小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504753 8743
小寶 發表於 2010-5-19 00:36:59 |顯示全部樓層
宜家好眼瞓, 最近好早起身幫植物授粉包花, 呢個動作需要唯時好幾個月喇~
被果蠅針過的節瓜(唔知係咪黑毛..嘻), 睇下有冇luck囉

估計此花於明天開, 一於俾個保護佢明天人工授粉~

評分

查看全部評分

回復

花園仔 發表於 2010-5-19 00:39:14 |顯示全部樓層
回復 7010# 小寶

唔知係因為大水,或是天氣熱,番茄逐棵逐棵c去~
有d椒都係咁
===============================

小寶,
無論種地或種盤都一樣, 茄椒類時常因連續天雨或水浸過啲地, 佢嘅根部易被浸爛,
當雨停, 出翻猛太陽時, 枝葉繁多急於吸取水份, 但主莖唔粗加上泥土下嘅根鬚受損,
因而無法體短時間供給枝葉所需水份....棵嘢咪即時C得囉!

所以有此情況應將盤搬到避開猛烈陽光地方暫放,
地上或搬唔開嘅就要加塊遮光網體頂....
回復

BanbieChan 發表於 2010-5-19 08:12:28 |顯示全部樓層
宜家好眼瞓, 最近好早起身幫植物授粉包花, 呢個動作需要唯時好幾個月喇~   

小寶 發表於 2010-5-19 00:36

小寶

能夠日日幫d瓜囡囡授粉真係好啦~

我就唔可以喇....佢哋好可憐啊~

回復

新仔 發表於 2010-5-19 08:38:21 |顯示全部樓層
小寶妳好呀, 好耐無見呀, 幫植物授粉一定要在朝早嗎?
回復

chayote 發表於 2010-5-19 11:10:57 |顯示全部樓層
被果蠅針過的節瓜(唔知係咪黑毛 ...
小寶 發表於 2010-5-19 00:36

你包節瓜種子係3兄哥哥度買定其他地方買 (菜種行,花墟......)
我包黑毛仔係花墟買,因為是包裝的關係,所以知佢係黑毛仔(利隆牌)
其地係3兄哥哥或其他菜種行果d是散裝(即係係個大樽欏一鏟/一匙種子,再倒落魚蛋袋,然後釘比你),吾知品種
節瓜仲有其他品種如:黃毛,七星仔......
回復

小寶 發表於 2010-5-19 14:33:12 |顯示全部樓層
回復 7022# 花園仔
小寶,
無論種地或種盤都一樣, 茄椒類時常因連續天雨或水浸過啲地, 佢嘅根部易被浸爛,
當雨停, 出翻猛太陽時, 枝葉繁多急於吸取水份, 但主莖唔粗加上泥土下嘅根鬚受損,
因而無法體短時間供給枝葉所需水份....棵嘢咪即時C得囉!

所以有此情況應將盤搬到避開猛烈陽光地方暫放,
地上或搬唔開嘅就要加塊遮光網體頂....
=================================================
我果度會浸到d泥林bat bat, 一度太黏, 一度太沙, 真係咩野都試暈喇~
我嘗試過將棵紫色甜椒加遮光網, 但都返魂無術喇~~

同埋我都諗住加遮光網架, 連威也都買埋喇, 一來自己做野果時太陽唔會照頭晒啦;二來d植物又可以用, 原因又係同我一樣, 唔會照頭晒囉
昨天終於駁好管道, 响田果度有固定水喉用喇, 藍色水桶可以退休啦~
回復

小寶 發表於 2010-5-19 14:40:58 |顯示全部樓層
回復 7023# BanbieChan

能夠日日幫d瓜囡囡授粉真係好啦~

------------------------------------
斑比公主, 你响個恐龍塔度唔可以日日出來架, 唯有等白馬王子/白武士救你出來先可以獲得自由啦~

e個唔洗授粉架, 係屬於jennie的士多啤梨
回復

小寶 發表於 2010-5-19 14:48:37 |顯示全部樓層
小寶妳好呀, 好耐無見呀, 幫植物授粉一定要在朝早嗎?
新仔 發表於 2010-5-19 08:38 AM

新仔好~
你終於泡番出水面喇? 早上開花的植物, 授粉時間梗係上午好啦, 因為早上開花的植其授粉有效時間一般都不會太長, 要配合公花花粉和雌花開花時間加嘛~
上午太陽未太猛最好, 無咁晒吖嘛~

花園中間有棵荔枝樹, 有十幾粒結緊果( ),但有d葉病左, 一於剪剪剪~

回復

小寶 發表於 2010-5-19 14:55:17 |顯示全部樓層
回復 7025# chayote

你包節瓜種子係3兄哥哥度買定其他地方買 (菜種行,花墟......)
我包黑毛仔係花墟買,因為是包裝的關係,所以知佢係黑毛仔(利隆牌)
其地係3兄哥哥或其他菜種行果d是散裝(即係係個大樽欏一鏟/一匙種子,再倒落魚蛋袋,然後釘比你),吾知品種
節瓜仲有其他品種如:黃毛,七星仔......

=================================
hello hello!
我的節家種子係花園仔老師送我的, 係"花毛"節家

又係積媽種的椒, e個係地獄, 昨天將佢放左落田, 希望佢可以長多d椒出來
回復

chayote 發表於 2010-5-19 17:28:43 |顯示全部樓層
回復  chayote

我包黑毛仔係花墟買,因為是 ...
小寶 發表於 2010-5-19 14:55

你隻地獄椒椒有幾多SHU?
回復

小寶 發表於 2010-5-19 17:57:42 |顯示全部樓層
回復 7030# chayote

咩野幾多shu呀?
辣到好似落左十八層地獄咁掛

e隻叫cayenne pepper~
回復

小寶 發表於 2010-5-19 17:59:57 |顯示全部樓層
e個係惡e送我的心薯,與老師的不同呵~
回復

chayote 發表於 2010-5-19 18:02:16 |顯示全部樓層
回復  chayote

咩野幾多shu呀?

e隻叫cayenne pepper~ ...
小寶 發表於 2010-5-19 17:57

SHU是量度辣度單位
隻cayenne pepper又可以整辣椒豉油
回復

miku 發表於 2010-5-20 14:34:04 |顯示全部樓層
回復  chayote

咩野幾多shu呀?

e隻叫cayenne pepper~ ...
小寶 發表於 2010-5-19 17:57

咁恐怖!~~~add5icon
回復

mono 發表於 2010-5-20 23:40:16 |顯示全部樓層
我向天台啲蕃茄得反三盆,想收埋掛住個幾個就收擋。
但放咗向半日曬嘅地方,佢又出新芽。
回復

chayote 發表於 2010-5-21 18:49:46 |顯示全部樓層
小寶,有冇種白瓜(越瓜)?3兄有種子賣wo!
回復

花園仔 發表於 2010-5-22 21:52:06 |顯示全部樓層
回復 7026# 小寶
我果度會浸到d泥林bat bat, 一度太黏, 一度太沙, 真係咩野都試暈喇~
我嘗試過將棵紫色甜椒加遮光網, 但都返魂無術喇~~

同埋我都諗住加遮光網架, 連威也都買埋喇, 一來自己做野果時太陽唔會照頭晒啦;二來d植物又可以用, 原因又係同我一樣, 唔會照頭晒囉
昨天終於駁好管道, 响田果度有固定水喉用喇, 藍色水桶可以退休啦~
========================================

小寶好!
種植環境慢慢改好後種嘢就輕鬆自在好多架罅! 一步一步黎啦....
回復

小寶 發表於 2010-5-24 21:11:38 |顯示全部樓層
咁恐怖!~~~
miku 發表於 2010-5-20 02:34 PM

係我自己作出來嘅
回復

小寶 發表於 2010-5-24 21:12:24 |顯示全部樓層
我向天台啲蕃茄得反三盆,想收埋掛住個幾個就收擋。
但放咗向半日曬嘅地方,佢又出新芽。 ...
mono 發表於 2010-5-20 11:40 PM

希望可以搬過位令佢地重生啦~~~
回復

小寶 發表於 2010-5-24 21:15:30 |顯示全部樓層
小寶,有冇種白瓜(越瓜)?3兄有種子賣wo!
chayote 發表於 2010-5-21 06:49 PM

我無買呀, 皆因我記得積媽好似俾過我,
但我無種到, 皆因我未食過呀
回復