天台種乜東東

作者: BanbieChan 發表于 2008-5-29 23:02:32
891656 20166
貓后 發表於 2008-8-29 22:08:26 |顯示全部樓層
有天台真係好,乜都種到,但係比你哋選擇,要地下定天台丫add3icon
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-29 22:09:42 |顯示全部樓層
add3icon
原帖由 蛀米虫 於 2008-8-29 21:22 發表

我都係!  但可惜沒地方種, 租頂樓又怕熱親d寶貝, 我要想重新考慮天台呢個問題!!!

蛀米虫 add3icon 不如考慮花園啦add6icon 花園方便Dadd6icon
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-29 22:11:58 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-8-29 22:08 發表
有天台真係好,乜都種到,但係比你哋選擇,要地下定天台丫add3icon

我唔選地下的原因係: 會有好多小動物入屋, 又有水浸同廁所水倒流的風險......
如沒圍牆更加古怪......
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-29 22:13:54 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-29 22:09 發表
add3icon
蛀米虫 add3icon 不如考慮花園啦add6icon 花園方便Dadd6icon

花園係好架! 不過我都係驚以上事故會發生......
回復

貓后 發表於 2008-8-29 22:16:16 |顯示全部樓層
我本身跟屋企人住村屋,係住地下,每逢雨天,都係麻煩,而且住留上d人唔注意的話,次所就會好麻煩add5icon
回復

曉文 發表於 2008-8-29 22:39:40 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-29 09:38 發表

我個天台大約700' ,其實佢哋全部都係樹仔嚟咋

羨慕死啊
700呎天台
回復

曉文 發表於 2008-8-29 22:40:30 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-8-29 22:11 發表

我唔選地下的原因係: 會有好多小動物入屋, 又有水浸同廁所水倒流的風險......
如沒圍牆更加古怪......

天台好d天台好d
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-29 22:48:02 |顯示全部樓層
原帖由 曉文 於 2008-8-29 22:40 發表

天台好d天台好d

曉文 ,但係花園可以睇住喎 ,又唔使行上行落add14icon
仲有....曉文 多謝你,上次話我知,我por青瓜係肥傷呀

回復

Alfphy 發表於 2008-8-29 23:11:06 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-29 09:30 發表
59326尋日响花墟買咗por桑樹add6icon add6icon add6icon
$230.-原本要$280.-架
都有好多果果架
今朝淋水嘅時侯,發現原本好香架add4iconadd4icon add4icon ...

嘩!桑樹,my dream tree!!! 斑比,勁啊!
小時候,家門前就種了一棵,好大棵,年年結果,好好食又有益!記得我仲會摘葉養蠶蟲呢!
不過,宜家去了外國住,不可以種了!
回復

惡姨 發表於 2008-8-29 23:20:52 |顯示全部樓層
斑比, 斑比, 我愛你, 桑子, 桑子,更愛你...... "正呀"
回復

lammadick 發表於 2008-8-30 10:00:00 |顯示全部樓層
住村屋三樓天台要好似斑比咁種到成天台野先得 , 種植物係可以令個環境冇咁熱
唔係夏天就真係成間屋都好熱
我住二樓都覺得好熱...成個夏天都在出門返工前要開書房的冷氣 , 唔係我的兩隻小犬實頂唔住
回復

傻豬豬 發表於 2008-8-30 14:08:47 |顯示全部樓層
坦白講,天台是會熱一點的,我剛花了很多錢找人做天面防漏工程,這種物料是由日本研發,它不單做到可以防漏,還可以隔熱。未做之前,的確有種悶熱的感覺,但我不覺太過十分熱(我本身十分怕熱!)。

自從做了這工程後,真的如住中層單位的感覺,一點也不熱亦能保護天面。

透過今次的工程我從中學到很多,傳統的思想認為隔熱就是種多些植物在天台,越多越好,於是將一個、個的皮蛋缸放滿整個天面,時間久了,種植的根部由缸底的伸延出至地下,慢慢蝕食天面的磚,引致crackers,再加上長時間的壓著天面,令其承受的力不負荷,結果引致天花漏水問題。

所以我會認為要想擁有天台去有自己的後花園,維修保養天面是很重要。所以我提您們一定不要看輕以為放滿重重的盆裁在天面處就叫美、叫好。

要適可而止。

不然漏水的煩擾可以令您感人生無希望,再多的花花草草也會變成灰色的。

回復

傻豬豬 發表於 2008-8-30 14:16:53 |顯示全部樓層
當然擁有私家的天台做後花園,有誰不羨慕呢?但要懂得去保養它才能真的使自己開心快樂,我可以說保養天面的價錢分分鐘比屋內裝修還要貴很多,但做到好令自己安心之餘,還可種很多自己喜歡的植物又真的是人生一樂也。

所以自從我擁有天面後,人生的喜怒哀樂可以在短短的數月間領會得到。但說到終有天台真的比沒擁有的好,起碼我有時吃完晚飯後,或半夜失眠時,我會走上天台坐,看看漆黑夜空的星,因我住那兒仍可看到很多星星的,再感受由山風吹來的涼意,真的至死不渝、人生無堪!

可能這就是我追求的人生吧!

回復

傻豬豬 發表於 2008-8-30 14:26:09 |顯示全部樓層
我還想等秋天來臨後在天台處學習寫大字呢!我很期望呀!
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-30 14:28:52 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-8-30 14:26 發表
我還想等秋天來臨後在天台處學習寫大字呢!我很期望呀!

傻豬豬 你食咗飯未呀 ,寫大字好優雅
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-30 14:30:37 |顯示全部樓層
原帖由 惡姨 於 2008-8-29 23:20 發表
斑比, 斑比, 我愛你, 桑子, 桑子,更愛你...... "正呀"

衰嘢 咁鬼馬
回復

傻豬豬 發表於 2008-8-30 14:31:58 |顯示全部樓層
今早我去飲完茶,跟著去買電視,又不見了差不多一萬大元! 回家吃過說謊蛋糕及嘆自己蒸漏的印尼coffee。
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-30 14:33:06 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-29 23:11 發表

嘩!桑樹,my dream tree!!! 斑比,勁啊!
小時候,家門前就種了一棵,好大棵,年年結果,好好食又有益!記得我仲會摘葉養蠶蟲呢!
不過,宜家去了外國住,不可以種了! ...

阿飛 咁....我post多D相上嚟俾你睇啦 :icon23
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-30 14:37:05 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-8-30 14:31 發表
今早我去飲完茶,跟著去買電視,又不見了差不多一萬大元! 回家吃過說謊蛋糕及嘆自己蒸漏的印尼coffee。

傻豬豬 說謊蛋糕....咁有冇誠實豆沙包 ;P
回復

傻豬豬 發表於 2008-8-30 14:38:15 |顯示全部樓層
誠實豆沙包是不是叮噹才有?
回復