小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504750 8743
giveupaguy 發表於 2010-5-28 16:53:37 |顯示全部樓層
回復 7073# chayote

我早前在淘網入左好多種子...看來都要快手種左...不過好多都係秋冬作物...
回復

biru 發表於 2010-5-28 19:26:41 |顯示全部樓層
回復 7076# chayote

no problems~

腎病係kick手dd, 但我見過好多病人都keep得好好架~
回復

chayote 發表於 2010-5-28 20:36:42 |顯示全部樓層
回復  chayote

我早前在淘網入左好多種子...看來都要快手種左...不過好多都係秋冬作物... ...
giveupaguy 發表於 2010-5-28 16:53

吾好種la!秋冬先la!
種子的儲存
把種子儲存在一個黑暗, 溫度相對較低的地方, 不要被太陽直射
儲存在雪櫃的菜格是最好的方法
回復

小寶 發表於 2010-5-29 18:22:36 |顯示全部樓層
今日收左個好靚的節瓜,送左俾隔鄰煲咸蛋湯
回復

花園仔 發表於 2010-5-29 18:31:05 |顯示全部樓層
回復 7084# 小寶
今日收左個好靚的節瓜,送左俾隔鄰煲咸蛋湯
==========================

小寶好!

正呀! 係咪<吹波節瓜>亞?
我嗰啲都授粉成功囉! 吹波咁快就食得架石罅!
回復

小寶 發表於 2010-5-29 19:23:55 |顯示全部樓層
回復 7085# 花園仔

小寶好!

===================
老師好!

係呀, 係老師牌的節瓜, 唔見一日佢已經大到可以食得喇, 不過無影相, 真係好靚靚到我唔捨得食~
回復

chayote 發表於 2010-5-29 19:29:22 |顯示全部樓層
小寶好!

=============================
老師,係<吹波節瓜>啊!因為小寶話d節瓜籽籽係老師送
http://www.hkplants.com/thread-13412-352-1.html
回復

惡姨 發表於 2010-5-30 13:23:35 |顯示全部樓層

小寶,你比棵節瓜加埋自己棵,一共有8個囡囡喇,今日人工授粉左一隻,其他仲末開,都包住先,因為惡田呢排果蠅為患,今早發現7吋青瓜都針左呀
回復

適少少 發表於 2010-5-30 13:57:20 |顯示全部樓層
回復 7088# 惡姨

冇用不織布袋包咩?真係 work 架!
回復

花園仔 發表於 2010-5-30 21:57:09 |顯示全部樓層

回復 7086# 小寶

老師好!
係呀, 係老師牌的節瓜, 唔見一日佢已經大到可以食得喇, 不過無影相, 真係好靚靚到我唔捨得食~
=============================================

寶好!
今朝又做重複嘅工作嘞! 我覺得OK架!

2010-05-30-4.jpg 2010-05-30-5.jpg 2010-05-30-12.jpg
回復

小寶 發表於 2010-5-30 23:24:57 |顯示全部樓層
回復 7088# 惡姨

小寶,你比棵節瓜加埋自己棵,一共有8個囡囡喇,今日人工授粉左一隻,其他仲末開,都包住先,因為惡田呢排果蠅為患,今早發現7吋青瓜都針左呀

7寸青瓜咁好味梗係針針針佢啦, 我呢度呢排少左果蠅, 好開心~
回復

小寶 發表於 2010-5-30 23:27:40 |顯示全部樓層
回復 7090# 花園仔

小寶好!
今朝又做重複嘅工作嘞! 我覺得OK架!  

====================
老師個棚好靚bor~同埋你好勤力囉~ 我接受唔到囉~
回復

mono 發表於 2010-5-30 23:38:33 |顯示全部樓層
回復 7044# 小寶
我嘅白豆角瓜棚呀   食左幾餐喇~
==============
勁呀!小寶!妳就好啦個棚咁高。大豐收。
107 區個樹連竹仔都無哂。下星期要自已抬啲去。
回復

giveupaguy 發表於 2010-5-31 09:13:43 |顯示全部樓層
回復 7083# chayote

早上好~
   嘻~講得唔清楚.我意思係快d種夏天作物既 (莧菜同瓜瓜囉)
   不過真係好失敗...沙律青瓜長了苗...給大雨 淋c左.......
   反而合掌瓜有得避雨無事...
   而家發緊 "節瓜" 同 "翠肉瓜"種子. 會唔會太遲呢?
回復

giveupaguy 發表於 2010-5-31 09:16:43 |顯示全部樓層
回復 7069# 小寶

小寶早上好.  苦瓜我都喜歡. 不過家中得我一人會吃. 所以都種另外的瓜瓜. 西瓜而家開始滲種子唔知ok唔ok呢?
回復

chayote 發表於 2010-5-31 12:56:21 |顯示全部樓層
而家發緊 "節瓜" 同 "翠肉瓜"種子. 會唔會太遲呢?
節瓜唔遲,翠肉瓜過造!
回復

小寶 發表於 2010-5-31 13:37:36 |顯示全部樓層
回復 7093# mono

勁呀!小寶!妳就好啦個棚咁高。大豐收。
107 區個樹連竹仔都無哂。下星期要自已抬啲去。

===========================
豆棚咁高都尚算ok, 但如果是苦瓜, 青瓜果d呢就難包花囉~要做矮少少先得~
回復

小寶 發表於 2010-5-31 13:40:14 |顯示全部樓層
回復 7095# giveupaguy
小寶早上好.  苦瓜我都喜歡. 不過家中得我一人會吃. 所以都種另外的瓜瓜. 西瓜而家開始滲種子唔知ok唔ok呢?
===========================
giveupaguy,你好呀!

種西瓜要搭個防雨大棚先得, 如果唔係就好易大雨後就病或結唔到果架~
你可以種下節瓜, 絲瓜果d啦~
回復

小寶 發表於 2010-5-31 13:46:38 |顯示全部樓層
leelee, 呢個就係你的火龍果喇, 多左兩節, 應該幫佢轉盆和加肥喇~~
回復

花園仔 發表於 2010-5-31 13:51:25 |顯示全部樓層
回復 7099# 小寶

小寶好!

我種體大龍缸嘅<火龍果>呢棑突然生咗節手臂出黎呀!
回復