乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209861 19822
花園仔 發表於 2010-12-6 00:37:29 |顯示全部樓層
奀之之嗰棵<洛神花>仲有幾個果!

回復

花園仔 發表於 2010-12-6 00:40:13 |顯示全部樓層
挨體沙柑樹上嘅<石榴>

回復

花園仔 發表於 2010-12-6 00:43:28 |顯示全部樓層

<芒果>開花囉!

回復

花園仔 發表於 2010-12-6 00:45:45 |顯示全部樓層
剛同佢疏咗頂葉嘅<楊桃樹>

回復

花園仔 發表於 2010-12-6 00:50:04 |顯示全部樓層

當其中一棵<木瓜>開始結果嘅同時另外两棵大得好快呢!

回復

花園仔 發表於 2010-12-6 00:56:09 |顯示全部樓層

最好食嘅<木瓜>係佢嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-12-6 00:59:51 |顯示全部樓層
等緊佢開花嘅<新奇士檸檬>

回復

花園仔 發表於 2010-12-6 01:03:03 |顯示全部樓層
晚安!

<火箭菜>開始剝葉食囉!

回復

糖不甩 發表於 2010-12-6 01:35:33 |顯示全部樓層
老師:我己聽從你的教導.追加了紅牛鉀,希望椒椒余下的小白花不再掉落.這次又是一次失敗.其實,人是非要尝試過失敗,所積累到的經驗才會來得扎實.
回復

威~ 發表於 2010-12-6 07:11:06 |顯示全部樓層
回復 14076# 花園仔

岩岩噴左隻係日本城買既植物殺蟲劑..叫花寶 (Plantmate) 植物殺蟲劑
一噴即見效...

我諗呢隻應該係有機農藥黎~

有機農藥? 係就係, 唔係就唔係, 冇得諗架!
=====================
有機黎架
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-12-6 08:07:26 |顯示全部樓層
咁都好d...我諗我唔識分果蠅同蒼蠅...只覺得佢身形細d...請老師過目...已盡最大能力影啦...可能都唔係咁清楚...

嗱, 噉你有冇詳細睇我嘅帖亞?
http://hkplants.com/thread-11114-12-1.html
================================
哎呀!!掛住睇老師o既收成...始終都係睇漏左d重要o野...已紀錄低啦...謝謝老師!!
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-12-6 10:20:55 |顯示全部樓層
回復 14080# 花園仔

花老師,
基肥我已落足(花生夫, 骨粉&苦楝粒), 每個星期都有追肥(豐收1號, 海帶水, 花生夫, 紅牛), 肥料都好平均嗝! 之前用咗個防蟲網, 可能唔夠透氣, 現在已經冇用喇! 希望會好啲啦! 社區園圃只得4個月, 冇時間重頭嚟過喇! 老師有冇其他急救辦法呀?
回復

mono 發表於 2010-12-6 11:23:37 |顯示全部樓層
嗱, 睇到你詳細說明就更印証基底肥設定嘅重要性嘞!
因為你冇預先吽泥, 基肥體蕃茄第一輪開花結果時可能仍未發酵完成,
尤其是含鈣嘅骨粉, 茄茄得唔到鈣肥供應咪產生缺鈣症狀即爛pat pat囉!
到後期啲茄茄就因為基底肥已發酵完成得益咪正常翻啦!

基肥最好先吽兩三星期才移苗梗係好啲啦!
條件唔許可都有辦法格, 睇你點用肥嘅啫,
我體快速施放基底肥即移苗嘅情況下唔會用<骨粉>而採用發酵完成嘅<肉骨粉>架!

以前都領過嘢架, 而家唔會囉!
=============================
唔該晒老師!又學多樣野。
<肉骨粉>好彩屋企仲有貨,試種多兩盆睇吓先。

呢期我啲蕃茄特別多問題。
今朝見有兩盆蕃茄啲葉有捲曲及變脆。植株主莖近土面地際部,出現褐色萎縮情況。是不是根腐病?
是否應棄丟?

趕返工張相差咗啲。

回復

花園仔 發表於 2010-12-6 18:14:32 |顯示全部樓層

回復 14091# 威~
回復 14076# 花園仔
岩岩噴左隻係日本城買既植物殺蟲劑..叫花寶 (Plantmate) 植物殺蟲劑
一噴即見效...

我諗呢隻應該係有機農藥黎~

有機農藥? 係就係, 唔係就唔係, 冇得諗架!
=====================

有機黎架

哼! 你話有機點解又開帖問人是否有機吖!!

http://hkplants.com/thread-69112-1-1.html

回復 14097# 威~
佢冇寫明有機,我問吓求個安心姐:

噉人地都冇寫明有機, 點解你話有機吖!
回復

威~ 發表於 2010-12-6 18:18:05 |顯示全部樓層
回復 14096# 花園仔

佢冇寫明有機,我問吓求個安心姐:
回復

花園仔 發表於 2010-12-6 18:28:55 |顯示全部樓層
回復 14093# Chubby仔仔
回復 14080# 花園仔
花老師,
基肥我已落足(花生夫, 骨粉&苦楝粒), 每個星期都有追肥(豐收1號, 海帶水, 花生夫, 紅牛), 肥料都好平均嗝!
之前用咗個防蟲網, 可能唔夠透氣, 現在已經冇用喇! 希望會好啲啦! 社區園圃只得4個月, 冇時間重頭嚟過喇! 老師有冇其他急救辦法呀?

Chubby仔仔,
你估我真係老師咩! 要講都講咗嘞,
人的一生總有得失成敗, 唔使睇得咁....

你落咁多肥嘅, 仲每星期落豐收一號添, 佢已經係均效肥啦,
仲加海帶水(磷,鉀) 花生麩(氮) 紅牛(鉀) 使唔使咁隆重亞?
落肥要針對每種植物特性及實時狀況去設訂架馬, 唔可以一概而論架!
回復

花園仔 發表於 2010-12-6 18:43:24 |顯示全部樓層
回復 14094# mono
嗱, 睇到你詳細說明就更印証基底肥設定嘅重要性嘞!
因為你冇預先吽泥, 基肥體蕃茄第一輪開花結果時可能仍未發酵完成,
尤其是含鈣嘅骨粉, 茄茄得唔到鈣肥供應咪產生缺鈣症狀即爛pat pat囉!
到後期啲茄茄就因為基底肥已發酵完成得益咪正常翻啦!

基肥最好先吽兩三星期才移苗梗係好啲啦!
條件唔許可都有辦法格, 睇你點用肥嘅啫,
我體快速施放基底肥即移苗嘅情況下唔會用<骨粉>而採用發酵完成嘅<肉骨粉>架!

以前都領過嘢架, 而家唔會囉!
唔該晒老師!又學多樣野。
<肉骨粉>好彩屋企仲有貨,試種多兩盆睇吓先。

呢期我啲蕃茄特別多問題。
今朝見有兩盆蕃茄啲葉有捲曲及變脆。植株主莖近土面地際部,出現褐色萎縮情況。是不是根腐病?
是否應棄丟?

趕返工張相差咗啲。
=====================================

Mill好!
唔使客氣!
應該係根腐病(原因可能與肥料未發酵完熟有關係架!) 引致體弱並有捲葉病症狀呢!
我就放棄架罅! 你自己揸主意啦, 可以試吓噴藥睇吓有冇轉機囉!
回復

花園仔 發表於 2010-12-6 19:16:13 |顯示全部樓層
回復 14095# AnnieFung
老師,
有事情想請教一下,我啱啱發左 d 白菜仔, 想請問定植後幾耐先要追肥? 追肥應用邊種肥料?
都一樣放係泥面再蓋泥? 幾耐到要追一次呢 ? 唔好意思, 問題多多, 新手新手, 請多多包涵.....
==================================
AnnieFung,
白菜仔定植後約一星期左右(如果冇傷到根就三--四日都OK啦!),
你睇到佢冇頭耷耷嘞, 精精神神噉咪可以俾啲薄肥佢嘆吓囉!
追肥先落磷氮肥(我喜歡移苗時體旁邊遠啲落定雞屎肥粒), 等佢根深蒂固吖馬,
然後以氮肥為主(我喜歡用花生麩水及間中落啲雞屎肥粒), 大約一星期一次左右啦!
如冇浸花生麩水亦可以用花生麩粒加雞屎肥粒體植株週邊施放,
怕蚊蠅滋擾咪挖小小坑洞填放後冚翻泥面囉,
體泥面上施放再蓋泥又得, 點都得啦....
回復

威~ 發表於 2010-12-6 19:49:19 |顯示全部樓層

老師:

我想問基肥落既份量有冇d咩既比例架?

===============================
冬瓜要唔要 "包" 袋?
回復

mono 發表於 2010-12-6 22:59:52 |顯示全部樓層
回復 14099# 花園仔
應該係根腐病(原因可能與肥料未發酵完熟有關係架!) 引致體弱並有捲葉病症狀呢!
我就放棄架罅! 你自己揸主意啦, 可以試吓噴藥睇吓有冇轉機囉!
============================================
好再來過!從失敗中學習!
一次種到,唔代表次次都得。要留意嘅野仲有好多!
麻煩晒老師又解答咗我嘅問題。
回復