乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209829 19822
威~ 發表於 2010-11-27 19:47:14 |顯示全部樓層

呢d花入面係唔係有種子架?
回復

孖吉 發表於 2010-11-28 01:03:25 |顯示全部樓層
回復 13982# 威~

======================
唔好意思,趁老師訓咗覺插句咀 ...

我估應該係入面有種籽 ...
通常食用蔥的花應該是白色的(紫色的應該是大花蔥),當種籽成熟的時候蔥會枯萎而果筴會變成黑色 ...
而大花蔥播種苗約需栽培5年才能開花 ...
http://www.chinese-plant.com/huahui/08-12/1108.htm
回復

花園仔 發表於 2010-11-28 19:01:55 |顯示全部樓層
回復 13976# 麥煞那
花園仔老師

我老豆的指天椒 次次一開花 就比的螞蟻 搬的芽蟲來破壞好事
有乜野好計可以指教一下小弟
=================================

麥煞那及大家晚上好!

麥煞那,
唔係吖, 蚜蟲比較容易對付啵!
體<病害蟲篇>嗰度好多方法教大家格,
<殺蟲的各種方法>又有, <環保理念~~>又有, 最勁話<矽藻素>喎....
你有冇試吓呢!

我個帖講過啦, 冇乜人信嘅, 你睇講咗N次叫大家唔好採<引用>回帖嘞,
咪一樣有人借咗聾耳陳隻耳! 唉!
好似上邊<孖吉>噉嘅格式回復咪幾好, 一問一答清清清楚楚!
回復

花園仔 發表於 2010-11-28 19:25:29 |顯示全部樓層
回復 13981# 威~
回復 13968# 花園仔
隔離有條<買種籽被騙記>, 出咗葉都唔知係乜....
梗係! 佢都冇睇我嘅帖子! 嘻嘻!
==========================

果個唔會係我掛= =?

小朋友,
隔離即係唔同區啦, 點會係你啵! 而且我講明係<益母草>呢!

回復 13983# 孖吉

======================
唔好意思,趁老師訓咗覺插句咀 ...

我估應該係果入面有種籽 ...
通常食用蔥的花應該是白色的(紫色的應該是大花蔥),當種籽成熟的時候蔥會枯萎而果筴會變成黑色 ...
而大花蔥播種苗約需栽培5年才能開花 ...
http://www.chinese-plant.com/huahui/08-12/1108.htm
====================================

威~及孖吉,
嗰扎係<小香蔥>又叫<蝦夷蔥> 我種咗5-6年架罅, 年年有花開架,
啲花開到乾老後入邊有黑色種籽嘅, 俗叫<蔥米>, 灑播地上咪出芽茁長啦!

回復

花園仔 發表於 2010-11-28 19:40:52 |顯示全部樓層

回復 13979# 小寶
老師好, 小寶又有問題了, 木瓜樹的新葉變成這樣子, 是真菌的影響嗎?

小寶好!

你嘅問題我都唔止一次發生體我嘅木瓜樹度囉!

呢啲係<番木瓜環斑花葉病>, 真菌空氣傳染!

http://www.hkplants.com/thread-11235-429-1.html

染病木瓜樹的木瓜大左好多~

我都試過長滿木瓜先至中招啦! 結果都放棄咗! 唉!

今日都有一棵苗苗要掹走啦!
唔緊要喎, 春天再種多幾棵啦!

回復

孖吉 發表於 2010-11-28 19:45:20 |顯示全部樓層

回復 13985# 花園仔

威~及孖吉,
嗰扎係<小香蔥>又叫<蝦夷蔥> 我種咗5-6年架罅, 年年有花開架,
啲花開到乾老後入邊有黑色種籽嘅, 俗叫<蔥米>, 灑播地上咪出芽茁長啦!
========================================
瘀咗添
俾老師知我啲書溫得唔熟
回復

花園仔 發表於 2010-11-28 19:57:14 |顯示全部樓層

回復 13980# alilovebyj
嘩…小寶不簡單,咁矮木瓜樹竟然有咁隻瓜!!
唔好比佢有病啊!
........................................

老師,你介紹的菠菜,生菜種子發芽率真係好高啊…多謝介紹!
==================================

Alison好!
唔使客氣!

木瓜樹如果強壯啲就冇咁容易中招架罅!

鼓勵吓用盤缸種木瓜樹嘅壇友先:
嗱, 呢棵係用買翻黎食嘅矮種夏威夷木瓜挖出黎嘅種籽發苗嘅!
而家3呎幾唔夠4呎高架, 開花結果洛!
用嘅係中型龍缸, 的確係細咗啲架, 一早用大龍缸就正確嘞!
唔錯都錯咗洛, 補救囉 -- 好在木瓜係浮根性嘅,
即係佢啲根會向上生架, 只要加泥上面, 佢啲根就會追上黎....

回復

威~ 發表於 2010-11-28 20:04:36 |顯示全部樓層
回復 13985# 花園仔

小朋友,
隔離即係唔同區啦, 點會係你啵! 而且我講明係<益母草>呢!

對號入座左tim 哈哈~~

威~及孖吉,

thx 老師!! add6icon
回復

花園仔 發表於 2010-11-28 20:06:09 |顯示全部樓層

回復 13987# 孖吉
瘀咗添  
俾老師知我啲書溫得唔熟
===============

唔緊要啦! 你未細心睇曬敝帖內容啫!

<蝦夷蔥>而家情況:

回復

花園仔 發表於 2010-11-28 20:16:20 |顯示全部樓層

回復 13977# 見習農夫4
早晨呀!人...每天都要面對各種問題,多煩惱,自從三個月前又發現咗呢個網,看到你種植經驗的分享和成果嘅,
我都種了一些小植物,每天看到它們不斷成長,每天都送你一些小驚喜,是一件尚心樂事咧,心情都括達了.
====================================

俾心機啦!

嗱, 琴日去<乜田>趁墟, 大減價喎!
一入超市, 見人人搶住買無花果,
睇清楚咪我而家種出黎嗰款囉!

出年春天就....哈哈!

回復

alilovebyj 發表於 2010-11-28 22:20:46 |顯示全部樓層
回復 13991# 花園仔

我的無花果有病啊!!噴了綠油油,希望有D用啦…下次記得就拍張照片等老師同佢把下脈!
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-11-29 13:48:28 |顯示全部樓層

終於睇到#12081加抄NOTES...仲有一百頁今晚刨埋佢...上年就係尼個時候學種植啦...足足一年至追完老師個帖...add6icon
老師我有個問題...你O既前帖話果木O係深秋時就挖窿藏埋幫佢進補...咁如果我棵木瓜到時D果果仍然唔大...要唔要剪晒佢O地呢??
回復

下午茶 發表於 2010-11-29 15:07:42 |顯示全部樓層
老師:
你呢棵買翻黎食嘅矮種夏威夷木瓜,種佐有幾耐 ?
3/2 年 ?
回復

小寶 發表於 2010-11-29 23:23:16 |顯示全部樓層
回復 13986# 花園仔

小寶好!

你嘅問題我都唔止一次發生體我嘅木瓜樹度囉!

呢啲係<番木瓜環斑花葉病>, 真菌空氣傳染!
http://www.hkplants.com/thread-11235-429-1.html

染病木瓜樹的木瓜大左好多~

我都試過長滿木瓜先至中招啦! 結果都放棄咗! 唉!

===================================

老師好~
小寶見到呢個病係無得醫嘅時候, 真係好 呀~
我見佢隔離果棵都開始有呢個跡象~
回復

狄狄 發表於 2010-11-30 10:20:30 |顯示全部樓層
花老師, 您好!

見花老師的辣椒種得咁成功, 想請教一下關於我種的辣椒結唔到果的問題。 這盤辣椒由8月從種子種起架喇, 10月終於有花冧, 但一直都結不到果, 開完花, 花就會掉下來。而且莖旁還有一些好像死了的花冧, 請問我棵辣椒出了什麼問題呢?

謝謝花老師!

好像死了的花冧 (黑色一點點那些)
回復

花園仔 發表於 2010-11-30 23:06:22 |顯示全部樓層
回復 13992# alilovebyj
回復 13991# 花園仔
我的無花果有病啊!!噴了綠油油,希望有D用啦…下次記得就拍張照片等老師同佢把下脈!

Alison及大家好!

有啲<無花果>品種而家進入休眠期, 如果休眠期前冇做好補養佢咪體弱囉!
噉樣就容易受到病害攻擊架罅, 希望你棵樹噴藥後康復啦!
回復

花園仔 發表於 2010-11-30 23:09:19 |顯示全部樓層
回復 13993# BTG_CARMEN
終於睇到#12081加抄NOTES...仲有一百頁今晚刨埋佢...上年就係尼個時候學種植啦...足足一年至追完老師個帖...
老師我有個問題...你O既前帖話果木O係深秋時就挖窿藏埋幫佢進補...咁如果我棵木瓜到時D果果仍然唔大...要唔要剪晒佢O地呢??
==============================================

唔使剪, 由得佢啦!
落夠肥佢自然會大, 唔大嗰啲到時先摘除啦!
回復

花園仔 發表於 2010-11-30 23:14:31 |顯示全部樓層
回復 13995# 小寶
老師好~
小寶見到呢個病係無得醫嘅時候, 真係好 呀~
我見佢隔離果棵都開始有呢個跡象~
===========================

小寶好!
又唔使咁失落嘅!
你可以用百菌清噴吓佢地格,
按照說明書指示黎噴睇吓救唔救得翻先講啦!
棵嘢抵抗力夠或者有一線生機呢!
回復

花園仔 發表於 2010-11-30 23:17:22 |顯示全部樓層
回復 13996# 狄狄
花老師, 您好!
見花老師的辣椒種得咁成功, 想請教一下關於我種的辣椒結唔到果的問題。 這盤辣椒由8月從種子種起架喇, 10月終於有花冧,
但一直都結不到果, 開完花, 花就會掉下來。而且莖旁還有一些好像死了的花冧, 請問我棵辣椒出了什麼問題呢?

謝謝花老師!
===================================

狄狄好!

請問你落肥料詳情係點先?
回復

花園仔 發表於 2010-11-30 23:31:29 |顯示全部樓層

回復 13994# 下午茶
老師:
你呢棵買翻黎食嘅矮種夏威夷木瓜,種佐有幾耐 ?
3/2 年 ?
===========================

下午茶,
一般木瓜由種籽到有收穫大概一年左右,
當然種地與種盤會有少少分別嘅! 但點都唔差得好遠!
如果盤種控制得好仲快過種地都有可能架!

我呢棵係年頭落種籽架....
睇圖啦, 我啲圖每張都有拍攝日期架,
用箭頭指住張圖就會出現日期架罅!

回復