乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209634 19848
Nancy 發表於 2010-10-7 12:16:55 |顯示全部樓層
老師老師,我想問d甜椒係唔係停止澎長就可以收得來食ga...我見d甜椒都總好細隻呀!
回復

糖不甩 發表於 2010-10-7 19:29:59 |顯示全部樓層
老師不愧為資深的園藝專家,有你的教導,慌慌失失的學生會變得鎮定.我决定買過D芫茜種再試一次,因我對芫茜情有獨鐘,好好味!可惜浪費了一個月的時間!另外,菜心系要幹D還系濕D?點樣控水份?點解分50,60,80日菜心,系品種吾同,還系要受時令的限制,比如.....早D就種50日,遲D就種60日,再遲D種80日,????(因我去買60日菜心時,老細叫我遲D去買80日),吾該晒老師!吾該晒各位花友!
回復

carlyyau 發表於 2010-10-7 23:09:11 |顯示全部樓層
老師好!我棵南瓜大的好快,請問幾時摘心?應該用幾號盆種最好?吾該晒!
回復

WingWing 發表於 2010-10-8 09:36:06 |顯示全部樓層
回復  WingWing

1)韮菜係咪好難發芽?通常要幾多日先會發芽呢?
韭菜發芽唔難, 我嗰啲大約一星期以內, 不過初苗頭髮絲咁幼生長緩慢, 要夠耐性至得!

花園仔 發表於 2010-10-7 10:04

老師, 現在我明白多了, 謝謝你!

我的韮菜種子是在大埔新買的, 我係用培養土, 落泥已經十多天了, 但仍沒有反應, 是否代表種子已過期呢?

我試過先把種子浸水, 都係唔得.  昨晚又試吓蓋頂遮光的方法, 唔知得唔得~~

請給我一點意見! thanks
回復

花園仔 發表於 2010-10-8 20:14:45 |顯示全部樓層
回復 13300# muitau
老師早呀,
呢幾日都有入黎,不過無咩特別野所以無阻你版位.
我係10月1日又落左啲50日菜心種,生到巴巴聲,快到我覺得有咩理由要等50日至有得食呀
================================================

妹頭好!
噉就恭喜你嘞!
佢話50/60日啫, 種得好夾埋天時地利可能快好多架!

係噉我都等住佢快大啲拿乸聲移苗等食囉!

回復

花園仔 發表於 2010-10-8 20:31:48 |顯示全部樓層
回復 13301# Nancy
老師老師,我想問d甜椒係唔係停止澎長就可以收得來食ga...我見d甜椒都總好細隻呀!
=====================================

Nancy好!
甜椒體本地一般比較難以種到原装咁大隻嘅!
你種得到細隻啲而健康嘅甜椒就好叻架罅!

點先可以收黎食?
基本上係按照嗰種椒椒成熟時嘅顏色(例如紅,橙,黃,青....)COPY就最好啦!
既然佢都唔繼續大咯, 你心急就隨時摘得黎食啦, 都好好食架!

我棵<七彩靚椒>啲椒仔未紅熟都摘得格, 冇咁香啫!

2010-10-07-7.jpg 2010-10-07-6.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-8 21:23:45 |顯示全部樓層

回復 13302# 糖不甩

老師不愧為資深的園藝專家,有你的教導,慌慌失失的學生會變得鎮定.
我决定買過D芫茜種再試一次,因我對芫茜情有獨鐘,好好味!可惜浪費了一個月的時間!
另外,菜心系要幹D還系濕D?點樣控水份?點解分50,60,80日菜心,系品種吾同,還系要受時令的限制,
比如.....早D就種50日,遲D就種60日,再遲D種80日,????(因我去買60日菜心時,老細叫我遲D去買80日),吾該晒老師!吾該晒各位花友!
============================================
糖不甩好!
你地叫我老師我都唔好意思嘞, 仲<資深的園藝專家>添, 真係人地唔笑自己都笑啦!
跟本上我同大家一樣冇分別嘅, 只係每個人體種植方面有唔同嘅體驗咋! 以後唔好再講囉!

<芫荽>我都好鍾意嘅, 舊年除咗種芫荽外仲種咗洋芫荽嘅<大葉歐芹>及<縐葉歐芹>添, 講起都係時候種翻盤囉!

順便睇吓呢頁啦:

http://hkplants.com/viewthread.p ... extra=&page=540

菜心點控制水份, 其實都唔知點講好, 都係按一般種植葉菜噉, 水份要夠但唔好太濕吽爛根....
淋水睇吓棵菜啲葉多或少去調節, 例如初苗至發育時棵葉啲葉唔多唔大, 淋水唔好淋咁透,
當棵菜膨大時啲葉又多又大自然要多啲水份黎配合架啦, 嗰陣淋水咪要淋透啲囉,
尤其係體乾燥或陽光普照嘅時候更加要保持泥土濕潤, 啲菜先至好食架!

50日/60日或80日菜心係配合該種植時間嘅不同品種, 我前時已解析過50日/60日菜心係同一品種....
至於前時亦出過溫馨提示話重陽後三日落80日菜心種籽架啦!

生菜都係要控制水份架, 水多爛根, 水少耷葉爛葉, 制水啲菜苦澀....

<羅馬生菜>出真葉囉!

回復

花園仔 發表於 2010-10-8 21:45:41 |顯示全部樓層
回復 13303# carlyyau

老師好!我棵南瓜大的好快,請問幾時摘心?應該用幾號盆種最好?吾該晒!
=======================================
carly好!

南瓜健康就大得快架, 尤其係日本南瓜添, 因為氣候啱曬佢吖馬!
南瓜體生長期時唔使摘心架, 到有乸花出黎時授咗粉先至講摘心啦,
我帖子內有好詳細分享嘅, 你得閒睇定先啦! 其他壇友都好多經驗架!
用盤方面越大越好啦, 最小都要吉吉12號盤架罅, 即直徑12吋左右嘅盤囉.

你啲椒椒苗點亞?
我啲<乜乜乜椒>都幾健康吖:

2010-10-08-19s.jpg 2010-10-08-20.jpg 2010-10-08-22K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-8 21:56:04 |顯示全部樓層

回復 13304# WingWing

老師, 現在我明白多了, 謝謝你!

我的韮菜種子是在大埔新買的, 我係用培養土, 落泥已經十多天了, 但仍沒有反應, 是否代表種子已過期呢?
我試過先把種子浸水, 都係唔得.  昨晚又試吓蓋頂遮光的方法, 唔知得唔得~~
請給我一點意見! thanks
========================

WingWing好!

年初我體<衫兄>度買咗5蚊散裝<大葉韭菜>種籽, 幾日就發芽洛, 而家仲好健康呢!
意見係新鮮種籽發芽快啲囉, 我係以灑播種籽方式求其架咋, 冇咁多花臣啵!

請睇: 12097#

http://hkplants.com/thread-11235-605-1.html
回復

花園仔 發表於 2010-10-8 22:44:11 |顯示全部樓層

<無花果>現時情況:

2010-10-08-9.jpg 2010-10-08-11.jpg
回復

Nancy 發表於 2010-10-8 23:20:03 |顯示全部樓層
回復 13306# 花園仔
=====================================

Nancy好!
甜椒體本地一般比較難以種到原装咁大隻嘅!
你種得到細隻啲而健康嘅甜椒就好叻架罅!

點先可以收黎食?
基本上係按照嗰種椒椒成熟時嘅顏色(例如紅,橙,黃,青....)COPY就最好啦!
既然佢都唔繼續大咯, 你心急就隨時摘得黎食啦, 都好好食架!

我棵<七彩靚椒>啲椒仔未紅熟都摘得格, 冇咁香啫!
清楚明白晒...唔該晒老師, 天日收來食先....
回復

糖不甩 發表於 2010-10-8 23:49:59 |顯示全部樓層
老師:我都清楚明白啦,吾該晒!我會的起心肝再試過!
回復

carlyyau 發表於 2010-10-9 00:45:33 |顯示全部樓層
回復 13308# 花園仔

多謝老師!我的椒冇你嗰棵咁大,不過都好健康.
明天去猪猪島買盆,依家又冇盆又冇泥.要同羅生搬家啦!
回復

Dennis 發表於 2010-10-9 02:27:09 |顯示全部樓層
回復 13310# 花園仔

<無花果>現時情況
================================================

花園老師, D葉冇斑點嘅情況點樣維持到架 ? 我都好想種到你咁, 塊塊葉都咁健康呀~
回復

zara123 發表於 2010-10-9 10:04:20 |顯示全部樓層
花園仔,我有棵辣椒,近日出花冧,開花幾日就成朵花掉下結唔到果,以前種既辣椒開花會成朵花瓣開哂,但今次既就半開,想問下知唔知點解,謝謝!
回復

花園仔 發表於 2010-10-9 13:12:03 |顯示全部樓層
Nancy, 糖不甩, carly, Dennis, zara123及大家好!

回復 13315# zara123

花園仔,我有棵辣椒,近日出花冧,開花幾日就成朵花掉下結唔到果,以前種既辣椒開花會成朵花瓣開哂,但今次既就半開,想問下知唔知點解,謝謝!

主要問題係施肥可能唔正確, 鉀肥供給唔理想....因冇圖片及詳細資料只能答咁多, 嘻嘻!

回復 13314# Dennis

花園老師, D葉冇斑點嘅情況點樣維持到架 ? 我都好想種到你咁, 塊塊葉都咁健康呀~

底葉有一/二塊出現斑點係正常現象, 老殘啫, 上邊啲葉靚靚咪得囉!
我嗰棵都有两塊底葉有此問題架, 剪咗佢咪OK啦!
仲有, 進入深秋勒, 天氣乾燥, <無花果>啲葉又乾又硬好易脆折架,
要俾夠水佢呀, 水多啲唔怕嘅!

我嗰棵<無花果>現時情況:

2010-10-09-5.jpg 2010-10-09-6.jpg 2010-10-09-1.jpg 2010-10-09-2.jpg 2010-10-09-3.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-9 13:27:05 |顯示全部樓層
回復 13313# carlyyau
回復 13308# 花園仔

多謝老師!我的椒冇你嗰棵咁大,不過都好健康.

明天去猪猪島買盆,依家又冇盆又冇泥.要同羅生搬家啦!
==============================

carly, 唔使客氣!

我今朝移種咗一棵椒椒嘞, 用12號盤種嘅!
<羅生>新居裝修好架罅! 等好日至搬入去啫!

回復

聰~ 發表於 2010-10-9 20:26:32 |顯示全部樓層
老師我想問下蜜瓜個底"林"林"地係咪代表收得?
回復

花園仔 發表於 2010-10-9 21:07:19 |顯示全部樓層
回復 13318# 聰~

老師我想問下蜜瓜個底"林"林"地係咪代表收得?
=========================

你好!

我剩係識得睇吓個瓜轉咗色, 條瓜訂乾身未及聞吓個瓜香唔香架乍!
即係話個瓜變咗顏色後瓜訂仲乾硬咗或聞到個瓜有香氣就係代表收得囉!
如果落個瓜度都林林地洛就更加收得啦!
回復

花園仔 發表於 2010-10-9 21:16:22 |顯示全部樓層
呢棵唔知乜東東....種住先啦!

回復