上一代日本漫畫

作者: heiheimama 發表于 2008-5-7 11:14:47
12031 139
mcyan 發表於 2008-5-7 12:32:27 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-7 11:29 發表
昨晚先同個好朋友講番’人魚之森’個故事,記唔記得其中一個故仔係講兩姐妹住在一個大宅內,其中一個阿妹吃過人魚肉唔死,但有一隻手就不停咁老死...個故仔最後好悲劇架. ...

我記得我係有呢本架,而家仲係度嘅漫畫有小甜甜,touch,龍珠,金田一....
回復

mcyan 發表於 2008-5-7 12:36:55 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-7 12:18 發表

嘩嘩嘩~~~~ 足球小將! 打足兩個星期場波都仲未打完!
後來十多年後有個成年動畫版,大家有無睇過,好睇好多架.

'我係小忌廉' 小女孩時的水母日日追架,那時那個動動仲係手繪,有時d人個樣會走樣.
水母係小學時試過係校內唱佢既主 ...

點止兩星期呀,戴志偉同小志強對打一球波都幾集呀,不過都會繼續追
回復

比得大帝 發表於 2008-5-7 12:37:23 |顯示全部樓層
大阪有手冢治虫博物館, 好多古典公仔, 回番港可以load點相上來

香港有 神犬, 財叔, 13點   又有幾多人睇過呢
回復

everydayfan 發表於 2008-5-7 12:40:51 |顯示全部樓層
我記得人魚之森呀, 我細個買過一本黎睇架, 但好似漫畫屋無得睇...
依家近期咪睇Naruto~ 個作者係畫龍珠果個.
星矢都有追呀, 但唔知點解依家睇返就覺得佢好無聊....
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 12:47:58 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-5-7 12:37 發表
大阪有手冢治虫博物館, 好多古典公仔, 回番港可以load點相上來

香港有 神犬, 財叔, 13點   又有幾多人睇過呢

peter哥,呢d唔係我個代.我都睇本土漫畫,細個時日日睇老豆份明報,睇牛仔同狄保士.我都好大個至知佢地係同一個人畫!

當然都有係街邊理髮檔睇龍虎門,醉拳,當時中華英雄只係佔醉拳入面幾頁,係配角,但我當時已經覺得馬榮成d公仔靚過黃玉郎!~

較近的就睇草日,當然仲有尊子漫畫.早期既麥mug好有message.第一本就係叫”成年人童話”.可惜而家麥mug已經淪為一種商品.

仲有曾經揭起過爭論既屎撈人,其實係好sad既漫畫.記得吳萬達唱”屎我係一督屎”嗎...

麥家碧同謝立文係兩公婆,有冇人知?
回復

mcyan 發表於 2008-5-7 12:56:26 |顯示全部樓層
麥嘜我都有以前果D水彩畫好靚我儲咗好多本架,之後轉咗用電腦上色 我就無睇啦。

我唔多睇中華英雄但係我阿哥果時會捉住我講個故仔我聽,又同我講畫得幾靚靚,我阿媽樹仲有成箱中華英雄、天下呀。
回復

maywong918 發表於 2008-5-7 13:06:24 |顯示全部樓層
山T女福星,相聚一刻,亂馬1/2,幽遊白書,城市獵人,我都有睇, 最中意亂馬1/2,記得我果時讀小學,無線半夜有得放,好似十二點半,搞到成日俾啊媽鬧~
回復

tata 發表於 2008-5-7 13:09:58 |顯示全部樓層
咁多卡通我都係最鐘意睇小甜甜, 好鬼慘
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 13:11:49 |顯示全部樓層
咁有無人睇過柴門文呀,東京愛的故事,愛情白皮書呢?我睇到喊哂呀!後期的作品香港冇得買,要去台灣買,同樣精彩!~
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 13:13:30 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-5-7 13:09 發表
咁多卡通我都係最鐘意睇小甜甜, 好鬼慘

你鍾意狄里斯定安東尼多d呀!當年一幕狼吻小甜甜好震撼呀!~
回復

lammadick 發表於 2008-5-7 13:13:31 |顯示全部樓層
屎撈人 係 劉以達 唱呀
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 13:16:54 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-5-7 13:13 發表
屎撈人 係 劉以達 唱呀

我剩係記得吳孟達係喜劇之王對住星爺唱的那個版本,好應境呀.~

我特別鍾意sad既故事,所以都鍾意幾米,同近期好紅的Carrie Chau.
回復

kokotiger 發表於 2008-5-7 13:22:42 |顯示全部樓層
細細個就好鐘意睇高橋留美子漫畫,由山T女福星至到犬夜叉,仲記得以前小學時期亞視有得播山T女福星,但我要返下午班無得睇仲叫我阿媽錄低比我睇添~

山T女福星裡面一角色暖盧貓

山T女福星裡面一角色暖盧貓
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 13:24:37 |顯示全部樓層
原帖由 kokotiger 於 2008-5-7 13:22 發表
細細個就好鐘意睇高橋留美子漫畫,由山T女福星至到犬夜叉,仲記得以前小學時期亞視有得播山T女福星,但我要返下午班無得睇仲叫我阿媽錄低比我睇添~

手辦呀!!!!~個女仔叫咩名,唔記得.剩係記得佢都係傻既!~
回復

kokotiger 發表於 2008-5-7 13:39:45 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-7 13:24 發表

手辦呀!!!!~個女仔叫咩名,唔記得.剩係記得佢都係傻既!~

個女仔個名叫芝係另一套漫畫叫chobits 如果你話傻果個應該係面堂個細妺了子,佢開吾開心都鐘意用手留彈同地雷炸人~

了子小姐

了子小姐
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 13:45:34 |顯示全部樓層
果然你至係超級山T迷.~

老虎哥你個手辦collection超強呀.想問下你係唔係自己做架.
回復

kokotiger 發表於 2008-5-7 13:55:32 |顯示全部樓層
其實係N年前的扭蛋來的,我真係超級山T迷所有有關山T玩具CD同game我都有收藏.
我都有玩手辦(白件未上色的)如果有興趣睇我揾番D相post上潻~
回復

比得大帝 發表於 2008-5-7 13:59:59 |顯示全部樓層
孔雀王都好好睇, 乜嘢神都俾佢講晒, 好嘢到連耶穌都有份
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-7 14:04:36 |顯示全部樓層
哈~~ 等我回家影番d手版山T 出來示威下!
大家仲記唔記得銀河鐵道999和千年女王呀??呢個係我由細到大至愛故事之一.一樣係好sad既故事~
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-7 14:07:03 |顯示全部樓層
還有'超時空要塞',水母可以把成個動畫故事講番出來呀!
佢d歌都超正,當年陳慧蘭都用左佢d歌唱架~
回復