乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209844 19822
花園仔 發表於 2010-12-4 21:01:54 |顯示全部樓層
回復 14056# BTG_CARMEN
救命呀老師...我個小型網室種左盆芥蘭同菜芯...但呢兩日發覺裡面有好多果蠅...第一日大清洗玩攪掂左第二日又係咁...(日日都二,三十隻)唔知係唔係d泥o既問題...我想問果蠅究竟會唔會針菜o架呢??如果會我就要放棄果兩盆菜再整過d泥先再種囉...

BTG_CARMEN,
嗰啲應該係蒼蠅咋, 邊咁多果蠅啵! -- 影張相睇吓先啦!
果蠅唔會針菜嘅, 唔需要放棄嗰两盆菜架!

P.S.:小寶種子有多可以分享比我嗎??

你自己問佢啦!

回復 14057# 下午茶
我有盆芫荽已經發芽.
請問什麼時候才可定植 ?

有四塊真葉就移得苗啦!

嗱, 呢啲可以移苗架罅!

2010-12-04-9.jpg 2010-12-04-10.jpg   

回復 14058# 小寶
老師好!
經你一提, 我發現我的火箭菜是紅色的, 你睇下~

哦, 我嗰盤<火箭菜>係種體網室入邊嘅, 室頂係防紫外光膠板做嘅!
所以種出黎嘅菜菜顏色較淡啫! 你夠陽光係正常架!

體花槽種咗幾棵<火箭菜>

回復

花園仔 發表於 2010-12-4 21:09:45 |顯示全部樓層

啲<蕃茄>好大個囉!

回復

花園仔 發表於 2010-12-4 21:17:34 |顯示全部樓層
新移苗嘅<秋葵>

回復

花園仔 發表於 2010-12-4 21:19:51 |顯示全部樓層

<櫻桃蘿蔔>就快食得囉!

回復

花園仔 發表於 2010-12-4 21:24:39 |顯示全部樓層

龍缸種嘅<木瓜>不停開花結果呢!

回復

花園仔 發表於 2010-12-4 21:32:21 |顯示全部樓層

好多人種蔗以為係打直插種嘅!

其實打橫種先好架!

回復

麥煞那 發表於 2010-12-4 21:34:49 |顯示全部樓層

其實打橫種先好架!
花園仔 發表於 2010-12-4 21:32

蔗你都arm -.-" 因住咬崩牙
回復

mono 發表於 2010-12-5 15:55:48 |顯示全部樓層
回復 14067# 花園仔
其實打橫種先好架!
===============
老師午安,
係咪因為每節都會有一棵庶出呢?

另外,我又有蕃茄問題。
我今次向盆種嘅蕃茄,約四吋高移入大盆。基肥已經經落咗魚肥,鉀,骨粉。
但每盆嘅頭一輪啲果都有黑 patpat 情況。我全部剪走。
然後到第二,三輪嘅果果至有改善。
是否基肥要先吽兩三星期才移入苗會好點呢?
因沒地方吽泥呢。可以點樣改善?
謝謝!
回復

下午茶 發表於 2010-12-5 17:50:13 |顯示全部樓層

老師好:
我第一次種秋葵.種佐五棵秋葵.現時約 1 呎高.有4棵已經開花結果啦,
已經見到小秋葵果實啦,
請問老師佢是否正常呢?
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-12-5 18:08:25 |顯示全部樓層
救命呀老師...我個小型網室種左盆芥蘭同菜芯...但呢兩日發覺裡面有好多果蠅...第一日大清洗玩攪掂左第二日又係咁...(日日都二,三十隻)唔知係唔係d泥o既問題...我想問果蠅究竟會唔會針菜o架呢??如果會我就要放棄果兩盆菜再整過d泥先再種囉...

BTG_CARMEN,
=======================================
咁都好d...我諗我唔識分果蠅同蒼蠅...只覺得佢身形細d...請老師過目...已盡最大能力影啦...可能都唔係咁清楚...
回復

威~ 發表於 2010-12-5 19:25:05 |顯示全部樓層

岩岩噴左隻係日本城買既植物殺蟲劑..叫花寶 (Plantmate) 植物殺蟲劑
一噴即見效...

我諗呢隻應該係有機農藥黎~

=====================
請問老師:
冬瓜入邊d核 晒乾可當種子嗎?

請問老師:
點解我盆九層塔有一棵個莖好似"full""full"地既?

ps:我加左d泥係九層塔度啦希望有用啦@@ , 會唔會因為之前有蟲搞到個莖"full""full"地既呢?
回復

花園仔 發表於 2010-12-5 22:11:28 |顯示全部樓層

回復 14071# BTG_CARMEN

BTG_CARMEN,
=======================================
咁都好d...我諗我唔識分果蠅同蒼蠅...只覺得佢身形細d...請老師過目...已盡最大能力影啦...可能都唔係咁清楚...

嗱, 噉你有冇詳細睇我嘅帖亞?
http://hkplants.com/thread-11114-12-1.html
回復

花園仔 發表於 2010-12-5 22:20:14 |顯示全部樓層
回復 14070# 下午茶
老師好:
我第一次種秋葵.種佐五棵秋葵.現時約 1 呎高.有4棵已經開花結果啦,
已經見到小秋葵果實啦,
請問老師佢是否正常呢?
==========================

你好!
棵<秋葵>比較瘦弱啲囉! 好似未發育完成就開花結果嘞!
主要原因呢個品種<秋葵>可能唔多適應種植時嘅天氣都未定格!
亦冇可能種植條件唔足夠, 好似欠水缺肥都係原因架....
回復

花園仔 發表於 2010-12-5 22:49:28 |顯示全部樓層
回復 14069# mono
回復 14067# 花園仔
其實打橫種先好架!
===============
老師午安,
係咪因為每節都會有一棵庶出呢?

另外,我又有蕃茄問題。
我今次向盆種嘅蕃茄,約四吋高移入大盆。基肥已經經落咗魚肥,鉀,骨粉。
但每盆嘅頭一輪啲果都有黑 patpat 情況。我全部剪走。
然後到第二,三輪嘅果果至有改善。
是否基肥要先吽兩三星期才移入苗會好點呢?
因沒地方吽泥呢。可以點樣改善?
謝謝!
====================================

Mill好!
你講得啱! 打平放可以令蔗蔗嘅每節芽發育升上泥面成為新嘅一棵蔗呀!

嗱, 睇到你詳細說明就更印証基底肥設定嘅重要性嘞!
因為你冇預先吽泥, 基肥體蕃茄第一輪開花結果時可能仍未發酵完成,
尤其是含鈣嘅骨粉, 茄茄得唔到鈣肥供應咪產生缺鈣症狀即爛pat pat囉!
到後期啲茄茄就因為基底肥已發酵完成得益咪正常翻啦!

基肥最好先吽兩三星期才移苗梗係好啲啦!
條件唔許可都有辦法格, 睇你點用肥嘅啫,
我體快速施放基底肥即移苗嘅情況下唔會用<骨粉>而採用發酵完成嘅<肉骨粉>架!

以前都領過嘢架, 而家唔會囉!

回復

花園仔 發表於 2010-12-5 23:03:05 |顯示全部樓層
回復 14072# 威~
岩岩噴左隻係日本城買既植物殺蟲劑..叫花寶 (Plantmate) 植物殺蟲劑
一噴即見效...

我諗呢隻應該係有機農藥黎~

有機農藥? 係就係, 唔係就唔係, 冇得諗架!
請問老師:
冬瓜入邊d核 晒乾可當種子嗎?

嗰個冬瓜係完熟咪得囉, 如果個瓜瓜仲係好後生嘅咪唔得啦!

請問老師:
點解我盆九層塔有一棵個莖好似"full""full"地既?
ps:我加左d泥係九層塔度啦希望有用啦@@ , 會唔會因為之前有蟲搞到個莖"full""full

請教吓<香草園>啲壇友啦!
我啲九層塔一向都好完美, 冇乜嘢好提示啵!
回復

bbecky 發表於 2010-12-5 23:08:48 |顯示全部樓層
茄茄要套住架?
細細個就要套, 係咪?
你呢個係咩野套黎架?
回復

花園仔 發表於 2010-12-5 23:44:36 |顯示全部樓層
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-12-6 00:01:18 |顯示全部樓層
老師好,
知你種瓜很有經驗, 有一事請問 : 我有幾棵翠肉瓜已種了兩個月喇! 其實都有很花仔, 但啲花女一出就黃咗, 未能授粉, 之前有白粉病, 但已控制, 唔知係咪白粉病另到佢哋授唔到粉呢? 我可以點做呀? 我好肉赤呀! 見到棵嘢咁大棵, 但係就冇瓜出add9icon
回復

花園仔 發表於 2010-12-6 00:22:07 |顯示全部樓層
回復 14079# Chubby仔仔
老師好,
知你種瓜很有經驗, 有一事請問 : 我有幾棵翠肉瓜已種了兩個月喇! 其實都有很花仔, 但啲花女一出就黃咗, 未能授粉,
之前有白粉病, 但已控制, 唔知係咪白粉病另到佢哋授唔到粉呢? 我可以點做呀? 我好肉赤呀! 見到棵嘢咁大棵, 但係就冇瓜出
==============================================

Chubby仔仔好!
你棵瓜瓜啲乸花發育不良跟本唔會授粉成功架!
原因與前病引致體弱都有關係嘅, 品種唔適應種植環境都係原因,
有花苞前有冇落過乜嘢肥同佢補身呢!
建議再種過!  
回復

花園仔 發表於 2010-12-6 00:34:54 |顯示全部樓層

樹上熟紅棗!

回復