乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209617 19848
花園仔 發表於 2010-10-5 20:31:54 |顯示全部樓層
回復 13278# giveupaguy
回復 13275# 花園仔
各位早上好. 老師的椒椒好靚. 我都希望有咁既成果.
平時聽說椒椒不可以太近. 因怕風吹花粉亙相感染而變種.
老師有何方法防止? 你的不同椒椒會唔會又相距好遠呢?
===============================

giveupaguy好!

有道<實踐是撿驗真理的唯一標準>噉你咪試吓囉!
(一)揾两盤唔同品種嘅椒椒並放睇吓會唔會因風媒而變種!
(二)亦可簡單啲將两盤唔同品種嘅椒椒放得遠遠然後交叉人工授粉睇吓結果!

嗱! 椒椒係自花授粉嘅, 但亦會受外界環境影響架, (間屋或花園幾大啵)你放得幾遠吖!
難保唔會受外力騷擾嘅, 啲昆蟲都飛得好遠架馬....點防止啵, 除非栽種體網室內嘅啫!
唔使咁緊張架, 放輕鬆就好, 做個無壓力開心快樂嘅農夫咪幾好, 共勉之! 嘻嘻!

蕃茄都有呢個問題格, 哈哈!

旭紅蕃茄開花囉!

2010-10-05-4.jpg 2010-10-05-5.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-5 21:16:34 |顯示全部樓層
呢棑<秋葵>進入大收期, 好多壇友摘極都有梗係開心啦!

<秋葵>啲莢果要趁嫩食至好架, 過老就又硬又韌唔好食架罅!
好多壇友都唔知<秋葵>啲莢果點先至可以摘得, 細隻怕蝕底, 大隻又怕老....

今朝特登摘两隻俾大家黎分享吓我係點樣處理呢個問題嘅:

2010-10-05-9.jpg 2010-10-05-7.jpg 2010-10-05-9K.jpg

你睇, 摘咗仲陸續有來架!

2010-10-05-2s.jpg 2010-10-05-3.jpg
回復

chutou 發表於 2010-10-5 23:41:09 |顯示全部樓層
老師既桑椹子好正呀
流緊口水
回復

糖不甩 發表於 2010-10-5 23:42:37 |顯示全部樓層
老師:我追你的帖追得很辛苦,所以有時會麻煩D,請你原諒!你在9月24種了60日菜心,我跟住在9月27日也種了一盆60日菜心和一盆意大利生菜,菜心就OK,都發芽長苗了,但生菜就只發了幾粒系勿野原因呢?我都系三兄度買的種子.另外我早前也是在三兄度買的泰國抗熱莞茜,從9月6日起一直試到現在,一粒芽都未發過,我有D沮喪,所以我特別緊張D菜心,我想問下點樣淋水呢,D苗甘弱,用噴壶都怕摧毁佢?另外,要等到幾時才施肥呢?吾該晒!
回復

Nancy 發表於 2010-10-6 08:56:15 |顯示全部樓層
呢棑<秋葵>進入大收期, 好多壇友摘極都有梗係開心啦!

<秋葵>啲莢果要趁嫩食至好架, 過老就又硬又韌唔好食架罅!
好多壇友都唔知<秋葵>啲莢果點先至可以摘得, 細隻怕蝕底, 大隻又怕老....

今朝特登摘两隻俾大家黎分享吓我係點樣處理呢個問題嘅:
----------------------------------------------------------
原來仲有鬚鬚就仲會大....等我識小小扮代表,話比隔離田太太知先....
回復

花園仔 發表於 2010-10-6 08:59:15 |顯示全部樓層
回復 13284# 糖不甩

老師:我追你的帖追得很辛苦,所以有時會麻煩D,請你原諒!
你在9月24種了60日菜心,我跟住在9月27日也種了一盆60日菜心和一盆意大利生菜,
菜心就OK,都發芽長苗了,但生菜就只發了幾粒系勿野原因呢?我都系三兄度買的種子.
另外我早前也是在三兄度買的泰國抗熱莞茜,從9月6日起一直試到現在,一粒芽都未發過,我有D沮喪,
所以我特別緊張D菜心,我想問下點樣淋水呢,D苗甘弱,用噴壶都怕摧毁佢?另外,要等到幾時才施肥呢?吾該晒!

===========================================================

Chutou, 糖不甩及大家早晨!

糖不甩, 因今日家中有工程唔得閒詳細答複你, 今晚再複....

先答咗你啲芫荽唔出芽問題, 你有冇做以下呢個動作先? 詳細啲今晚再講!

2009-01-06-20A.jpg 2009-01-06-21A.jpg 2009-01-06-22A.jpg 2009-11-11-6.jpg 2009-11-21-24.jpg 2009-11-21-25.jpg 2009-11-26-9.jpg 2009-11-30-5.jpg
回復

giveupaguy 發表於 2010-10-6 09:10:15 |顯示全部樓層

回復 13281# 花園仔

各位早晨呀. 老師早晨
     我明白點做啦! 謝謝!
    怪不得莞茜落好多.發芽很少. 更奇怪的是有幾粒成半年之後先發芽.原來要去穀
回復

糖不甩 發表於 2010-10-6 13:13:26 |顯示全部樓層
老師:其實你09年發的有關莞茜的帖子我早已看過,我有照做,將種子分開两邊,但我吾知邊D系種子,因裏頭似乎系空咖,我唯有連穀一起種.睇見giveupaguy 發的帖話有D半年之後都可以發芽,系咪我吾夠耐性呢?
回復

Ivana 發表於 2010-10-6 15:47:50 |顯示全部樓層
giveupaguy 係因為無去穀,所以成半年先至發到芽O者。
回復

giveupaguy 發表於 2010-10-6 15:57:48 |顯示全部樓層
回復 13288# 糖不甩

原先用來種莞茜種子的花盆仔 在半年後無lala長出幾棵莞茜苗. 起初不明所以. 今天看到老師的解說. 才知道今天的意外之喜. 只是當天沒有去穀之故...
回復

carlyyau 發表於 2010-10-6 23:20:16 |顯示全部樓層
學習了
回復

花園仔 發表於 2010-10-6 23:42:48 |顯示全部樓層

giveupaguy, 糖不甩, Ivana, carly及大家好!

回復 13287# giveupaguy

回復 13281# 花園仔
各位早晨呀. 老師早晨
我明白點做啦! 謝謝!
怪不得莞茜落好多.發芽很少. 更奇怪的是有幾粒成半年之後先發芽.原來要去穀

芫荽子去穀嘅目的除咗發芽快啲之外, 佢每粒核有两粒種籽架, 壓爆外穀仲可以令種籽發芽唔會打孖粘住呢!

回復 13288# 糖不甩

老師:其實你09年發的有關莞茜的帖子我早已看過,我有照做,將種子分開两邊,但我吾知邊D系種子,因裏頭似乎系空咖,我唯有連穀一起種.睇見giveupaguy 發的帖話有D半年之後都可以發芽,系咪我吾夠耐性呢?

種籽嘅質素都有好壞之分嘅, 遇到種籽唔夠健康或唔夠新鮮咪影響出芽成功率及時間囉,
呢個問題咪有啲幾日就發到爸爸聲而且出芽率高又快大, 有啲相反仲離譜到半年先....
回復

carlyyau 發表於 2010-10-7 00:00:50 |顯示全部樓層
老師好!大家好!認同老師的講法,種籽嘅質素好重要,就好似我的羅馬生菜咁,上次買咗一包,得幾棵出苗,今次朋友俾咗嗰D出到爸爸聲.不過,如果我啲種子壹個月都唔發芽,嗰個盆都唔會等半年喽.
回復

花園仔 發表於 2010-10-7 00:13:34 |顯示全部樓層

回復 13284# 糖不甩

糖不甩,
繼續答埋你啲問題:

老師:我追你的帖追得很辛苦,所以有時會麻煩D,請你原諒!

你在9月24種了60日菜心,我跟住在9月27日也種了一盆60日菜心和一盆意大利生菜,
菜心就OK,都發芽長苗了,但生菜就只發了幾粒系勿野原因呢?我都系三兄度買的種子.

都係嗰隻種籽啫, 有時都睇吓你用乜嘢泥, 淋得水多或水少, 仲有種籽盤擺放位置都會有分別架!
不過嗰隻<意大利生菜>種籽質素唔係咁好囉, 我嗰啲出芽時間都相差好遠架, 而家有啲仲好細棵嘅,
至于移咗苗嗰啲發育都唔係咁正常, 而家在觀察中咋....暫定再買過新牌子嘅種籽試吓!

2010-10-06-2.jpg 2010-10-06-7.jpg

另外我早前也是在三兄度買的泰國抗熱莞茜,從9月6日起一直試到現在,一粒芽都未發過,我有D沮喪,

所以我特別緊張D菜心,我想問下點樣淋水呢,D苗甘弱,用噴壶都怕摧毁佢?另外,要等到幾時才施肥呢?吾該晒!

啲60日菜心出咗真葉會黃黃地架, 唔使担心, 佢有別名叫黃菜心架, 大啲就唔黃架罅!
啲苗奀之之長了了就係唔夠養份及陽光囉, 見佢地大多東倒西歪咪細心啲加吓泥傍吓佢啦!
苗苗淋水我多用噴霧器嘅, 致於施肥我會體出咗四塊真葉起就會俾啲薄薄嘅肥仔水佢飲架罅!

60日菜心出咗真葉就爸爸聲大嘞!

2010-10-04-35.jpg 2010-10-06-6.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-7 00:26:37 |顯示全部樓層
回復 13293# carlyyau

老師好!大家好!認同老師的講法,種籽嘅質素好重要,就好似我的羅馬生菜咁,上次買咗一包,得幾棵出苗,
今次朋友俾咗嗰D出到爸爸聲.不過,如果我啲種子壹個月都唔發芽,嗰個盆都唔會等半年喽.
==============================================

carly好!

所以咪要同壇友多啲溝通分享各種訊息以期收到第一手靚種籽嘅消息囉!
一般普通植物嘅種籽三個星期都唔發芽, 我就唔會等落去嘞,
重新落過或揾過另一隻牌子再試吓仲實際啦! 嘻嘻!

<衫兄>嘅<羅馬生菜>苗苗出真葉囉!

2010-10-06-5.jpg 2010-10-06-8.jpg 2010-10-06-1.jpg
回復

carlyyau 發表於 2010-10-7 00:42:24 |顯示全部樓層
回復 13295# 花園仔

係ge,係ge!跟得老師的貼多,人都精靈啲ga.(勁擦鞋)
回復

花園仔 發表於 2010-10-7 00:53:58 |顯示全部樓層
晚安!

<櫻桃蘿蔔>要施肥囉! (磷氮肥為主)

2010-10-06-9.jpg 2010-10-06-10.jpg
回復

WingWing 發表於 2010-10-7 01:03:55 |顯示全部樓層

老師,你好!見到你種d嘢實在太吸引...

因抽到社區園圃,正在開始培苗,但遇到以下問題,想向你請教:
1)韮菜係咪好難發芽?通常要幾多日先會發芽呢?
2)紅菜頭可唔可以移苗架?
3)種洋蔥有咩嘢要注意,因未種過,可唔可以移苗呢?
4)其實種子要唔要浸水呀?浸咗係咪好d,容易d發芽呢?

謝謝!
回復

花園仔 發表於 2010-10-7 10:04:47 |顯示全部樓層

回復 13298# WingWing

老師,你好!見到你種d嘢實在太吸引...

因抽到社區園圃,正在開始培苗,但遇到以下問題,想向你請教:

謝謝!
=======================================

WingWing 好!

答吓你嘅問題啦:

韭菜發芽唔難, 我嗰啲大約一星期以內, 不過初苗頭髮絲咁幼生長緩慢, 要夠耐性至得!

梗係可以啦!

可以移苗但唔建議, 唔好太濕, 要夠磷肥俾佢!

種籽殼厚硬嘅咪浸吓水等佢快啲出芽囉, 一般唔使搞咁多嘢!
回復

muitau 發表於 2010-10-7 10:37:51 |顯示全部樓層
老師早呀,
呢幾日都有入黎,不過無咩特別野所以無阻你版位.
我係10月1日又落左啲50日菜心種,生到巴巴聲,快到我覺得有咩理由要等50日至有得食呀add4icon
回復