上一代日本漫畫

作者: heiheimama 發表于 2008-5-7 11:14:47
12025 139
jellyfishy 發表於 2008-5-7 14:48:22 |顯示全部樓層
因為手冢治虫本來係一個醫生來架~
所以佢對人體和醫學既野好有認識.
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 14:52:52 |顯示全部樓層

系呀系呀﹗

原帖由 kim 於 2008-5-7 14:48 發表
因為手冢治虫本來係一個醫生來架~
所以佢對人體和醫學既野好有認識.

所以我欣賞佢idea多過畫工
同埋, 我覺得佢畫野都幾恐怖, 好似有D"畫公仔畫出腸"既感覺

而佢, 有張poster真係畫出腸...
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 15:04:21 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-5-7 14:26 發表

我講吖, 我都係卄多d

櫻木花道身高188 (後來高咗1cm), 流川187, 大猩猩192
最靚仔係仙道, 都係好叻, 不過出唔到綫

peter你偷左個仔d漫畫黎睇呀,咁熟料既!~
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 15:10:15 |顯示全部樓層

有冇人睇過池上遼一呀?

我細個時好多男仔都鍾意睇佢既漫畫,我剩係記得傷追人.反而大左後睇佢本聖域Sanctuary(香港好似譯作英雄本色),覺得有d味道,可以拍成電影.~
回復

八王爺 發表於 2008-5-7 15:16:03 |顯示全部樓層
終於講到 千年女皇 啦!

主题角超好聽。
回復

lammadick 發表於 2008-5-7 15:19:33 |顯示全部樓層
有冇人睇過 "島耕作"系列 作者 : 弘兼憲史...我覺得好睇
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-7 15:24:25 |顯示全部樓層

傳說...

原帖由 八王爺 於 2008-5-7 15:16 發表
終於講到 千年女皇 啦!

主题角超好聽。

傳說中有個女王在世上, 長長頭髮, 兩眼發青光

神奇大帝首歌重得啦
我儲左幾百首呢D歌, 小甜甜, 6神合體, macross, 超獸機神...

"傳說"的日文版可能原作關係好似好聽d, 但中文版有feel D, 因為電視開場系中文
回復

lammadick 發表於 2008-5-7 15:34:31 |顯示全部樓層
呢度都好多人睇日漫...我近幾年都冇乜睇喇
返而仲有睇港漫...覺得港漫公仔劃得靚
不過長睇最鐘意其實得一本...
係追作者睇..."何志文"...覺得佢最有心機
回復

lammadick 發表於 2008-5-7 15:37:19 |顯示全部樓層
今朝早多野做...冇咁得閒...唔係我都實加入啦
講漫畫咁開心...你地講過的漫畫...我都超過一半有睇過呀
都唔算少呀話
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 15:45:21 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-5-7 15:19 發表
有冇人睇過 "島耕作"系列 作者 : 弘兼憲史...我覺得好睇

課長島耕作,冇認真睇過,不過都好受歡迎.弘兼憲史就係另一個著名漫畫家柴門文個老公.
回復

比得大帝 發表於 2008-5-7 15:45:56 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-7 15:04 發表

peter你偷左個仔d漫畫黎睇呀,咁熟料既!~

我睇男兒當入樽時, 香港都未有得賣, 係朋友在台灣寫給我的.  

其實我好多收藏, 包括所有安達充, 鳥山鳴, 重有好多可能好偏門的, 得閒影個書房你看.
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 15:47:52 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-5-7 15:45 發表

我睇男兒當入樽時, 香港都未有得賣, 係朋友在台灣寫給我的.  

其實我好多收藏, 包括所有安達充, 鳥山鳴, 重有好多可能好偏門的, 得閒影個書房你看. ...

好呀好呀,等你哂冷呀!~

重有老虎同水母的手辦呀!~
回復

比得大帝 發表於 2008-5-7 16:18:14 |顯示全部樓層
我老婆最鐘意三毛的 馬發達, 一共六册, 佢唔見咗兩本, 依家買唔番, 如果你地見到有, 請馬上幫我買下來.
回復

八王爺 發表於 2008-5-7 16:52:56 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-5-7 09:18 發表
我老婆最鐘意三毛的 馬發達, 一共六册, 佢唔見咗兩本, 依家買唔番, 如果你地見到有, 請馬上幫我買下來.

咁啱? 我今朝攞出黎 俾个 細女睇。

1,2集 全套六本我都有!
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 17:03:37 |顯示全部樓層
三毛漫畫,我有幾本,不過都是娃娃看天下.~
回復

ar424b 發表於 2008-5-7 17:15:34 |顯示全部樓層
鍾意探討人性和生命價值的

我推薦杏林先鋒(不過調子非常沉重)

另外有日劇改篇的醫龍有蠻不錯。

至於大熱的狐忍,則非我杯茶,死亡筆記亦太多字,消化不來。

溫馨提示,足球少將,大空翼已經有仔鳥,真係光陰似箭
回復

IVAN 發表於 2008-5-7 17:25:20 |顯示全部樓層
我家姐有睇亂馬1/2, 我都有睇過 ~
亂馬時男時女, 仲有隻 P仔勁得意... 好似係果個黃色3變的 ...

我本身就好中意 death note 追哂全套 13 本

唔明點解 d 漫畫家咁勁... 逐格逐格仲要畫得咁精細....
有助手都係咁話 ....
回復

比得大帝 發表於 2008-5-7 17:31:27 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-7 17:03 發表
三毛漫畫,我有幾本,不過都是娃娃看天下.~

係呀, 馬發達就是娃娃看天下

你齊唔齊六本呀, 如果唔齊, 不如送咗俾我啦  

馬發達就是裏面個女仔, 我老婆在西班牙買咗件T恤, 得一款, 好好貴.

回復

八王爺 發表於 2008-5-7 17:38:59 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-5-7 10:31 發表

馬發達就是裏面個女仔, 我老婆在西班牙買咗件T恤, 得一款, 好好貴. ...

可能真係 太旧 啦! 現在 連西班牙都 冇佢d 紀念品。
但係! 南美洲可能仲有! 因为 佢原產地係 阿根庭!

Peter 有冇去 楼上书店搵, 偶然有成套。

不过,我果套都係成 20年前买的了!
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 17:42:48 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-5-7 17:31 發表

馬發達就是裏面個女仔, 我老婆在西班牙買咗件T恤, 得一款, 好好貴. ...

係wo,你唔講我唔記得,馬發達係哥個葉劉look既女仔.

原著唔記得係唔係季諾.我都有d季諾漫畫.

娃娃看天下應該重買到wo.你去大書局問下.~
回復