天台種乜東東

作者: BanbieChan 發表于 2008-5-29 23:02:32
891650 20166
BanbieChan 發表於 2008-9-2 10:41:55 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-9-1 10:03 發表

唔怪得咁得意啦...變左日本feel

小寶 係泰式+日式混合版
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-2 10:47:29 |顯示全部樓層

之前喺花墟繽X買咗盤車厘子

今朝淋水嘅時候,有2粒車厘子跌咗嚟
切開咗佢下先
咁奇怪嘅 ,車厘子D核....咁嘅 add3icon
味道酸酸哋、甜甜哋,一定唔係add13icon 車厘子嚟嘅
俾人咗添add9icon
請問有冇人知係乜東東呢add3icon

係咪萍果仔?  發表於 2012-3-9 00:43
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-2 11:00:20 |顯示全部樓層
斑比,會唔會係西印度櫻桃呀?
我有本書有圖片,啲葉&果望落去幾似~
或者問吓花園仔,佢以前種過~
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-2 11:08:46 |顯示全部樓層
係喎!車厘子只在美國能種得到,在國內要食車厘子,是進口貨,貴到人民幣70-80元/磅。

以我孤陋寡聞所知,暫時只有美國的泥土能種到,所以很貴。今年因通脹升到$40多元/磅呢!有時在百佳做特價都要$39.90/磅。所以理應在香港買不到車厘子的種苗。
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-2 11:28:39 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-2 11:00 發表
斑比,會唔會係西印度櫻桃呀?
我有本書有圖片,啲葉&果望落去幾似~
或者問吓花園仔,佢以前種過~
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-2 11:08 發表
係喎!車厘子只在美國能種得到,在國內要食車厘子,是進口貨,貴到人民幣70-80元/磅。

以我孤陋寡聞所知,暫時只有美國的泥土能種到,所以很貴。今年因通脹升到$40多元/磅呢!有時在百佳做特價都要$39.90/磅。所以理應在香港買不 ...

Chris、傻豬豬 西印度櫻桃個帖,我有睇過D果果同D葉,唔係好似架 ,你哋睇下
佢條「抦」好短,D葉圓圓哋,同呢por唔同樣架
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-2 11:31:47 |顯示全部樓層
似乎是兩種植物喎!
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-2 11:34:13 |顯示全部樓層
我不懂是什麼,在國內曾看到的果實類,那些當地人喜歡隨手去採樹上不知名的果實來吃,酸都放入口!還要食都津津有味?!
回復

PAMELATSE 發表於 2008-9-2 11:44:22 |顯示全部樓層
斑比:

係唔係天之驕子(女)蘋果?
回復

nuage 發表於 2008-9-2 11:45:02 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-2 10:47 發表
切開咗佢下先
俾人呃咗添add9icon
請問有冇 ...

儍豬豬係英國都有o 架﹗我都係果度果園採摘過嚟食﹗(即摘即食﹗好好味﹗)
果個果園有真櫻桃用埋假櫻桃﹗果度嘅假櫻桃顏色無真櫻桃咁紅﹗好似BanbieChan嘅果咁嘅顏色﹗
當地人話假櫻桃係比雀仔食本地人唔食﹗同我一齊同行嘅一位小朋友採摘咗假櫻桃嚟食﹗
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-2 11:46:43 |顯示全部樓層
OH!但為何香港只入口美國cherry呢?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-2 12:05:05 |顯示全部樓層
以我孤陋寡聞所知,暫時只有美國的泥土能種到,所以很貴。今年因通脹升到$40多元/磅呢!有時在百佳做特價都要$39.90/磅。所以理應在香港買不 ...

傻豬豬,
日本都有車厘子,每年6月至7月中左右,北海道有好多果園比遊客入去即摘即食,入場費只係百零蚊港幣左右~
果園好大,品種好多,我上次同7個朋友入去,玩咗一個鐘,一路影相一路食,行咗好耐都行唔晒成個果園~
食完車厘子後,結果大家飽到食唔落晏,簡直係超值~
香港既日式超市,都有日本車厘子賣,但係好鬼貴~
回復

小寶 發表於 2008-9-2 12:06:29 |顯示全部樓層
個樣好似蘋果喔
回復

ChrisTsui 發表於 2008-9-2 12:07:20 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-2 11:28 發表
Chris、傻豬豬 西印度櫻桃個帖,我有睇過D果果同D葉,唔係好似架 ,你哋睇下
佢條「抦」好短,D葉圓圓哋,同呢por唔同樣架
60048 ...

咁要搵高人指點啦~
我都想知係乜嘢嚟~
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-2 12:12:31 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-9-2 12:05 發表

傻豬豬,
日本都有車厘子,每年6月至7月中左右,北海道有好多果園比遊客入去即摘即食,入場費只係百零蚊港幣左右~
果園好大,品種好多,我上次同7個朋友入去,玩咗一個鐘,一路影相一路食,行咗好耐都行唔晒成個果園~
食 ...

我都好想食呀!我很喜歡車厘子的,它對女人最好是補血。
回復

花草之家 發表於 2008-9-2 12:20:35 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-9-2 10:47 發表
切開咗佢下先
俾人呃咗添add9icon
請問有冇 ...
個樣好似萍果仔o咼
回復

花草之家 發表於 2008-9-2 12:24:41 |顯示全部樓層

傻豬豬,國內都有種車厘子,只不過名字不同,國內叫櫻桃。
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-2 12:32:39 |顯示全部樓層
原來我有這麼多都不懂,真的要向各位長輩學習、學習!

那為何我在番禺住的時候,他們賣的同樣是美國進口的車厘子,貴到食咗人隻車!
回復

雲雲 發表於 2008-9-2 12:35:33 |顯示全部樓層
我以前在四川旅遊時食過當地種的櫻桃,細細粒,好美味,顏色和樣子好似你那棵。
回復

農夫 發表於 2008-9-2 12:49:54 |顯示全部樓層
咁似蘋果 o既
係味天之驕女?
回復

花草之家 發表於 2008-9-2 12:53:46 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-2 12:32 發表
原來我有這麼多都不懂,真的要向各位長輩學習、學習!

那為何我在番禺住的時候,他們賣的同樣是美國進口的車厘子,貴到食咗人隻車!

係國內進口水果係好貴架!要打稅丫馬,商販淨賣進口貨,唔賣國內櫻桃(都唔平架),所以你只係見到美國車厘子囉!
回復