乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209860 19822
mono 發表於 2010-12-7 21:31:03 |顯示全部樓層
回復 14123# 花園仔
係亞!
我地唔係真正農夫, 亦冇完備嘅栽種條件, 體有限知識資源中分享學習,
有成功亦必然會失敗, 呢啲都係好正常及肯定嘅.
只要俾啲心機做好應做嘅嘢, 慢慢累積經驗, 遲早會有好成積出現嘅....
===========================================
係!最重要係知道問題所在。遇過問題先至會有經驗。
而最多謝,都係老師無私地分享寶貴經驗。

呢個蕃茄睇個“定”就知個蕃茄實係好大個。
回復

花園仔 發表於 2010-12-7 21:49:03 |顯示全部樓層

回復 14117# AnnieFung
回復 14100# 花園仔
老師 !
收到 ~ 希望今年有菜食 yeah  
另有問題再想請教, 關於基肥基本材料, 我用一般培值土(約 52L), 加骨粉&花生 FU & 海藻/海帶 . 呢個組合啱唔啱 ?
落肥既比例係咪 1: 1: 1 ? 如果係肥料既份量又應該落幾多? 係咪落肥後吽一個月就可以用得 ? 唔好意思, 我又打搞你 .....
==========================================
AnnieFung,
我體呢度係分享自己嘅種植經驗及樂趣架咋!
你估我真係老師黎, 唔係樣樣都試過及認識架!

都話我只會提供我試過嘅方式, 詳細嘅都係要靠自己摸索得翻黎嘅經驗嘅!
<基底肥>嘅份量係按唔同泥土質量及栽種乜嘢植物黎調定嘅!
同時所用嘅肥料屬性含量都唔同, 點可以一概而論呢!

舉例:
種<生菜類>我嘅<基底肥>大約
主要係落3份<花生麩粒>加1份<肉骨粉>或單獨用<雞屎肥粒>.

種<頭根類>我嘅<基底肥>大約
主要係落1份<花生麩粒>加1份<肉骨粉>或1份<肉骨粉>加2份<雞屎肥粒>.

總之以:
氮肥補枝葉,
磷肥補根莖,
鉀肥補花果,
上列出發點應對栽種植物所需去調定嘅!

落肥吽幾耐至可以移種苗苗
要睇你所落嘅肥料是否已發酵完成或發酵速度,
分隔泥層厚度嘅設定,
苗苗根部發育完好否或冇受破損(育苗塊或根纏土塊)
.......
回復

威~ 發表於 2010-12-7 21:59:44 |顯示全部樓層
唔好意思!
原來我誤解左老師既意思
舊帖我居然知道可以點搵啦~
但係我張老師既意誤解為:
除左呢個帖之外係同一區仲有另一個帖
但係我又搵唔到所以就問一問姐
ps:我刪左個帖啦
回復

花園仔 發表於 2010-12-7 22:12:22 |顯示全部樓層
回復 14124# mono
係亞!
我地唔係真正農夫, 亦冇完備嘅栽種條件, 體有限知識資源中分享學習,
有成功亦必然會失敗, 呢啲都係好正常及肯定嘅.
只要俾啲心機做好應做嘅嘢, 慢慢累積經驗, 遲早會有好成積出現嘅....
===========================================
係!最重要係知道問題所在。遇過問題先至會有經驗。
而最多謝,都係老師無私地分享寶貴經驗。

呢個蕃茄睇個“定”就知個蕃茄實係好大個。
===========================

嗰個係剛結果不久嘅<Y牌牛扒茄>完熟後好大個架!

<泰國蕃茄>亦開花囉!

回復

花園仔 發表於 2010-12-7 22:21:25 |顯示全部樓層

回復 14126# 威~
我都刪咗啦!

回復 14131# 威~
係啵! 幾靚仔喎! 靚過<皇起>好多呀!

呢度都算巴閉囉, 有<窮人>有<懶人>, 哼! 仲有<惡人>添!

唔信牙? 睇吓啦, 佢地一齊出現架!

回復

花園仔 發表於 2010-12-7 22:34:43 |顯示全部樓層

前棑啲<乜椒物椒>成行成市真係眼花撩亂嘞!
點知過咗一陣就水靜河飛, 而家都好少人擺上黎分享洛!

我嗰陣搭上順風車種咗幾棵, 而家都開花結果囉!

種體12號盤嘅<乜乜乜椒>現況:
記得睇圖時請順手體張圖上點擊一下用滑輪推上, 放大啲清楚好多架!

呢張可以放到好大! 睇到實物原大架!

回復

花園仔 發表於 2010-12-7 22:45:24 |顯示全部樓層
呢棵種體花槽嘅<乜乜乜椒>

回復

威~ 發表於 2010-12-7 22:47:56 |顯示全部樓層
回復 14128# 花園仔
呢度都算巴閉囉, 有<窮人>有<懶人>, 哼! 仲有<惡人>添!

唔信牙? 睇吓啦, 佢地一齊出現架!

e....係喎

老師你睇....=]

回復

花園仔 發表於 2010-12-7 22:48:19 |顯示全部樓層

種體大龍缸嘅<乜乜乜椒>梗係好環境啦!

回復

花園仔 發表於 2010-12-7 22:53:08 |顯示全部樓層

種體扁盤嘅<乜乜乜椒>都猛咁開花結椒啦!

回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-12-8 08:32:46 |顯示全部樓層

<心薯>啱! 長形嗰舊係 -- <淮山>
========================
哈哈...上次唔知心薯係咩問過老師嘛...今次唔認得就抵打...
我都唔知原來淮山係根類植物...不過我見街市賣d新鮮淮山好長o架喎...咁咪一定要o係地種囉...
順便問一問...我想種咖哩葉...請問老師有冇見過邊度有種子或苗苗嗎??

阿魚...一定得O既...一齊努力!!

P.S.:今日天氣乾燥一早就上天台淋水...順便摘埋d荷蘭豆落肥...雖然收成少少地...不過都夠炒雞絲比兩個仔帶飯...佢O地開心到扎扎跳...
回復

威~ 發表於 2010-12-8 21:08:12 |顯示全部樓層
老師呀:如果用水種菁通菜 , 用插種法 , 係咪插水插到出根就可以放水入面種架啦?
回復

花園仔 發表於 2010-12-8 23:24:37 |顯示全部樓層

回復 14135# AnnieFung
不過越睇就越唔明 ....
===============

唔明乜嘢先? 如果真係睇極都唔明就可以去請教<積媽>啦!

不過我都有啲唔明啵, 你睇我嘅帖壇友係點回復嘅,
我叫極你地唔好採<引用>方式回帖, 你地咪當耳邊風!

回復 14136# 威~

老師呀:如果用水種菁通菜 , 用插種法 , 係咪插水插到出根就可以放水入面種架啦?

又係唔明!!
既然用水插種出曬根嘞, 又問放水....哈哈!
我未試過水種青通菜啵, 就算人地話種水通菜其實底部都係泥架!
好似西洋菜噉下邊係泥上邊用水浸住啫!

完全水栽蔬菜係另外一種栽種方式黎嘅, 水裡邊要加營養液架!
回復

花園仔 發表於 2010-12-8 23:33:40 |顯示全部樓層
回復 14134# BTG_CARMEN
哈哈...上次唔知心薯係咩問過老師嘛...今次唔認得就抵打...
我都唔知原來淮山係根類植物...不過我見街市賣d新鮮淮山好長o架喎...咁咪一定要o係地種囉...
順便問一問...我想種咖哩葉...請問老師有冇見過邊度有種子或苗苗嗎??
==================================

<淮山>好大條架!
我係準備種體地上, 用半圓桶型橫放地上栽種, 到時會拍照傳上架罅!

<咖哩葉>我見過<香草園>嗰邊有壇友種嘅, 你過去問吓分享啲黎種咪得啦!
回復

花園仔 發表於 2010-12-8 23:47:55 |顯示全部樓層
成日有人問豆苗與荷蘭豆嘅分別, 嗱係咁嘅:

真正嘅豆苗係蝶形花科植物豌豆的幼嫩莖部,
有人稱佢<龍鬚菜>, 有人叫佢做<彎豆尖> 大多數人叫佢做<豆苗>
<龍鬚菜>好<彎豆尖>好都係食佢嘅幼嫩莖部即係條<遠>啦!
大家買到及體酒樓食到嘅所謂<豆苗>主要係<葉>咋!  

豌豆咪荷蘭豆囉, 咁<豆苗>亦只係荷蘭豆嘅一種啫,
只不過食豆個品種多產豆豆, 食葉嗰種枝葉茂盛咁解啫,
都係人工培植出黎嘅!

<荷蘭豆><甜豆><豆苗>嘅花形花色都差唔多亦有相同嘅, 但葉形係有分別架!

http://hkplants.com/viewthread.p ... extra=&page=162

回復

見習農夫4 發表於 2010-12-9 00:44:42 |顯示全部樓層
影吓d靚花,心情係咪開心d呢...
回復

威~ 發表於 2010-12-9 05:28:29 |顯示全部樓層

又係唔明!!
既然用水插種出曬根嘞, 又問放水....哈哈!
我未試過水種青通菜啵, 就算人地話種水通菜其實底部都係泥架!
好似西洋菜噉下邊係泥上邊用水浸住啫!

完全水栽蔬菜係另外一種栽種方式黎嘅, 水裡邊要加營養液架!

錦我用泥種算啦
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-12-9 08:34:35 |顯示全部樓層
回復 14138# 花園仔
<淮山>好大條架!
我係準備種體地上, 用半圓桶型橫放地上栽種, 到時會拍照傳上架罅!
======================================
引頸期盼...
我之前都有睇到香草園o既帖...好似話係大嶼山定長洲買...再去搵搵...thx!!
回復

mono 發表於 2010-12-9 10:18:41 |顯示全部樓層
回復 14129# 花園仔
前棑啲<乜椒物椒>成行成市真係眼花撩亂嘞!
點知過咗一陣就水靜河飛, 而家都好少人擺上黎分享洛!
我嗰陣搭上順風車種咗幾棵, 而家都開花結果囉!
種體12號盤嘅<乜乜乜椒>現況:
記得睇圖時請順手體張圖上點擊一下用滑輪推上, 放大啲清楚好多架!
===============================
係呀!我落咗幾棵椒都唔出芽。可能種子太舊。
不過剛收到橙色椒椒。多謝老師同小寶。
可以再來!
回復

花園仔 發表於 2010-12-9 19:10:06 |顯示全部樓層

回復 14141# 見習農夫4
影吓d靚花,心情係咪開心d呢...
===================

大家好!

冇所謂啦! 都好少影花花嘅, 因為呢棑天氣好,
各種蘭花開開開....都影唔到咁多啦!

反觀種體花槽嘅<絲絨玫瑰>冇咗夜香花枝葉嘅遮蓋亦開起花黎嘞!
呢樣先至值得影吓留念呢 -- 因為我喜歡<紅玫瑰>首歌吖馬!

<紅玫瑰>歌詞中:
紅玫瑰 別哀傷 這一宵 縱使我 獨自一個人
仍是會起舞 仍是會擁抱....

反射咗近棑呢度嘅冷清, 好在係早以預料之中,
不過唔緊要喎, 菜依然在種, 網仍舊在上, 獨唱我都得得地架....

花槽嘅<絲絨玫瑰>唔怕寒風!

回復