農業習作 -新春編 (窈窕青棗)

作者: maymay靚 發表于 2008-5-15 01:20:32
98516 1448
farfeifar 發表於 2009-3-16 13:41:50 |顯示全部樓層
你就好啦, 有地主做~~~~~
恭喜! 恭喜! hehe
回復

fianfumy 發表於 2009-3-16 15:08:07 |顯示全部樓層
maymay .... 又有地種嘢 , 今次種大佢 yeah.gif
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-16 15:49:04 |顯示全部樓層
maymay,
好o野~有一大塊地種o野,希望鄰居公公婆婆唔好又搞破壞~
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-16 17:13:01 |顯示全部樓層
maymay靚

叻叻又勤力~
回復

月光光 發表於 2009-3-16 17:17:51 |顯示全部樓層
maymay個椰菜花好大呀,可以食得喇o
回復

Agnes 發表於 2009-3-16 19:31:46 |顯示全部樓層
近個星期忙到呌唔到氣, 成個星期無上黎,,,, 好掛你地呀.
agnes.. 我個d都開緊花花啦,, 青色一定係未熟, 但就跌落地?? 橫豎都係,切黎睇下lo...
muitau.. 你如果想再試,就pm我,送比你,,, ...
maymay靚 發表於 2009-3-13 17:13

maymay靚, 切過睇了, 好 gib, 核細如塵, 未食得不過現在花和果都多, 好戲在後頭
回復

maymay靚 發表於 2009-3-20 00:01:03 |顯示全部樓層
agnes   加油!!!!一定掂..
回復

Agnes 發表於 2009-3-20 00:06:08 |顯示全部樓層
agnes   加油!!!!一定掂..
maymay靚 發表於 2009-3-20 00:01

謝謝 maymay靚鼓勵, 佢已經係我嘅新寵啦!鄰居都唔知幾咁羨慕. 我在花墟都見唔到靚過我棵嘅!hehe!
回復

maymay靚 發表於 2009-3-20 00:14:22 |顯示全部樓層
lee 排又忙啦,, 晚麻麻先搞花搞菜...
椰菜花收左,,原來有好多青蟲係入面好恐怖...激氣,, 唔post出黎,免引起大家不安///////

好彩士多啤梨爭氣

nana 既七彩甘荀收左啦...你地數下有幾多隻色...
七彩190309 (4)X.JPG

係5隻色呀....
回復

曇花一現 發表於 2009-3-20 00:15:05 |顯示全部樓層
maymay靚
恭喜做地主呀 ... 掂呀 ~ ~ ~
回復

小白 發表於 2009-3-20 00:15:50 |顯示全部樓層
may may

好正呀 add14icon
回復

小寶 發表於 2009-3-20 00:18:53 |顯示全部樓層
椰菜花收左,,原來有好多青蟲係入面好恐怖...激氣,, 唔post出黎,免引起大家不安///////

好彩士多啤梨爭氣

nana 既七彩甘荀收左啦...你地數下有幾多隻色... ...
maymay靚 發表於 2009-3-20 12:14 AM

maymay靚,士多啤梨同甘荀都好靚呀~
但係點都估唔到你個椰菜花同我果個的命運係一模一樣架~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-20 00:20:38 |顯示全部樓層

好彩士多啤梨爭氣

nana 既七彩甘荀收左啦...你地數下有幾多隻色... ...
maymay靚 發表於 2009-3-20 00:14

d七彩甘荀好靚呀,睇到都想種,請問種子響邊度買嫁?
回復

maymay靚 發表於 2009-3-20 00:28:36 |顯示全部樓層
小寶,,,你個d椰菜花都係有虫虫?? 我幾日無上黎,都唔知呀.!!
以為有番咁上下咪收lo...點知,,,,
回復

maymay靚 發表於 2009-3-20 00:30:50 |顯示全部樓層
1233# littlecuitegirl

七彩甘荀係nana由外國帶回來分享的...
回復

小寶 發表於 2009-3-20 01:13:06 |顯示全部樓層
小寶,,,你個d椰菜花都係有虫虫?? 我幾日無上黎,都唔知呀.!!
以為有番咁上下咪收lo...點知,,,,
maymay靚 發表於 2009-3-20 12:28 AM

好耐之前咯, 宜家果個紫色椰菜花, 放左入公主的安全網度, 好安全
回復

NaNa 發表於 2009-3-20 12:55:28 |顯示全部樓層
1235# maymay靚
你USA貨,好以仲有,今晚check 下先, 可分享
回復

sandylam 發表於 2009-3-20 13:08:11 |顯示全部樓層
1234# maymay靚

我尋日捉蟲都捉到半夜二點都未捉完呀!
白菜好多蚜蟲,士多啤梨有種白色好細隻會飛既蟲.
捉到我暈.
今日又要返去捉蟲,又唔知要捉到幾點.
其他仲有部份未檢查.
近來真係超多蟲呀~~
回復

farfeifar 發表於 2009-3-20 14:29:39 |顯示全部樓層

好開心啊~之前希媽都有分享比我架,
不過種個屎比d街貓推跌o左幾次之後就屎晒lu~
回復

maymay靚 發表於 2009-4-3 09:56:09 |顯示全部樓層
近排搞緊D大製作, 忙到呌唔到氣, 又比D師傅激到差不多氣絕,
連花園D植物都無時間打理,塊田更加要唔駛講!!!!!
(係咁2) 睇下我D羞死人既野...
隔日就收兩粒既 士多啤梨

唐芹,收左用黎煮(沙孟魚).好香ga
220309 (1)X.JPG

白菜

有日係葉叢中揾到佢 - 熱情果

有日好驚訝發現點解會有咁多辣椒??? 工人同我講佢唔係辣椒,,係蘿蔔既子 (我都係第一次見咋)
回復