乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209621 19848
花園仔 發表於 2010-10-4 11:38:40 |顯示全部樓層
回復 13259# 小草妹
花園仔老師我又要黎請教 , 我棵番薯葉通菜連續種過3次都發現有d白色1條條刺嘅物體係葉面葉底 , 查過晒d害蟲嘅相又唔覺得佢似邊種 , 加上係唔識郁  沖唔走
想請教老師呢d係乜東東 可以點殺死佢   之前有事嘅盆栽已經比我連泥連都盆掉走晒 , 點解仲會有嘅  多謝老師細心嘅閱讀 , 希望你可以幫到我
===============================

小草妹及大家好!

小草妹, 首先好奇噉問聲點解你棵通菜叫<番薯葉通菜>先?

我種咗唔同品種嘅通菜幾年洛, 都未曾出現過你嘅問題,
菜菜嘅生理病情況應該唔高, 原因嗰啲白點出現體葉底數量比例較少,
靠肉眼觀察我諗係蟲卵機會大啲, 我如果遇到呢種問題會剪走佢囉!

你可以到病蟲害篇度問吓格, 嗰邊多....嘻嘻!

小草妹你嘅通菜葉底白點有可能係蟲卵..jpg 小草妹你嘅通菜葉底白點有可能係蟲卵.jpg
回復

Nancy 發表於 2010-10-4 11:42:17 |顯示全部樓層
幾棵剛爬架嘅<雷公鑿苦瓜>

--------------------------------------

花師, 唔好再引我啦,我真係會忍唔住又走買種子....嫁!
回復

花園仔 發表於 2010-10-4 11:47:48 |顯示全部樓層
回復 13262# Nancy
花師, 唔好再引我啦,我真係會忍唔住又走買種子....嫁!
==============================

Nancy,

唔係引你, 啲<雷公鑿苦瓜>而家開始發威嘞!

2010-10-03-24.jpg 2010-10-03-23.jpg 2010-10-03-27.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-4 11:54:07 |顯示全部樓層
不而睇吓<乜乜乜椒>而家情況啦!

大棵嗰啲係9月11日落種籽嘅,
細棵嗰啲係9月15日落種籽嘅.

2010-10-04-13.jpg 2010-10-04-14.jpg 2010-10-04-15.jpg 2010-10-04-16.jpg 2010-10-04-17.jpg 2010-10-04-18.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-4 12:04:03 |顯示全部樓層
<靚椒>遲啲仲靚呀! 佢而家猛咁開花結果呢!

回復

花園仔 發表於 2010-10-4 12:09:59 |顯示全部樓層
用陶盤種嘅<靚椒>

2010-10-04-24.jpg 2010-10-04-25.jpg 2010-10-04-26.jpg 2010-10-04-27.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-4 12:15:47 |顯示全部樓層
等緊佢成熟轉色嘅<泰國橙色中型尖椒>, 仲有花開, 結緊椒仔架!

2010-10-04-1.jpg 2010-10-04-4.jpg 2010-10-04-3.jpg 2010-10-04-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-4 12:19:45 |顯示全部樓層
高產嘅<本地中型指天椒>開始成熟囉!

2010-10-03-16.jpg 2010-10-03-18.jpg 2010-10-03-20.jpg 2010-10-03-21.jpg 2010-10-03-22.jpg
回復

Ivana 發表於 2010-10-4 16:02:04 |顯示全部樓層
花園仔~種咁多種椒,邊度食得哂?用黎做辣椒油都有排用。
八卦想知道新種既椒苗係咩品種既辣椒。
回復

kerorozIL 發表於 2010-10-4 16:21:05 |顯示全部樓層
回復  kerorozIL

花園仔老師早晨,我想問下大白菜同西蘭花既發芽期係幾多日左右?
唔該哂~
=============== ...
花園仔 發表於 2010-10-3 21:48

哦,我知喇,唔該花老師
回復

花園仔 發表於 2010-10-4 16:28:01 |顯示全部樓層

回復 13269# Ivana
花園仔~種咁多種椒,邊度食得哂?用黎做辣椒油都有排用。
八卦想知道新種既椒苗係咩品種既辣椒。
======================

Ivana,
有幾多吖, 每種好少架咋!
自己食啲, 送啲俾人, 皆大歡喜!

嗰啲<乜乜乜椒>應係鬼椒一族, 是否因種植環境或方式改變....
查証中, 總之好辣就係嘞! 嘻嘻!

請參考:

http://hkplants.com/thread-11235-647-1.html

回復

Ivana 發表於 2010-10-4 16:45:06 |顯示全部樓層
原來係鬼椒,但外型好似唔同左,你果種表面比較光滑,上網睇過鬼椒表面比較"掗"色一D同埋表面無咁平滑。
你咁多棵椒樹,每棵都有咁多椒都仲話少.........我種果幾棵指天椒夾埋都係收得果二十幾條椒,之後仲因為虫虫C鬼埋添呀~!
我仲有個問題想問下你,飛碟辣椒其實辣唔辣架?
回復

小草妹 發表於 2010-10-4 23:19:38 |顯示全部樓層
係番薯葉同通菜 嘻嘻
果d點點剪極都有  愈剪愈生 , 繁殖不斷真係好鬼煩  但又唔係種種植物都有  
加上我種室內架 , 都唔知係邊都惹返黎嘅
回復

chutou 發表於 2010-10-4 23:26:52 |顯示全部樓層
老師~~~請問點樣先會多d女花架
回復

花園仔 發表於 2010-10-4 23:55:44 |顯示全部樓層
回復 13272# Ivana
原來係鬼椒,但外型好似唔同左,你果種表面比較光滑,上網睇過鬼椒表面比較"掗"色一D同埋表面無咁平滑。
你咁多棵椒樹,每棵都有咁多椒都仲話少.........我種果幾棵指天椒夾埋都係收得果二十幾條椒,之後仲因為虫虫C鬼埋添呀~!
我仲有個問題想問下你,飛碟辣椒其實辣唔辣架?
====================================
Ivana,
哈哈, 我冇話我嗰隻係鬼椒啵!
我話應該係大家熱衷嘅所謂鬼椒嘅同一類咋!

鬼椒係人改嘅名啫, 總之係禾雀亂飛....
真正由全世界最辣嘅椒椒種籽所種出黎又如何,
到咗異地種植環境及條件都會有所改變甚至極端,
噉樣種出黎嘅椒椒或者只有樣似, 辣度有否改變係無法確定架....
即係話同一種類椒椒體試測時嘅辣度值, 佢地移種外地時,
對當地種植嘅環境及條件接受情度亦會唔同,
因此辣度值調整係順理成章嘅, 所以唔使咁在意喎!
就算原產地直接種籽都好便宜啫, 並唔係壇上講得咁京貴架!
我曾查詢該椒嘅供應商, 佢一出聲就問我要幾噸呢!
可想而知呢類椒椒產量幾咁龐大及種植應該容易嘅!

我反而鍾意種啲辣度適合自己口味, 樣子可愛, 容易栽種....嘅品種.
飛碟椒都幾辣架! 不過你仲可以問吓小寶佢地格, 因為辣度接受好個人嘅!

嗱, 呢度有我鍾意嘅幾種辣椒混種:
英國長型及中型尖椒, 泰國橙色中型尖椒.
好大棵架, 高到上屋頂囉....

2010-10-04-28.jpg 2010-10-04-28K.jpg 2010-10-04-30.jpg 2010-10-04-31.jpg 2010-10-04-31H.jpg 2010-10-04-33.jpg 2010-10-04-34.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-10-5 00:10:28 |顯示全部樓層
回復 13273# 小草妹
係番薯葉同通菜 嘻嘻
果d點點剪極都有  愈剪愈生 , 繁殖不斷真係好鬼煩  但又唔係種種植物都有  
加上我種室內架 , 都唔知係邊都惹返黎嘅

嗰啲黑點好似係菌啵, 都話去病害蟲篇嗰度問吓嘞!

回復 13274# chutou

老師~~~請問點樣先會多d女花架

呢個問題答你唔到, 因為仍在學習中呢!

Y牌牛扒茄有花冧囉!

2010-10-04-10.jpg 2010-10-04-12.jpg 2010-10-04-11.jpg
回復

Dennis 發表於 2010-10-5 00:25:27 |顯示全部樓層
回復 13275# 花園仔

我反而鍾意種啲辣度適合自己口味, 樣子可愛, 容易栽種....嘅品種.
====================================
花園老師, 同感! 最緊要係要起辣椒上黎, 一摘即有 生鮮滾熱辣!
回復

giveupaguy 發表於 2010-10-5 08:36:00 |顯示全部樓層
回復 13275# 花園仔

各位早上好. 老師的椒椒好靚. 我都希望有咁既成果.
    平時聽說椒椒不可以太近. 因怕風吹花粉亙相感染而變種. 老師有何方法防止? 你的不同椒椒會唔會又相距好遠呢?
回復

花園仔 發表於 2010-10-5 19:59:01 |顯示全部樓層
回復 13277# Dennis

花園老師, 同感! 最緊要係要起辣椒上黎, 一摘即有 生鮮滾熱辣!
==================================

Dennis及大家好!

其實係好容易做得到嘅!
只要種两三盤唔同品種嘅尖椒就可以長期供應啦!
回復

花園仔 發表於 2010-10-5 20:28:46 |顯示全部樓層
<桑椹子>熟囉! 好甜呢!

2010-10-04-5.jpg 2010-10-04-6.jpg
回復