上一代日本漫畫

作者: heiheimama 發表于 2008-5-7 11:14:47
12023 139
littlejojo 發表於 2008-5-7 21:30:47 |顯示全部樓層
原來呢度咁多漫畫迷架....我都係其中一份子...
由以前小學果陣'lur'阿媽每星期定隔星期買既'漫畫周刊'(好記得期期中間都係一張大海報,宜家屋企房仲有貼住)開始就愛上左睇囉..仲感染埋細佬睇埋一份到宜家....

早期睇既有...高橋留美子既亂馬1/2,山t女福星,一磅的福音,相聚一刻, 同埋佢d短篇....買唔到就走去書店租黎睇....
仲有桂正和既電影少女...(仲比張堅庭拎左黎拍電影..同葉玉卿 )
安達充既touch(達也,和也同楠楠)...rough...到宜家既cross game都仲追緊....雖然d公仔十年如一日, 但又唔知點解會不期然出新書就去買....
城市獵人, 聖鬥士, 龍珠, 我係小忌廉, 呢d梗唔少得....
仲有一系列日本少女漫畫.....河內由加利(倒數5秒), 上田美和(oh~親愛的...到宜家既蜜桃女孩), 中路有紀( 維納斯是單相思), 成田美名子(雙星奇緣), clamp, 矢澤愛(nana), 柴門文, 神尾葉子(花樣男子)等等....真係數唔晒....
加上一d細佬買既'男仔'漫畫.....池上遼一既'淚眼剎星'到宜家既'霸'都仲追緊.....
大島司既'足球風雲'到宜家既'排球風雲', 井上雄彥既'slam dunk', '浪客行'....
幽遊白書, '道' 中兵團, 金田一, 消防員的故事, 孤島診療所.....
香港既都有架.....好似追追下追到唔想再追既百份百感覺, 仲有狄克('xx戀曲'好似叫)...志文('波動少女到宜家既絕世無雙)...街霸, 洪興仔(都唔明當時為咩會睇 )....

真係講開漫畫講到唔停得'手'..........
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 22:26:59 |顯示全部樓層
原帖由 littlejojo 於 2008-5-7 21:30 發表
原來呢度咁多漫畫迷架....我都係其中一份子...
由以前小學果陣'lur'阿媽每星期定隔星期買既'漫畫周刊'(好記得期期中間都係一張大海報,宜家屋企房仲有貼住)開始就愛上左睇囉..仲感染埋細佬睇埋一份到宜家. ...

哇,你既看漫畫歷史都好跨年代wo,由八十年代講到2008,你今年貴賡呀!~
回復

Monse 發表於 2008-5-7 23:26:10 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-5-7 13:09 發表
咁多卡通我都係最鐘意睇小甜甜, 好鬼慘

krista
我都係最鐘意睇 小甜甜 - me too
heima
尼羅河女兒 - 係呀仲未完架,已經停左無再出喇(幾年了),我覺得後期出既書已經唔係當初的作者寫架啦,可能好多讀者追所以格梗拖長故事堆切劇情呀。
仲有一套 (月之子)

小甜甜及尼羅河女兒(後期)漫畫書我現在都有(不過已發黃了)。這兩套書是出來工作後花了很多錢才收集到的啊,千金難買心頭好麻.....哈哈
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 23:29:52 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-5-7 23:26 發表

krista
我都係最鐘意睇 小甜甜 - me too
heima
尼羅河女兒 - 係呀仲未完架,已經停左無再出喇(幾年了),我覺得後期出既書已經唔係當初的作者寫架啦,可能好多讀者追所以格梗拖長故事堆切劇情呀。
仲有一套 ...

月之子我有一套啊,非常好的漫畫.不單是情情愛愛的,有科幻和環保元素.作者曾經非常紅,但忘了名字...

後加:記起了,是清水玲子.~

回復

Monse 發表於 2008-5-7 23:44:58 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-7 14:04 發表
哈~~ 等我回家影番d手版山T 出來示威下!
大家仲記唔記得銀河鐵道999和千年女王呀??呢個係我由細到大至愛故事之一.一樣係好sad既故事~

我又係勁仲意這兩套 - 銀河鐵道999和千年女王
(露雲娜唱既主題曲到現在仲很深刻呀)
回復

mimighost 發表於 2008-5-8 00:06:04 |顯示全部樓層
嘩......
你地講既我好多都有睇呀~~~
亂馬1/2 入面個隻黑豬p仔, 山t女福星既阿蕾,相聚一刻既響子小姐同四谷先生, 
小忌廉個兩隻嘉寶同嘉麗, 百份百感覺既阿樂同 jerry , .....
突然係個腦到即刻出現哂, 哈哈!
我細個好鐘意睇漫畫架, 日本定本土既
我都睇得......所以成日比人  

p.s. 仲有狄克個本叫”狄克戀曲”& ”情若無花不結果”
and 電影少女電影係李麗珍做架(仲係三級tim...
回復

襲人 發表於 2008-5-8 00:09:09 |顯示全部樓層

@0@....好多漫畫迷呢....

以前係漫畫店做日日有書睇
不過都唔係本本好睇既....我而家淨係看鋼鍊,愛麗斯學園,魔法老師!,
clamp既漫畫,欺詐遊戲...
以前仲有不思議遊戲,同聖傳都好好睇...手塚治虫既怪醫秦博士同火鳥我到而家印象都好深刻
尼羅河女兒......我媽咪話佢做女個陣就出左書架啦....
不過後來唔知點解停左,上年出多左一期,先知本來合著既兩姐妹其中一位經已離世........
富奸既獵人係唔想追但係又不其然去追既一套.......真係希望唔好再爛尾啦......
回復

kokotiger 發表於 2008-5-8 02:15:15 |顯示全部樓層
我仲有幾本海豹仔~當時4-5蚊本好貴呀~
回復

比得大帝 發表於 2008-5-8 08:50:16 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-7 17:42 發表

係wo,你唔講我唔記得,馬發達係哥個葉劉look既女仔.

原著唔記得係唔係季諾.我都有d季諾漫畫.

娃娃看天下應該重買到wo.你去大書局問下.~ ...

呢套嘢可能太舊又冇乜人睇, 我地差不多香港所大書店行晒都找不到,
回復

heiheimama 發表於 2008-5-8 10:55:06 |顯示全部樓層
原帖由 kokotiger 於 2008-5-8 02:15 發表
我仲有幾本海豹仔~當時4-5蚊本好貴呀~

海豹漫畫!我都有呀!當年$4-$5真係要儲好耐至有!!
回復

八王爺 發表於 2008-5-8 12:08:01 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-5-8 01:50 發表

呢套嘢可能太舊又冇乜人睇, 我地差不多香港所大書店行晒都找不到,

你 差 边本? 問吓 heima 肯唔肯 割愛。
如果我 撞啱見到 全套,使唔使幫你 买咗先?
回復

heiheimama 發表於 2008-5-8 12:16:28 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-5-8 12:08 發表

你 差 边本? 問吓 heima 肯唔肯 割愛。
如果我 撞啱見到 全套,使唔使幫你 买咗先?

梗唔得啦,我一套連盒咁買返黎架嘛.好似已經係學生年代買落了,十幾年前...
回復

八王爺 發表於 2008-5-8 13:03:06 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-8 05:16 發表

梗唔得啦,我一套連盒咁買返黎架嘛.好似已經係學生年代買落了,十幾年前...

啊! 你係有盒果隻! 我係 1,2集,每集3本 用 紙套包住 果种!

十幾年前 .....

回復

比得大帝 發表於 2008-5-8 13:15:21 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-5-8 13:03 發表

啊! 你係有盒果隻! 我係 1,2集,每集3本 用 紙套包住 果种!

十幾年前 .....

係呀 我買的都係3本一個紙套, 乜原來有盒咁正嫁.
回復

heiheimama 發表於 2008-5-8 13:37:27 |顯示全部樓層
噢,盒即係硬卡套,頭尾開洞的.

喂,王爺,我小學就睇三毛唔得呀!~ 火星你!
回復

比得大帝 發表於 2008-5-8 14:16:52 |顯示全部樓層
哦 即係同樣的包裝啦

我一共買了兩套, 都唔記得咗借咗俾邊個冇還到
回復

carolc 發表於 2008-5-8 14:17:12 |顯示全部樓層
足球小將真係追到近年都冇追啦, 一年先出一本....
以前呀哥買乜, 就睇乜, 龍珠, 幽由係睇電視先既......
之後開始睇赤川次郎所以睇金田一....到小說版, 小 Q開頭都睇下, 唔太好睇,
網球王子, one piece 睇佢有幾屈機
矢擇姐姐對愛既解釋 - paradise kiss, nana, 再番睇 近所..........
clamp 最愛小櫻, 所以都有追 Tsubasa!!!
仲有好多好多
回復

比得大帝 發表於 2008-5-8 14:24:02 |顯示全部樓層
小甜甜我都有睇嫁, 不過係好耐之前, 如果我冇記錯, 佢裏面講的好萊塢, 應該係百老匯.
回復

八王爺 發表於 2008-5-8 15:30:35 |顯示全部樓層
hollywood 同 boardway 混合了?
回復

heiheimama 發表於 2008-5-8 15:33:34 |顯示全部樓層
王爺你又變左菫蘭.... 做咩呢排換得咁密呀!~
回復