上一代日本漫畫

作者: heiheimama 發表于 2008-5-7 11:14:47
11996 139
吹開又引起.我細個時係超級漫畫迷,日日睇日日畫,我d日本漫畫研究唔差得過梁款呂大樂.我睇開的日本漫畫你地有冇看過(如果有,即係起碼廿到敏 ...)

最早最早期係尼羅河女兒,聽聞仍未完結,咁咪畫左成半個世紀?
高橋留美子:山T女福星,相聚一刻,亂馬1/3,人魚之x及好多中短篇如一磅的福音
安達充:Nine,美雪美雪,Touch,Rough,之後那些故事太千篇一律,唔記得咁多.
重有驚嚇經典,圖謀一雄既漂流教室
當然唔少得漫畫教父手冢治虫既系列,除左佛陀之外我應該全部睇哂,最愛係火之鳥,係非常有哲學意味既漫畫.

講住咁多先,睇下有冇人有興趣至繼續吹!~

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2008-5-7 11:27:18 |顯示全部樓層
亂馬1/3....
佢得二分一呀~
鍾意佢個panda老豆,成日玩車胎扮晒野~
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-7 11:29:04 |顯示全部樓層
昨晚先同個好朋友講番’人魚之森’個故事,記唔記得其中一個故仔係講兩姐妹住在一個大宅內,其中一個阿妹吃過人魚肉唔死,但有一隻手就不停咁老死...個故仔最後好悲劇架.
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-7 11:30:59 |顯示全部樓層
漂流教室!!!
係水母覺得日本中篇漫畫最震撼的其中一本!
刻劃人性的恐怖一面.但又要留番一線希望給讀者.
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 11:32:19 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-7 11:27 發表
亂馬1/3....
佢得二分一呀~
鍾意佢個panda老豆,成日玩車胎扮晒野~

手快得滯 !講真當年我好保守看亂馬都覺得佢幾咸濕,同埋相聚一刻最後兩個主角上床都接受唔到,我好乖女架嘛.~
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-7 11:33:09 |顯示全部樓層
嘻嘻~ 還有'怪醫秦博士'!
這個也很富哲學意味的長青漫畫!
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 11:33:42 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-7 11:30 發表
漂流教室!!!
係水母覺得日本中篇漫畫最震撼的其中一本!
刻劃人性的恐怖一面.但又要留番一線希望給讀者.

漂流教室講既其實係環保議題.當時係六十年代,已經有咁既思維其實係相當前衛!~
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-7 11:43:03 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-7 11:32 發表

手快得滯 !講真當年我好保守看亂馬都覺得佢幾咸濕,同埋相聚一刻最後兩個主角上床都接受唔到,我好乖女架嘛.~

你.... 知你係純過蒸餾水又心靈手巧既淑女囉~
相聚一刻個故仔其實都好特別架,有d似香港電影版的'忘不了'.
佢反映了當時幾種common日本人的生活.
有無發現故事中的人名都有一,二,三....九.呀?
佢地個名都係代表左不同的日本人地位的背景.
如:
九尾(那個成日穿內衣周圍行的紅髮女郎),佢個姓氏係日本幕府時代最紅的歌舞技丁.
五代(男主角),係日本幕府時代最有錢的家族,但在故事裡係最窮,係咪好'鳯次'(執筆忘字
音無響子(女主角),想發聲卻無人聽到,imply當時日本人普遍對未忘人的 discrimination和沒有足夠社會幫助.
回復

八王爺 發表於 2008-5-7 11:44:11 |顯示全部樓層
哎吔 無嘢講添,因为 我係睇早过你地 果d

慘喇~~~
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 11:47:17 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-7 11:43 發表

你.... 知你係純過蒸餾水又心靈手巧既淑女囉~
相聚一刻個故仔其實都好特別架,有d似香港電影版的'忘不了'.
佢反映了當時幾種common日本人的生活.
有無發現故事中的人名都有一,二,三....九.呀?
佢地個名都係代表左不同的日本人 ...

一刻入面既數字名?知!你知唔知響子本姓係咩?千草呀.千千聲.
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-7 11:49:16 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-7 11:47 發表

一刻入面既數字名?知!你知唔知響子本姓係咩?千草呀.千千聲.

嘩~呢個唔佑喎.乜唔係就咁'音無'???
八王子,咁你睇過d係乜書呀?老父子?
回復

tata 發表於 2008-5-7 11:51:06 |顯示全部樓層
哈哈, 我都鐘意睇相聚一刻, 不過係無記嗰套卡通片
回復

ar424b 發表於 2008-5-7 11:55:21 |顯示全部樓層
較早期男組、愛與誠、7金鋼
後期點,淚眼煞星,北斗之拳(都是拳頭加枕頭?)
高中,龍珠的施路遊戲篇,城市獵人,入樽,安達充的H2,Rough等等
跟住仲有棋魂,幽遊白書.......................(荒廢學業呀)

依家戒到淨係睇浪客行、琴弦森林,軍雞
回復

八王爺 發表於 2008-5-7 12:03:59 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-7 04:49 發表

老夫子,龙虎門 一定睇!

另外係果d 台灣版的,封面寫住「少女純情漫画,此书对你大有幫助」 .......就係 小甜甜,千面女郎......
当然,係我家姐买咗,我地一齊睇,有d都唔係少女睇,例如「神童小釣手」

回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 12:04:48 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-7 11:49 發表

”音無”係佢死鬼老公個姓,千草係佢既Maiden Name.
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-7 12:05:16 |顯示全部樓層
還有星'次' (今日個腦部痴呆,乜字都唔記得晒)!
成日覺得北斗太搞笑,有乜理由可以俾人係個心口度tuk幾個手指洞架~
回復

heiheimama 發表於 2008-5-7 12:14:24 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-7 12:05 發表
還有星'次' (今日個腦部痴呆,乜字都唔記得晒)!
成日覺得北斗太搞笑,有乜理由可以俾人係個心口度tuk幾個手指洞架~

星矢呀,個陣星期六半夜12點至做呀,追到呀...不過都覺得佢好煩,成日呀呀呀呀呀呀成集.

當然仲有跨年代既足球小將啦,個陣日日放學仆返屋企追.個陣只係做緊小學部.聽講而家話戴次偉已經踢緊巴塞?

仲有我最愛既小忌廉...連續集都睇理架.~

回復

jellyfishy 發表於 2008-5-7 12:18:11 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-7 12:14 發表

星矢呀,個陣星期六半夜12點至做呀,追到呀...不過都覺得佢好煩,成日呀呀呀呀呀呀成集.

當時仲有跨年代既足球小將啦,個陣日日放學仆返屋企追.

仲有我最愛既小忌廉...連續習都睇理架.~ ...

嘩嘩嘩~~~~ 足球小將! 打足兩個星期場波都仲未打完!
後來十多年後有個成年動畫版,大家有無睇過,好睇好多架.

'我係小忌廉' 小女孩時的水母日日追架,那時那個動動仲係手繪,有時d人個樣會走樣.
水母係小學時試過係校內唱佢既主題曲拿過冠軍架!
回復

Fonica 發表於 2008-5-7 12:23:09 |顯示全部樓層
希媽,金金,妳地講得好興奮喎...我唔敢搭咀...驚........
回復

八王爺 發表於 2008-5-7 12:29:52 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-7 05:18 發表

嘩嘩嘩~~~~ 足球小將! 打足兩個星期場波都仲未打完!
後來十多年後有個成年動畫版,大家有無睇過,好睇好多架.

'我係小忌廉' 小女孩時的水母日日追架,那時那個動動仲係手繪,有時d人個樣會走樣.
水母係小學時試過係校內唱佢既主題曲拿過冠軍架

佢d 头髮 好搞笑!粉红色雪糕
回復