Large).JPG
R1026801 (Large).JPG
洛神花
R1026820 (Large).JPG
未大先壞
R1026837 (Large).JPG
辣椒 black pearl
R1026822 (Large).JPG
R1026825 (Large).JPG
無花果
R1026831 (Large).JPG
R1026828 (Large).JPG
回復

chutou 發表於 2010-11-8 23:19:01 |顯示全部樓層
花皮茄----姣搞鬼呀, 似迷李西瓜多d播
睇見你d無花果咁正, 都仲未去花虛買返盆添

回復 8172# JicJicmom
回復

小寶 發表於 2010-11-9 00:19:02 |顯示全部樓層

多謝積媽 ~~
响積媽的鏡頭下, 醜小鴨都變天鵝, 我自己影唔到咁靚
回復

athernas 發表於 2010-11-9 00:22:06 |顯示全部樓層
咁請問豆苗種子英文係乜呀? 我想種豆苗呀. ...
siumeow 發表於 2010/11/6 04:36

我係"三兄"買咗豆苗,唔知同荷蘭豆有乜分別.
回復

花園仔 發表於 2010-11-9 00:59:27 |顯示全部樓層
回復 8150# 小寶
我呢度終於有蕉喇 唔知大唔大到呢?

香蕉黎啵! 正!

仲有, 木瓜都大緊咯, 一共有五隻呀!! 可惜只得一棵可以長出木瓜

耐心啲啦! 木瓜下面長五隻啫, 等棵樹粗壯啲上邊就不斷結果架罅!

回復 8171# 小寶
我睇網豆苗英文叫PEA SHOOT. 照計可以用荷蘭豆甜豆種豆苗嘅, 可能有D品種分株力強, 多葉少花適合種豆苗掛, 其實我都唔係太清楚, 哈哈...

我見<乜平記>有迷彩色嘅豆苗種籽賣啵    

嘩! 積媽啲蔬果好靚呀!
回復

chercher 發表於 2010-11-9 01:45:26 |顯示全部樓層
你種棵無花果D果顏色好靚又多果果。
想問有幾大棵有無相睇呀!add14icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-11-9 09:29:14 |顯示全部樓層
回復 8176# 花園仔
老師及小寶早晨~~
老師, 呢d都係小寶田0既果菜黎呀~~係我去小寶度玩時影落架~~ 積媽d野邊有咁靚~~~~ 尋晚至清左d病瓜+噴藥殺蚜虫~
回復

juju0268 發表於 2010-11-10 13:03:40 |顯示全部樓層
回復 8127# 小寶

已收到了, 謝謝
回復

siumeow 發表於 2010-11-12 10:03:18 |顯示全部樓層
唔該晒小寶同丸子嘅回覆.
Search 帖子見到話要種幾十棵先夠一餐.. 我仲以為一兩棵就 ok tim.
睇嚟, 我只可以望梅止渴. (因為冇地方種) hehe

小寶, 花園仔老師, 你哋好犀利呀!
回復