小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504485 8743
muitau 發表於 2010-11-19 10:13:22 |顯示全部樓層
今日摘左幾片用來整腳盤生菜包喇
岩岩找回今年年頭的生菜包~~嘻嘻, 隻手唔係我嘅
小寶 發表於 2010-11-12 22:56

早呀小寶早呀各位,
使乜你講丫,一睇就知係大寶啦!!
回復

chayote 發表於 2010-11-19 10:26:55 |顯示全部樓層
回復 8182# 小寶
老師好!
小寶唔知叫種過未, 去年隔離屋俾我嘅, 但係無發芽囉~
今年又响三兄買左叫"扁豆"的東東, 都幾大粒架, 但包裝個樣似荷蘭豆囉~
===============================================
1包1包甘賣?
次次去三兄買種子都係用魚蛋袋裝比我wo~
回復

花園仔 發表於 2010-11-19 19:30:15 |顯示全部樓層
回復 8195# 小寶
SSL, 對不起, 暫時未有火箭菜種籽寄給你, 我仲存在著希望可以搵到
==============================

小寶及大家好!
揾唔到咪再寄啲俾你地啦!
回復

小寶 發表於 2010-11-19 21:13:11 |顯示全部樓層
回復 8200# SSL200507

唔洗擔心喇, 花老師佢仲有呀
回復

小寶 發表於 2010-11-19 21:16:32 |顯示全部樓層
早呀小寶早呀各位,
使乜你講丫,一睇就知係大寶啦!!
muitau 發表於 2010-11-19 10:13 AM

早呀, 妹頭~
睇下就快食得嘅士多啤梨仲好啦
苗係買番來架~用種子種要8月發芽才得~~宜家先落種今年無得食囉~
回復

小寶 發表於 2010-11-19 21:17:53 |顯示全部樓層
回復 8202# chayote

1包1包甘賣?
次次去三兄買種子都係用魚蛋袋裝比我wo~

哦~ 我買包裝種籽吖嘛~
回復

小寶 發表於 2010-11-19 21:20:25 |顯示全部樓層

回復 8203# 花園仔

小寶及大家好!
揾唔到咪再寄啲俾你地啦!

======================================

真係唔好意思, 唔見左你包種子 add2icon

今天的洛神花開的美麗~
回復

SSL200507 發表於 2010-11-20 00:01:51 |顯示全部樓層
回復 8205# 小寶

I try two times for strawberry seeds but not sucess.  I also went flower market today for seedling but found nothing.  

Where do you bought the seedling?  Is now still season to grow strawberry?  
回復

惡姨 發表於 2010-11-20 09:18:00 |顯示全部樓層
小寶, 早呀....你D洛神花好靚呀, 又可以做果醬囉
回復

ChrisTsui 發表於 2010-11-22 10:54:08 |顯示全部樓層
小寶~你棵洛神花好靚好健康,上次摘咗啲畀Y小姐做果醬,佢好開心,叫我都種一棵,做佢供應商
如果你有成熟種子,可唔可留兩粒畀我呀?
回復

小寶 發表於 2010-11-22 12:25:08 |顯示全部樓層
回復  小寶

I try two times for strawberry seeds but not sucess.  I also went flower market to ...
SSL200507 發表於 2010-11-20 12:01 AM

唔好用種子種喇, 去找下士多啤梨苗啦, 一盆盆的, 找個莖粗些少的~
回復

小寶 發表於 2010-11-22 12:25:42 |顯示全部樓層
小寶, 早呀....你D洛神花好靚呀, 又可以做果醬囉
惡姨 發表於 2010-11-20 09:18 AM

係呀, 但我唔識整果醬呢,  有無食譜呀?
回復

小寶 發表於 2010-11-22 12:27:37 |顯示全部樓層
小寶~你棵洛神花好靚好健康,上次摘咗啲畀Y小姐做果醬,佢好開心,叫我都種一棵,做佢供應商
如果你有成熟種 ...
ChrisTsui 發表於 2010-11-22 10:54 AM

洛神花開頭經常缺水, 宜家唔缺喇, 因為D根已經生穿個盆, 進而向地下D泥進發!!
種子我會留多些, 供各位享用
回復

SSL200507 發表於 2010-11-22 12:46:39 |顯示全部樓層
回復

SSL200507 發表於 2010-11-22 12:47:08 |顯示全部樓層
回復 8211# 小寶

I cannot found seedlings at Mongkok flower market.  
回復

muitau 發表於 2010-11-22 15:21:10 |顯示全部樓層
早呀, 妹頭~
睇下就快食得嘅士多啤梨仲好啦
苗係買番來架~用種子種要8月發芽才得~~宜家先落種 ...
小寶 發表於 2010-11-19 21:16

午安小寶同各位,
呢棵係咪你比我地果啲黎架?經移苗後佢無郁一排唔生又唔屎咁,呢2個星期好似恢復元氣好好多喇,種到幾時至有得食架 ? 同埋餵佢食咩好呀而家?我都係比花生麩水同米水咁咋而家!
回復

mono 發表於 2010-11-22 21:50:53 |顯示全部樓層
仲有泰國中型尖椒和黑色的椒都發左芽喇
回復 8193# 小寶
小寶,泰國中型尖椒(橙色),有無預我個份?
回復

小寶 發表於 2010-11-23 20:35:42 |顯示全部樓層
回復  小寶
SSL200507 發表於 2010-11-22 12:46 PM

果醬...整左喇~
味道似山渣喎~
回復

小寶 發表於 2010-11-23 20:36:16 |顯示全部樓層
回復 8215# SSL200507

可能遲D會有呢~
回復

小寶 發表於 2010-11-23 20:45:44 |顯示全部樓層
回復 8216# muitau

午安小寶同各位,
呢棵係咪你比我地果啲黎架?經移苗後佢無郁一排唔生又唔屎咁,呢2個星期好似恢復元氣好好多喇,種到幾時至有得食架 ? 同埋餵佢食咩好呀而家?我都係比花生麩水同米水咁咋而家!

===========================
妹頭好~
呢棵應該係第二次買的苗, 果次俾你地的士多啤梨, 我果D都係5354, 可能要捱多一個月咁會生得好D架喇.
宜家都係俾佢休養生息, 即係俾D氮磷肥佢就得架喇~
加油呀!!
回復