農業習作 -新春編 (窈窕青棗)

作者: maymay靚 發表于 2008-5-15 01:20:32
98498 1448
maymay靚 發表於 2009-7-22 15:52:50 |顯示全部樓層
近排雨水多,,通菜大得好快,,,食第3轉啦,,,,
回復

小寶 發表於 2009-7-22 16:38:51 |顯示全部樓層
我今年一共結到7個, 兩個比虫虫咬, e+收左3個, 仲有兩個等緊佢大,,,,http://qqimg.knowsky.com/qqbiaoqing/yct/yct%20(1).gif

甜甜地啦,,今次收既特別大,所以我用黎做果醬... 車厘子無花果果醬,
138983 ...
maymay靚 發表於 2009-7-22 03:46 PM

好健康喔~
回復

miku 發表於 2009-7-22 20:48:29 |顯示全部樓層
我今年一共結到7個, 兩個比虫虫咬, e+收左3個, 仲有兩個等緊佢大,,,,http://qqimg.knowsky.com/qqbiaoqing/yct/yct%20(1).gif

甜甜地啦,,今次收既特別大,所以我用黎做果醬... 車厘子無花果果醬,
138983 ...
maymay靚 發表於 2009-7-22 15:46

可唔可以詳細講下點做ka....我想做車厘子果醬, thanks!
回復

maymay靚 發表於 2009-7-23 10:29:52 |顯示全部樓層
miku : 青椒過多兩個月先落種啦,,,
          果醬做法好簡單, 以車厘子為例, 洗淨抺乾水,去核,加糖加檸檬汁與車厘子同浸一晚,
          之後慢火煮至杰身,,
          糖既比例係生果重量既3份1, 當然要視乎某種生果會甜些而自行調較
            檸檬半個拃汁.
回復

maymay靚 發表於 2009-9-2 23:43:53 |顯示全部樓層
我呌暑都呌左個幾月, 有d懶tim﹏雖然立秋了,但天氣仍然熱得厲害,看來要將 (呌暑) 之時間延長了. 遲些才播種, 因早前播的全都沒發芽!!!!! 繼早前無故死了很多很多,,仲有 少少野睇下

*木瓜 >>> 最好成績
*印茄 >>> 收了3個,等待再多收兩個就可煮 (咖哩) 啦.

*潺菜 >>> 收埋最後一次. 潺菜已完成任務了.

*夜香花 >>> 已收過很多次用來滾湯. (之前唔識係 小寶 教)

回復

fianfumy 發表於 2009-9-2 23:51:52 |顯示全部樓層
我呌暑都呌左個幾月, 有d懶tim﹏雖然立秋了,但天氣仍然熱得厲害,看來要將 (呌暑) 之時間延長了. 遲些才播種, 因早前播的全都沒發芽!!!!! 繼早前無故死了很多很多,,仲有 少少野睇下

* ...
maymay靚 發表於 2009-9-2 23:43

木瓜真係好多好靚呀 , 印茄今晚食了嗎 ? 好味嗎 ?
回復

maymay靚 發表於 2009-9-3 00:06:50 |顯示全部樓層
食左啦,,,係煮印尼咖哩,,好夾,好味
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-3 08:13:16 |顯示全部樓層
maymay靚

好耐冇見你啦~原來冇偷懶啵~

都有好多收成呀~叻叻~
回復

maymay靚 發表於 2009-9-3 09:28:13 |顯示全部樓層
公主,,, 我呌暑呀, 其實係  add14icon
回復

maymay靚 發表於 2009-9-3 10:08:12 |顯示全部樓層
收左 5個印茄用黎煮 - 咖哩

回復

BanbieChan 發表於 2009-9-3 10:09:58 |顯示全部樓層
第一~
回復

fianfumy 發表於 2009-9-3 10:18:44 |顯示全部樓層
no. 2
回復

曇花一現 發表於 2009-9-11 01:03:39 |顯示全部樓層
排隊等食木瓜 add10icon
回復

nuage 發表於 2009-9-11 12:35:00 |顯示全部樓層

* ...
maymay靚 發表於 2009-9-2 23:43

add6icon 收成算唔錯喎
回復

NaNa 發表於 2009-9-17 09:14:00 |顯示全部樓層

1307# maymay靚
印茄是我份享那些嗎?I miss you so much.
Papaya suitble for breast feeding mama, 我又排,煲魚好
回復

maymay靚 發表於 2009-9-21 01:08:58 |顯示全部樓層
nana  你好呵,,,印茄係小寶既分享,,,你比我個d已衰左啦....

木瓜收左啦.... 摘下3個.....

兩個煲湯 - 木瓜煲豬骨雞腳湯, 別看它外表青青的, 原來內面已轉了是橙色...

另一個等熟,,,,今晚切開,,嘩!!!! very nice
回復

新仔 發表於 2009-9-21 01:36:59 |顯示全部樓層
MAYMAY靚, 好耐無見呀, 個木瓜好新鮮好靚呀!
回復

fianfumy 發表於 2009-9-21 02:59:12 |顯示全部樓層
好彩打風冇吹到你棵木瓜樹咋 , 唔係你就慘慘啦 .........

木瓜雞腳湯好耐冇飲啦 , 仲有冇呀 , 留2碗比我喎 , 仲有我囡囡最愛食雞腳架 !
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-21 03:05:47 |顯示全部樓層
我都好鍾意呢個湯架~
回復

cookie20002005 發表於 2009-9-21 07:47:22 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(4).gif我都好鍾意呢個湯架~
BanbieChan 發表於 2009/9/21 03:05

x2 等我d木瓜食得嗰陣又煲嚟飲先
回復