小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504522 8743
花園仔 發表於 2010-10-19 23:43:23 |顯示全部樓層
仲有, 今日摘咗啲<泰國橙色中型尖椒>
兄日會連埋<黑色指天椒>種籽寄啲俾你!

<泰國橙色中型尖椒>

回復

小寶 發表於 2010-10-19 23:48:59 |顯示全部樓層
最初都以為會胃痛,因為一向有胃脹痛,點知個胃反而好舒服,原來我誤會左個胃,佢唔係餓襯痛,而係消化不 ...
cklife 發表於 2010-10-19 04:37 PM

我呀媽都係咁架, 個胃成日都唔C服, 佢平時都食好少, 肉都係一粒鼻C咁多, 我又唔好意思叫佢斷食~
回復

小寶 發表於 2010-10-20 00:06:58 |顯示全部樓層
回復 8080# 花園仔

小寶及大家好!

可能會打風啵! 就算打唔成佢嘅破壞力都好大架!

快啲做好防風工作呀, 尤其是棵木瓜就黎食得架罅!

===================================
老師好,

小寶好討厭打風, 木瓜真係好易被吹歪, 咁我係咪用個防風網/粗竹來固定佢呢?
其他的樹仔我會在打風前將佢地放埋一齊, 或者將佢地打橫訓低地面. 至於小苗, 梗係入防蟲網室啦.
唔知咁做岩唔岩呢?

前日終於用左半天時間為韭菜分株
最後得出三盆
一盆菜, 一盆泥, 一盆根

其實係分 開做左三盆

剪短佢地仲有得食添

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-10-20 00:14:35 |顯示全部樓層
回復 8081# 花園仔

仲有, 今日摘咗啲<泰國橙色中型尖椒>
兄日會連埋<黑色指天椒>種籽寄啲俾你!

<泰國橙色中型尖椒>

=========================
收到! 其實已經有人pm我問攞種子喇
回復

花園仔 發表於 2010-10-20 00:25:30 |顯示全部樓層

回復 8083# 小寶
小寶好討厭打風, 木瓜真係好易被吹歪, 咁我係咪用個防風網/粗竹來固定佢呢?

我係用繩仔搏住佢2/3高位, 多方向拉向固定物或打入泥土嘅粗枝條度黎固定佢嘅!
(木瓜啲葉俾風吹斷都唔怕嘅, 最緊要個芯冇事就得!)

其他的樹仔我會在打風前將佢地放埋一齊, 或者將佢地打橫訓低地面. 至於小苗, 梗係入防蟲網室啦.
唔知咁做岩唔岩呢?

啱! 我都係將種體盤缸嘅樹仔搬埋一齊然後用布綑條紥實佢地嘅!

前日終於用左半天時間為韭菜分株
最後得出三盆
一盆菜, 一盆泥, 一盆根

得架嘞, 佢地好快就落地生根爸爸聲標葉架罅!
回復

小寶 發表於 2010-10-20 00:28:44 |顯示全部樓層
忘記了, 仲有芝麻菜, 分享來自花園仔的, 好大咯,
過幾日等個風走左才移苗啦

洛神花都不經不覺咁開花,結果中

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-10-20 00:38:00 |顯示全部樓層
是的~不然呢~
BanbieChan 發表於 2010-10-18 09:46 PM

人來呀, 又到爽爽嘅時候. 記唔記得係咩野泥架呢?

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-10-20 08:51:02 |顯示全部樓層
回復  小寶

小寶及大家好!

可能會打風啵! 就算打唔成佢嘅破壞力都好大架!

快啲做好防風工作呀, 尤其是 ...
花園仔 發表於 2010-10-19 23:30

嘩...個木瓜呀....靚到丫....引死人喇...
回復

cklife 發表於 2010-10-20 08:54:23 |顯示全部樓層
我呀媽都係咁架, 個胃成日都唔C服, 佢平時都食好少, 肉都係一粒鼻C咁多, 我又唔好意思叫佢斷食~ ...
小寶 發表於 2010-10-19 23:48

唔好叫佢斷食呀...斷食唔應該係被動架...因為斷食除左行為上既飲食改變,最重要係個心,要有心理準備,最重要係知道自己做緊乜,身體會有咩反應,因為其間身體一直會有唔同既轉變架......
回復

小寶 發表於 2010-10-20 09:33:48 |顯示全部樓層
唔好叫佢斷食呀...斷食唔應該係被動架...因為斷食除左行為上既飲食改變,最重要係個心,要有心理準備 ...
cklife 發表於 2010-10-20 08:54 AM

嗯, 咁我係咪叫佢煮十穀粥食下呢?
回復

cklife 發表於 2010-10-20 09:53:07 |顯示全部樓層
嗯, 咁我係咪叫佢煮十穀粥食下呢?
小寶 發表於 2010-10-20 09:33

十穀粥好好架喎...無論有無事食都有益....
你試唔試下冬菇茶呀?  我覺得對腸胃真係唔錯,你媽咪如果肯飲比佢試下丫.....我飲左少左消化不良引起既胃氣脹....
食完肉我就一定要飲,如果唔係會頂住頂住咁...唔多消化....
回復

SSL200507 發表於 2010-10-20 09:56:04 |顯示全部樓層
But 寒底 or 低血壓  don't try for the 冬菇茶?  It will become more serious.  
回復

小寶 發表於 2010-10-20 10:01:11 |顯示全部樓層
十穀粥好好架喎...無論有無事食都有益....
你試唔試下冬菇茶呀?  我覺得對腸胃真係唔錯,你媽咪如果 ...
cklife 發表於 2010-10-20 09:53 AM

好呀, 但係我要找菌種才可以種菌
回復

小寶 發表於 2010-10-20 10:04:05 |顯示全部樓層
But 寒底 or 低血壓  don't try for the 冬菇茶?  It will become more serious.
SSL200507 發表於 2010-10-20 09:56 AM

NO~~你去"講飲講食"SECTION度睇下, 果D係將D紅茶加糖發酵, 係好多益生菌的飲料~
回復

BanbieChan 發表於 2010-10-20 10:08:58 |顯示全部樓層
人來呀, 又到爽爽嘅時候. 記唔記得係咩野泥架呢?
小寶 發表於 2010-10-20 00:38

小寶

早晨呀~

係檸檬馬鞭草同茶樹囉~種得好好呀~   
回復

cklife 發表於 2010-10-20 10:34:48 |顯示全部樓層
好呀, 但係我要找菌種才可以種菌
小寶 發表於 2010-10-20 10:01

我可以比你呀.....水母都養緊...等佢個菇長好佢都有得派...
回復

cklife 發表於 2010-10-20 10:36:17 |顯示全部樓層
NO~~你去"講飲講食"SECTION度睇下, 果D係將D紅茶加糖發酵, 係好多益生菌的飲料~ ...
小寶 發表於 2010-10-20 10:04

等我加番D嗜菌資料過去菇菇果邊先...
回復

SSL200507 發表於 2010-10-20 10:54:33 |顯示全部樓層
回復 8094# 小寶

Yes, Sir.  Will take time to study.  
回復

muitau 發表於 2010-10-20 11:05:20 |顯示全部樓層
回復 8080# 花園仔
棵木瓜就黎食得架罅!
===============
老師早,
個木瓜靚仔到呢 add6icon
回復

muitau 發表於 2010-10-20 11:07:22 |顯示全部樓層
小寶好討厭打風, 小寶 發表於 2010-10-20 00:06

小寶早,各位早,
我諗係到既大郭份網友都係咁諗! (你用左半日攪韭菜,佩服!)

你母親係差唔多全素食所以食咁少肉定因為食得多就痛呀?
回復