農業習作 -新春編 (窈窕青棗)

作者: maymay靚 發表于 2008-5-15 01:20:32
98511 1448
花草之家 發表於 2009-3-6 13:13:32 |顯示全部樓層
你講得好岩,,, 傳染得好快...!!!
我用蒜頭水+積媽比既勞工鹼,,,噴左都無用,
疏打粉開水又試下先,,, thx
maymay靚 發表於 2009-3-5 19:05

maymay靚,勞工鹼好似係殺蟲用ge,白粉病我試過用蒜頭水都唔得。
回復

Agnes 發表於 2009-3-11 15:25:38 |顯示全部樓層
hi, maymay靚, 今天百香果跌了一個落地, 青BB, 請問食唔食得呢?
P1030891 (Small).JPG
回復

muitau 發表於 2009-3-11 15:43:55 |顯示全部樓層
當然記得你.. 你d百香 (熱情果) 點呀???
我d又好多花冧啦.....add14icon
maymay靚 發表於 2009-3-5 10:06

哎,我對佢地唔住,全部返左天家喇
回復

Agnes 發表於 2009-3-11 16:07:19 |顯示全部樓層
哎,我對佢地唔住,全部返左天家喇
muitau 發表於 2009-3-11 15:43

咁我好彩少少啦!
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-11 16:10:50 |顯示全部樓層
白粉病:可以用疏打粉開水噴下的葉,之後用塊布抹下佢;快d行動,傳染得好快架。
EE閒人 發表於 2009-3-5 13:58

好提議呀~~
下次再有時再等我試下先.
回復

maymay靚 發表於 2009-3-13 17:13:00 |顯示全部樓層
近個星期忙到呌唔到氣, 成個星期無上黎,,,, 好掛你地呀.
agnes.. 我個d都開緊花花啦,, 青色一定係未熟, 但就跌落地?? 橫豎都係,切黎睇下lo...
muitau.. 你如果想再試,就pm我,送比你,,,
回復

maymay靚 發表於 2009-3-15 23:50:04 |顯示全部樓層
今日放假拯救早兩日吹倒既植物, 順便施肥... 施下淋下整埋屋後空地, 開拓埋塊地......(之前無諗過搞塊地) 咁就整足一日 ----->>攰死啦!!
150309 003X.JPG

150309 004X.JPG
回復

小寶 發表於 2009-3-16 00:00:28 |顯示全部樓層
恭喜做地主~
回復

may.sun 發表於 2009-3-16 00:08:10 |顯示全部樓層
今日放假拯救早兩日吹倒既植物, 順便施肥... 施下淋下整埋屋後空地, 開拓埋塊地......(之前無諗過搞塊地) 咁就整足一日 ----->>攰死啦!!

maymay靚 發表於 2009-3-15 23:50

種菜種瓜種豆一次種哂..正
回復

maymay靚 發表於 2009-3-16 00:10:16 |顯示全部樓層
好耐無同大家見面既 - 木瓜

班比 - 送贈既 夜香花

小寶 - 送贈既 紫椰菜 開始包心啦

菲律賓辣椒同時間落種既都種到 - 大,中,細 size

椰菜花大左 DD啦

熱情果又開花了..

新落種既 - 龍珠果
回復

maymay靚 發表於 2009-3-16 00:15:01 |顯示全部樓層

小寶,,, 唔好咁大聲, 偷偷地種ga..
maysun,,,其實我無時間理ga,,盆種個d都未搞得掂,唔知點解做開就愈做愈起勁,整整下又整左塊地,,,,,
回復

lameric 發表於 2009-3-16 00:18:54 |顯示全部樓層
eee? MayMay靚 搬咗屋?
回復

may.sun 發表於 2009-3-16 00:31:00 |顯示全部樓層
小寶,,, 唔好咁大聲, 愉愉地種ga..
maysun,,,其實我無時間理ga,,盆種個d都未搞得掂,唔知點解做開就愈做愈起勁,整整下又整左塊地,,,,,
maymay靚 發表於 2009-3-16 00:15

我不G幾恨門口有塊地種野呀
回復

小寶 發表於 2009-3-16 00:33:32 |顯示全部樓層
椰菜花好大喇~
回復

maymay靚 發表於 2009-3-16 01:16:37 |顯示全部樓層
個塊地係我後花園圍牆外面,都好大(有幾百呎), 之前我只種了3棵木瓜,2棵辣椒,,,
e+開墾黎用,,,,唔好咁大聲呀
回復

nuage 發表於 2009-3-16 01:30:50 |顯示全部樓層

maymay靚 發表於 2009-3-15 23:50

恭喜呀﹗遲d會有好多菜食啦﹗
回復

lameric 發表於 2009-3-16 01:35:34 |顯示全部樓層
個塊地係我後花園圍牆外面,都好大(有幾百呎), 之前我只種了3棵木瓜,2棵辣椒,,,
e+開墾黎用,,,,唔好咁大聲呀
maymay靚 發表於 2009-3-16 01:16

wow! 正喎!!得閒我哋去你度耕田!
回復

lammadick 發表於 2009-3-16 06:23:32 |顯示全部樓層
塊地係公家野,咁要小小地咁開先,等一年半載都冇人理先好開大佢呀
唔係比人見道...可能冇人知會你就同你鏟走哂呀,到時就哂心機囉
回復

maymay靚 發表於 2009-3-16 12:29:20 |顯示全部樓層
塊地係地產既, 之前問過種野係無問題, 如佢地發展會通知我, 咁我咪種左幾棵玩下,因在屋外平時放工回家黑麻麻都打理唔到, 咪無開墾lo.. (又因早前比鄰居伯伯剪左我d苗) 為免傷和氣就無再種
*之前有個帖講鄰居伯伯,婆婆點(虾)我....
昨日都係諗住施肥比木瓜&辣椒,,, 施施下又覺有塊地唔種野好浪費....咪搬d磚圍住又跋走d雜草,
睇下個伯伯,婆婆有無動作先,,,,
回復

新仔 發表於 2009-3-16 12:53:41 |顯示全部樓層
MAYMAY靚, 希望妳今次可以成功做地主啦!
回復