小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504519 8743
SSL200507 發表於 2010-10-25 11:34:25 |顯示全部樓層
You mean to use 康保茶 for 液肥 or use fruits to make 液肥?  Kindly explain.  
回復

小寶 發表於 2010-10-25 11:50:40 |顯示全部樓層
都係差唔多,將D植物加糖發酵做液肥,我第一次做可能落糖太多,又可能D婆蘿太香,好野蟻。後來再做落 ...
cklife 發表於 2010-10-25 10:53 AM

係呀, 我見佢要1:500咁用...稀釋得好緊要.
回復

小寶 發表於 2010-10-25 11:56:48 |顯示全部樓層
You mean to use 康保茶 for 液肥 or use fruits to make 液肥?  Kindly explain.
SSL200507 發表於 2010-10-25 11:34 AM

用康保茶可能大才小用吧, 我地只會找些無用的野菜/菜渣, 一層菜葉一層糖咁放入桶內堆至2/3滿,然後用合適的蓋上面加石磚壓住D菜層, 封蓋放陰涼位置. 六日後, 如果個桶有水龍頭, 就這樣收集肥水"天惠綠汁", 如果無水龍頭, 要拎起D石磚和蓋, 倒起D綠汁, 收佢半天滴乾為止.  D肥水要稀釋1:500咁澆植物.
回復

cklife 發表於 2010-10-25 12:07:52 |顯示全部樓層
用康保茶可能大才小用吧, 我地只會找些無用的野菜/菜渣, 一層菜葉一層糖咁放入桶內堆至2/3滿,然後用 ...
小寶 發表於 2010-10-25 11:56

我用康保茶係因為唔想整咁多樽野係度...因為浸開咪攞黎用囉...
我個堆肥箱唔係密氣....佢無水汁液出,所以要另外整。
回復

小寶 發表於 2010-10-25 12:27:50 |顯示全部樓層
我用康保茶係因為唔想整咁多樽野係度...因為浸開咪攞黎用囉...
我個堆肥箱唔係密氣....佢無水汁液出 ...
cklife 發表於 2010-10-25 12:07 PM

齋茶葉水來吽,我想肥份會少過其他雜菜, 但係你用果D洗樽水來倒入植物度, 我覺得係一環保行動, 支持!
回復

juju0268 發表於 2010-10-25 12:38:54 |顯示全部樓層
回復 8084# 小寶

其實我都想要種子:p
回復

小寶 發表於 2010-10-25 13:02:04 |顯示全部樓層
回復  小寶

其實我都想要種子:p
juju0268 發表於 2010-10-25 12:38 PM

你想要咩野種子?
岩岩收到由花老師寄出的泰國中型橙色椒和黑椒種子.
要幾天後乾左才可以安排寄出. 你pm我好嗎?

評分

查看全部評分

回復

SSL200507 發表於 2010-10-25 14:36:32 |顯示全部樓層
回復 8123# 小寶

Why you need to add sugar and what will you do with the mixture after you pour out the liquid.  Is it work if we put soil or other things instead of sugar and could they be ysed as organic fertilizer afterward.
回復

cklife 發表於 2010-10-25 14:46:25 |顯示全部樓層
齋茶葉水來吽,我想肥份會少過其他雜菜, 但係你用果D洗樽水來倒入植物度, 我覺得係一環保行動, 支持! ...
小寶 發表於 2010-10-25 12:27

營養唔淨係茶葉度黎既.....因為有幾種唔同既嗜酸菌作用下,消化左糖同茶...會產生好多種唔同既營養成份...
不過講到處理垃圾,當然無得比。

我用康普茶,主要係因為我植物少,用量唔大,反正浸開就用埋囉...不過有果皮剩,我仍然會做廚餘液肥,可以順便當清潔劑用嘛。
回復

小寶 發表於 2010-10-25 21:29:55 |顯示全部樓層
小寶好!
花園仔 發表於 2010-10-21 11:37 PM

老師好!
我諗您出張相的意思喇, 係...係....係我搞錯左火箭菜做芝麻菜??
回復

BanbieChan 發表於 2010-10-25 22:32:12 |顯示全部樓層
老師好!
我諗您出張相的意思喇, 係...係....係我搞錯左火箭菜做芝麻菜??
小寶 發表於 2010-10-25 21:29

呵呵~
回復

小寶 發表於 2010-10-25 22:57:55 |顯示全部樓層
回復 8128# SSL200507

Why you need to add sugar and what will you do with the mixture after you pour out the liquid.  Is it work if we put soil or other things instead of sugar and could they be ysed as organic fertilizer afterward.

===========================
糖可加速酵母菌分解物質, 做成有用的養分, 果D發過酵的菜, 我將佢放入堆肥度, 咁或者會加快分解掛,
但係我見日本人會將果D菜直接放在泥面上的.

唔加糖加泥當然可以啦, 最好係舊泥啦, 因為入面有微生物嘛.
回復

花園仔 發表於 2010-10-25 23:12:28 |顯示全部樓層

回復 8130# 小寶
老師好!
==================================

小寶好!

哈哈! 我貼張圖上黎係話俾你知 --
我早前寄俾你嘅自留<F先生火箭菜種籽>經過多月後仍然有效發芽,
而且進入適合種植該菜嘅時間嘞!

再者: 我先棑寄俾你嘅種籽包內嘅芝麻菜係<皇冠產品>

現付上該<芝麻菜>嘅參考圖片

回復

花園仔 發表於 2010-10-25 23:46:56 |顯示全部樓層
回復 8086# 小寶
忘記了, 仲有芝麻菜, 分享來自花園仔的, 好大咯,
過幾日等個風走左才移苗啦
=============================

我種<芝麻菜>係採用灑播種籽方式,
好似種莧菜,菠菜噉種大後按大細次序掹食嘅,
因芝麻菜有特別氣味, 多用作沙律混食, 而用量會按喜嗜增減架!

回復

花園仔 發表於 2010-10-26 00:09:40 |顯示全部樓層
回復 8077# muitau

我啲菜心,疏極都好密,老師叫以汰弱留強方式疏,我為方便, 拔晒啲強既走

==================================

妹頭好!

<汰弱留強方式疏苗>

體苗盤中育苗時, 苗苗太密, 將弱苗掹走,
留翻啲强壯苗苗繼續培育至夠大然後移至種植地方!

體種植地灑播種籽, 苗苗太密, 將弱苗掹走,
留翻啲强壯苗苗繼續種植到大棵囉!
亦可以唔理佢等佢地互相競爭, 大嗰棵掹嗰棵食先,
呢個情況多適合小型菜蔬好似莧菜,菠菜,白菜仔....菜心都得架, 菜心苗都好好食格!
回復

小寶 發表於 2010-10-26 10:35:34 |顯示全部樓層

回復 8133# 花園仔

哈哈! 我貼張圖上黎係話俾你知 --
我早前寄俾你嘅自留<F先生火箭菜種籽>經過多月後仍然有效發芽,
而且進入適合種植該菜嘅時間嘞!

再者: 我先棑寄俾你嘅種籽包內嘅芝麻菜係<皇冠產品>

現付上該<芝麻菜>嘅參考圖片

================================

原來我又諗多左喇
芝麻菜係=芝麻菜
仲要洒播添, 咁點算好呢, 移苗會傷根? :Q
回復

小寶 發表於 2010-10-26 10:44:17 |顯示全部樓層
回復 8135# 花園仔

老師好!
菜心, 白菜, 蘿白等好多狗虱仔呀! 可以點做呀?
有些在網室內, 有些在露地~
回復

muitau 發表於 2010-10-26 16:40:11 |顯示全部樓層
找些無用的野菜/菜渣, 一層菜葉一層糖咁放入桶內堆至2/3滿,然後用合適的蓋上面加石磚壓住D菜層, 封蓋放陰涼位置. 六日後, 如果個桶有水龍頭, 就這樣收集肥水"天惠綠汁", 如果無水龍頭, 要拎起D石磚和蓋, 倒起D綠汁, 收佢半天滴乾為止.  D肥水要稀釋1:500咁澆植物.小寶 發表於 2010-10-25 11:56

小寶,
你意思係用砂糖化替泥come上去?係咁易灑啲上去定要come晒啲菜葉到?咪要買好多糖囉?!

回復  花園仔
原來我又諗多左喇
芝麻菜係=芝麻菜  
小寶 發表於 2010-10-26 10:35

我一直以為芝麻菜=火箭菜,好混亂呀,即係點呀 add3icon
回復

muitau 發表於 2010-10-26 16:45:52 |顯示全部樓層
回復  花園仔 體苗盤中育苗時, 苗苗太密, 將弱苗掹走,
留翻啲强壯苗苗繼續培育至夠大然後移至種植地方!

體種植地灑播種籽, 苗苗太密, 將弱苗掹走,
留翻啲强壯苗苗繼續種植到大棵囉!
亦可以唔理佢等佢地互相競爭, 大嗰棵掹嗰棵食先,
呢個情況多適合小型菜蔬好似莧菜,菠菜,白菜仔....菜心都得架, 菜心苗都好好食格!================== ...
花園仔 發表於 2010-10-26 00:09

多謝老師解答,而家我都食左3水菜心苗,我驚唔使50日已經比我食晒喇
回復

muitau 發表於 2010-10-26 16:55:44 |顯示全部樓層
回復  花園仔
菜心, 白菜, 蘿白等好多狗虱仔呀! 可以點做呀?
有些在網室內, 有些在露地~ ...
小寶 發表於 2010-10-26 10:44

6油油都無用呀? 有無用過蛇床子或竹酢液呀? 屎啦,唔知幾時到我呢
回復