小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504521 8743
花園仔 發表於 2010-10-27 01:54:27 |顯示全部樓層
回復 8136# 小寶
原來我又諗多左喇
芝麻菜係=芝麻菜  
仲要洒播添, 咁點算好呢, 移苗會傷根?

哦, 移苗都得嘅佢地又唔係蘿蔔!
灑播原因佢係中小型菜類, 細細棵就可以採食及種密啲都無所謂啦!

回復 8137# 小寶
老師好!
菜心, 白菜, 蘿白等好多狗虱仔呀! 可以點做呀?
有些在網室內, 有些在露地~

網室易搞啲, 封實佢先噴噴囉!
露地就要噴大啲範圍及用架生吸吸幫手至搞得掂嘞!

回復 8138# muitau
我一直以為芝麻菜=火箭菜,好混亂呀,即係點呀

嘩! <火箭>比對<芝麻>大細相差咁遠都搞混! 你話呢?

回復 8139# muitau
多謝老師解答,而家我都食左3水菜心苗,我驚唔使50日已經比我食晒喇

哈哈! 我就冇你咁心急, 呢棑天氣冷涼又有陽光....
啲菜心會大得好快架
回復

小寶 發表於 2010-10-27 10:25:30 |顯示全部樓層
6油油都無用呀? 有無用過蛇床子或竹酢液呀? 屎啦,唔知幾時到我呢
muitau 發表於 2010-10-26 04:55 PM

我未噴呀, 只係得閒走出去捉蟲, 用下膠紙黏佢, 但係發覺佢不斷有, 呢度果度都有呢~
你可能會好D, 我種野果度無石屎地, D蟲係生長响泥入面, 幼蟲食根, 變蛹變成蟲後食十字科葉
回復

小寶 發表於 2010-10-27 10:31:02 |顯示全部樓層
回復 8141# 花園仔

網室易搞啲, 封實佢先噴噴囉!
露地就要噴大啲範圍及用架生吸吸幫手至搞得掂嘞!

========================
係喎, 我可以用膠布封住才噴, 藥力維時D~
我睇網話要噴埋四周圍, 因為佢地响泥入面出世的.
回復

muitau 發表於 2010-10-27 15:09:43 |顯示全部樓層
回復 8143# 小寶

希望快控制到啦,唔係細既食根大既食葉,小寶種菜變種吉
回復

花園仔 發表於 2010-10-27 15:24:32 |顯示全部樓層

回復 8143# 小寶
係喎, 我可以用膠布封住才噴, 藥力維時D~
我睇網話要噴埋四周圍, 因為佢地响泥入面出世的.
===========================

露地噴噴:
採取<回>字方式噴灑農藥,
假如目標地係內口字, 先噴外圍, 然後噴目標地,
當噴灑目標地時, 啲狗蚤仔跳向四週, 但四週已噴咗農藥,
啲狗蚤仔只有再跳得更遠先可活命! 相信短期內唔會返得翻轉頭嘅!

仲有補充一下, 封實網室噴噴嘅目的係唔俾啲狗蚤仔體噴藥過程中跳脫,
等藥性减弱時跳返入黎, 佢冇定走就會全部體網室內C曬啦! 嘻嘻!
回復

muitau 發表於 2010-10-27 15:28:55 |顯示全部樓層
回復 8145# 花園仔
露地噴噴:
採取<回>字方式噴灑農藥,
假如目標地係內口字, 先噴外圍, 然後噴目標地,
當噴灑目標地時, 啲狗蚤仔跳向四週, 但四週已噴咗農藥,
啲狗蚤仔只有再跳得更遠先可活命! 相信短期內唔會返得翻轉頭嘅!
=================================
老師,
呢啲咁既技巧真係唔講唔知,如果po過去你果便相信又有多啲人學到野喇 add6icon , 些些!
回復

小寶 發表於 2010-10-27 23:05:44 |顯示全部樓層
回復 8145# 花園仔

嗯, 我會先噴大圓圈, 然後噴細圓圈!
回復

小寶 發表於 2010-11-3 00:52:03 |顯示全部樓層

嘩, 小寶無開檔成七日, 搞咩呢?
咪搞泥, 搞苗, 搞蟲囉.

小寶田的泥又實又黏, 問下草民就知喇.
所以終於洒下巨資, 用左Melvin(馬糞)堆肥撈泥~
果D堆肥其實係乾草, 報紙條, 木屑 +馬尿馬糞做成的.

混左MELVIN的田+F先生芝麻菜+西蘭花

積媽割愛分享出來的多色蘿蔔~
在泥面洒上些少堆肥, 可保持泥面濕潤
回復

小寶 發表於 2010-11-3 00:55:25 |顯示全部樓層
呢度d蕃薯生得好多, 希望根頭可以大啦~
回復

小寶 發表於 2010-11-3 00:57:49 |顯示全部樓層

我呢度終於有蕉喇
唔知大唔大到呢?

仲有, 木瓜都大緊咯, 一共有五隻呀!!
可惜只得一棵可以長出木瓜
後面的欄杆重重係防止野狗進入的, 隻狗成日走入來亂咁踏, 所以核突都要保護我d寶貝 ~

評分

查看全部評分

回復

chayote 發表於 2010-11-3 00:58:38 |顯示全部樓層
回復 8149# 小寶
掘蕃薯好好玩,不過我同佢再冇緣份了
回復

小寶 發表於 2010-11-3 01:02:40 |顯示全部樓層
muitau, 前後只得一星期, 生菜大得好快呀!
10月28日

11月2日

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-11-3 01:03:40 |顯示全部樓層
回復  小寶
掘蕃薯好好玩,不過我同佢再冇緣份了
chayote 發表於 2010-11-3 12:58 AM

我最近都掘過一次, 不過無所出, 可能因為無加肥和翻泥啦~
回復

小寶 發表於 2010-11-3 01:08:05 |顯示全部樓層
今年在田第一次種荷蘭豆, 明天要俾支竹仔佢,

豆苗都發芽喇~
回復

chayote 發表於 2010-11-3 01:13:46 |顯示全部樓層
回復 8153# 小寶
我果次係聖誕節掘,有少許收成
回復

chayote 發表於 2010-11-3 01:19:11 |顯示全部樓層
回復 8152# 小寶
突然想起09年初種到有排球甘大的西生菜
回復

chayote 發表於 2010-11-3 01:25:01 |顯示全部樓層
回復 8154# 小寶
種豆苗最正,上次係流浮山歡樂酒家食過,正!好味
有個FD係酒店做兼職睇來貨單都話豆苗好貴,所以種豆苗慳錢
回復

小寶 發表於 2010-11-5 09:05:38 |顯示全部樓層
回復  小寶
突然想起09年初種到有排球甘大的西生菜
chayote 發表於 2010-11-3 01:19 AM

西生菜難唔難種架? 要種幾耐先有得收呢?
回復

小寶 發表於 2010-11-5 09:11:57 |顯示全部樓層
回復  小寶
種豆苗最正,上次係流浮山歡樂酒家食過,正!好味
有個FD係酒店做兼職睇來貨單都話豆苗好貴,所以 ...
chayote 發表於 2010-11-3 01:25 AM

希望我識種啦, 我用條播種左兩行, 宜家先見發芽, 看來有排先有得食, 街市d豆苗我要忍手~~
回復

小寶 發表於 2010-11-5 09:14:42 |顯示全部樓層
同狗虱仔的抗爭, 經3次的農藥, 終於戰勝(大部分)了, 但菜心白菜蘿蔔也大傷元氣

竟然仲有生存者

因為菜心花都開了, 所以昨天收左第一次菜心,
有洞洞都無所謂啦, 自己種加嘛 ~

回復