乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209707 19848
花園仔 發表於 2010-10-31 23:31:03 |顯示全部樓層
<櫻桃蘿蔔>體陽光沐浴中

回復

花園仔 發表於 2010-10-31 23:48:21 |顯示全部樓層

嘩! 咁冷清嘅! 哈哈!

令我想起<亞當·斯密>嘅話:

我地嘅祖先之所以懶惰係因為缺乏足夠激勵令佢地勤奮嘅獎勵

對應體呢度簡單啲講咪辛苦得黎又冇乜收穫囉!
俾心機啦! 呢棑天氣咁好!

等咗成個星期至熟嘅蕉蕉

2010-10-23-15.jpg 2010-10-31-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-11-1 00:15:26 |顯示全部樓層
體隔離睇到講<矽藻素>嘅神奇功效係關於植物防蟲方面嘅,
佢地話防治對象包括紅蜘蛛、銀葉粉蝨、青蟲、夜盜蟲、薊馬、蛞蝓、介殼蟲、擬尺蠖、果實蠅、潛葉蠅等喎,
噉即係一藥防身百病不侵啫, 我就保守啲唔會放盡黎睇嘞, 原因都唔知佢體失嗰方面係乜嘅, 都係睇定啲先用嘞! 嘻嘻!

從以上嘅事使我想起生物學家<達爾文>講過<貓和苜蓿>嘅故事.
故事大概係噉嘅, 佢話體英國某啲地區睇吓村入邊啲貓多或少, 就知道嗰度嘅苜蓿生長得點樣嘞.
因為苜蓿係靠土蜂傳播花粉嘅, 地裡田鼠太多土蜂活動就受到影響, 啲田鼠專門破壞土蜂嘅蜂巢吖馬!
噉如果村裡養得貓多田鼠咪冇得咁放肆囉, 啲土蜂數量多咗自然苜蓿收穫量咪好啦!

我幫佢個故事延伸一下啦:
苜蓿豐收囉, 有咗錢環境好啲女士得閒又唔使做咪當貓貓寵物噉養囉,
成日抱住佢地, 好食好住搞到肥C大隻仲識得捉老鼠咩!
地裡嘅田鼠少咗天敵咪又多翻囉, 佢地冇嘢好搞又去搞土蜂嘅巢嘞,
啲土蜂咪走夾唔抖啦, 少咗土蜂傳播花粉苜蓿肯定失收啦.
噉啲村民又窮翻嘞, 啲女士又要出翻黎做嘢洛, 仲有閒米養寵物咩.
貓貓咪要自己揾食啦, 啲田鼠咪有難囉, 數量少咗後土蜂又翻黎嘞,
苜蓿又豐收囉,  啲人又富有翻....
噉又點亞? 呵呵! 又將貓貓當寵物養囉, 又....

講咗咁多都係嗰句: 世事邊有咁絕對架!
當一樣嘢睇黎佔絕對優勢嘅同時, 必須要睇清楚另一面至得架! 嘻嘻!

幾棵體唔同環境種植嘅<乜乜乜椒>現況:

2010-10-31-15.jpg 2010-10-31-17.jpg 2010-10-31-17K.jpg 2010-10-31-12.jpg 2010-10-31-13.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-11-1 00:25:10 |顯示全部樓層
今日又種咗池仔<羅馬生菜>

2010-10-31-9.jpg 2010-10-31-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-11-1 00:28:27 |顯示全部樓層
皇冠嘅<沙律生菜>生長得幾好架!

2010-10-31-18K.jpg 2010-10-31-20.jpg 2010-10-31-19.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-11-1 00:32:00 |顯示全部樓層
呢盤苗苗都唔執輸架!

回復

花園仔 發表於 2010-11-1 00:36:42 |顯示全部樓層
5-6吋長嘅<Y牌長條秋葵>用黎白灼真係正嘞!

2010-10-30-5.jpg 2010-10-30-6.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-11-1 00:49:05 |顯示全部樓層
晚安!

滿月嘞! -- 曝芽後續嘅毬蘭, 覺得佢好努力囉!

2010-10-02-17-Hoya imperialis.jpg 2010-10-30-2-Hoya imperialis.jpg
回復

kinkitotoro 發表於 2010-11-1 12:02:56 |顯示全部樓層
請問香蕉入面的種子真的可以種出蕉嗎
你的蕉是買苗回來種還是由種子種起?
回復

muitau 發表於 2010-11-1 15:57:00 |顯示全部樓層
回復 13603# 花園仔
我幫佢個故事延伸一下啦:
苜蓿豐收囉, 有咗錢環境好啲女士得閒又唔使做咪當貓貓寵物噉養囉....
=================
老師午安,
睇完呢個故仔我笑左出黎, 即係當時政府應該立例限制養貓

回復 13599# 花園仔
10日前落種籽嘅<日本種菠菜>出真葉囉!聽講衫兄都冇得賣, 而且我對此菜亦冇甚興趣呢! 嘻嘻!
===================
無興趣你都種既老師?!
回復

kinkitotoro 發表於 2010-11-1 17:38:23 |顯示全部樓層

士多啤梨好靚呀,見到都想食(頁1)
回復

花園仔 發表於 2010-11-1 18:08:06 |顯示全部樓層

回復 13610# muitau
回復 13599# 花園仔
10日前落種籽嘅<日本種菠菜>出真葉囉!聽講衫兄都冇得賣, 而且我對此菜亦冇甚興趣呢! 嘻嘻!
===================
無興趣你都種既老師?!

=============================

妹頭及大家傍晚好!

妹頭呀, 所以我唔鍾意採<引用>方式就係噉解嘞 -- 有頭冇尾吖馬!
你仲離譜, 將人地嘅發言斬頭駁尾添....!!!
嗱, 回放翻你睇清楚我係點講先一字不漏架:

10日前落種籽嘅<日本種菠菜>出真葉囉!

順便講吓呢隻菠菜啦, 佢係普通品種黎嘅, 同平日食開嗰啲差唔多架咋!
注意呢啲菠菜同可以做沙律嗰隻唔同架!

如果諗住做沙律用途就要買啲專門做沙律嘅菠菜種籽嘞!
呢啲種籽(日本或歐洲品牌)價格比較貴, 亦好少人種....
聽講衫兄都冇得賣, 而且我對此菜亦冇甚興趣呢! 嘻嘻!

嗱! 我話對種植<沙律用菠菜>冇興趣之馬?
我而家種嘅係<普通菠菜>咋! 嘻嘻!

呢盤就係體<衫兄>度買嘅日本品種大陸生產種籽嘅<普通菠菜>

回復

花園仔 發表於 2010-11-1 18:22:37 |顯示全部樓層
回復 13609# kinkitotoro
請問香蕉入面的種子真的可以種出蕉嗎
你的蕉是買苗回來種還是由種子種起?
=======================

你食嘅香蕉入邊有核?

一般食用蕉蕉好少有核(種籽)嘅!

有啲品種嘅大蕉會有核架, 但一般唔會用黎作種籽用途架!

想種蕉好易啫, 週不時都見花墟有蕉苗賣嘅!!

一般蕉蕉成熟後棵樹會被砍走剩翻個頭, 旁邊會生出苗苗從新出發架!
為咗答你問題砍咗棵蕉嘞!

2010-11-01-29.jpg 2010-11-01-37.jpg 2010-11-01-39.jpg 2010-11-01-38.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-11-1 18:28:36 |顯示全部樓層
講笑咋!
如果再唔砍咗嗰雷蕉蕉落黎就益曬雀雀嘅啫!

2010-11-01-28.jpg 2010-11-01-30.jpg 2010-11-01-33.jpg 2010-11-01-32.jpg 2010-11-01-34.jpg 2010-11-01-35.jpg 2010-11-01-36.jpg
回復

kerorozIL 發表於 2010-11-1 20:07:26 |顯示全部樓層

HELLO老師,請問LEEK的中文是什麼?
LEEK和小白菜要大約幾日可以收成?LEEK可唔可以好似通菜咁,切淨丫位,之後佢可以繼續生?
唔該
回復

kinkitotoro 發表於 2010-11-1 22:51:53 |顯示全部樓層
嚇得我丫,我真係以前你為解答問題走去砍棵樹呀
好彩你係順便o者
蕉入面一點點的不是種子嗎?
回復

kerorozIL 發表於 2010-11-1 23:01:52 |顯示全部樓層

回復 13616# kinkitotoro
蕉入面一點點的不是種子嗎?
==========================
蕉入面一點點的是種皮,人類不斷改良蕉既品種,使雌花無法受孕結子,蕉蕉只留下種皮
回復

花園仔 發表於 2010-11-1 23:05:29 |顯示全部樓層

回復 13615# kerorozIL
HELLO老師,請問LEEK的中文是什麼?
LEEK和小白菜要大約幾日可以收成?LEEK可唔可以好似通菜咁,切淨丫位,之後佢可以繼續生?
唔該
==============================
小朋友好!
小白菜好快有得食, 廿零日就掹得!
想大棵啲咪遲多幾日囉, 總之唔超過一個月!

LEEK又走出黎嘞, 我知你呢隻吖馬!

我地叫佢做西蔥, 京蔥, 大蔥....用黎做蔥爆牛肉, 蔥爆羊肉嗰啲....
呢啲LEEK類你食咗上段留翻個頭體泥度有根鬚咪可以繼續生啦!

回復 13619# kerorozIL
咁西蔥通常幾大收架?

我冇種過呢隻蔥唔識答!
不過易啦, 去超市或街市睇吓咪知啦!
回復

kerorozIL 發表於 2010-11-1 23:31:17 |顯示全部樓層
回復 13618# 花園仔
LEEK又走出黎嘞, 我知你呢隻吖馬!

我地叫佢做西蔥, 京蔥, 大蔥....用黎做蔥爆牛肉, 蔥爆羊肉嗰啲....
呢啲LEEK類你食咗上段留翻個頭體泥度有根鬚咪可以繼續生啦!

======================================
係呀,今年諗唔到種乜,一於種佢!
咁西蔥通常幾大收架?
THX
回復

kerorozIL 發表於 2010-11-1 23:51:00 |顯示全部樓層
唔該哂老師
回復