乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209608 19848
花園仔 發表於 2010-9-29 13:05:32 |顯示全部樓層

回復 13180# 金盞花

花老師早呀
怪唔之得先前你唔鍾意人哋用引用, 當時想極都唔明白, 但又唔敢問, 呢個問題仲帶過夜, 好彩今日睇見你解釋, 明白晒 非常同意

另外, 有事想請教
那一種才是我哋所講嘅生菜
呢本係台灣書, 用字名稱同香港有出入, 兩個外型相似, 但種植方法有分別, 如果要種生菜或salad生菜, 應該參考邊個種植方法較好

(圗1) 大白菜 (十字花科)
非常需要肥料
不適合連作或混種

(圗2) 萵苣 (菊科)
係咪我哋講嘅生菜?
不需要太多肥料, 肥料過多會引起疾病
不適合連作, 可以種植在其他蔬菜旁

請指教
===========================

你好!
我帖子都講過好多呢两種菜菜架嘞!

(圗1) 大白菜 (十字花科) -- 我地叫佢做<黃芽白><紹菜>....

(圗2) 萵苣 (菊科) -- 我地叫佢做<生菜>....

點種? 壇上差唔多個個都種到靚靚生菜架....同佢地分享就OK啦!

<意大利生菜>移種後第一個早上:

回復

花園仔 發表於 2010-9-29 13:13:14 |顯示全部樓層
<羅馬生菜>種籽唔夠24小時就開始發芽嘞!

2010-09-29-11.jpg 2010-09-29-10.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-29 13:18:17 |顯示全部樓層
<秋葵>要嫩食架 -- 摘得啦!

2010-09-29-6.jpg 2010-09-29-7.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-29 13:22:39 |顯示全部樓層
<月光光>嘅<洛神花>開花嘞!
睇黎我地都唔係慢好多啫 -- 有花冧囉!

2010-09-29-14.jpg 2010-09-29-15.jpg 2010-09-29-16.jpg
回復

carlyyau 發表於 2010-9-29 14:09:31 |顯示全部樓層
老師旳秋葵好靚呀!我昨天都落咗種子.聽老師話我啲羅生,鬼椒喊巴浪日光浴.
回復

小草妹 發表於 2010-9-29 18:25:16 |顯示全部樓層
老師 我有野請教
我棵番薯葉次次種d葉都有d咁嘅點點系上面 捽唔甩又唔次蟲害 , 連續2次都係咁  我又搵唔到呢方面嘅資料
我想問呢d其實係咩黎架  要點解決架  thanks
回復

花園仔 發表於 2010-9-29 18:33:35 |顯示全部樓層
回復 13185# carlyyau
老師旳秋葵好靚呀!我昨天都落咗種子.聽老師話我啲羅生,鬼椒喊巴浪日光浴.
=========================================

carly,
我嘅秋葵係<Y牌>長型黎嘅!
最鍾意切碎用佢炒蛋, 好正架!

同菜菜做日光浴前要做好應對工夫啵,
因為幾日天氣唔穩定架會有小陣雨 -- 天文台如是說(私人風雨蘭有開)!

種籽發苗嘅羅勒出橫丫嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-9-29 18:46:13 |顯示全部樓層
回復 13186# 小草妹
老師 我有野請教
我棵番薯葉次次種d葉都有d咁嘅點點系上面 捽唔甩又唔次蟲害 , 連續2次都係咁  我又搵唔到呢方面嘅資料
我想問呢d其實係咩黎架  要點解決架  thanks
==========================

你好!
睇黎似係蚜蟲嘞! (因為圖片影得唔夠清楚, 估架咋!)
對付方法好容易 -- 體<病蟲害篇>嗰度大把資料啦!
回復

新手農夫 發表於 2010-9-30 07:01:53 |顯示全部樓層
回復 13171# 新手農夫
老師,我唔係好明蕃薯的生長過程,咁泥土下面咪淨係得原來發芽嗰舊蕃薯囉
還是會由嗰舊生多幾個出嚟呢?

哈哈! 蕃薯與薯仔都一樣, 原來發芽嗰舊薯薯會從芽芽下邊生出主根黎,
主根會分枝多條頭根, 頭根膨大即新嘅薯薯囉, 生出嘅頭根越多咪越多薯薯啦!
=============================================
老師,我比較蠢,想再問清楚啲!
我而家舊薯薯已開始發芽,係唔係放入泥內,加肥加水,
等隻芽夠長就剪咗出嚟種,成為主根,舊薯薯就唔要架啦!
咁第日要'反根'嗰啲根係唔係由主根再生來的橫根呀?
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-30 11:26:36 |顯示全部樓層

回復 13189# 新手農夫
回復 13171# 新手農夫
老師,我唔係好明蕃薯的生長過程,咁泥土下面咪淨係得原來發芽嗰舊蕃薯囉
還是會由嗰舊生多幾個出嚟呢?

哈哈! 蕃薯與薯仔都一樣, 原來發芽嗰舊薯薯會從芽芽下邊生出主根黎,
主根會分枝多條頭根, 頭根膨大即新嘅薯薯囉, 生出嘅頭根越多咪越多薯薯啦!
=============================================
新手農夫,
早晨呀~~ 老師有相示範:
http://www.hkplants.com/thread-11235-653-1.html
蕃薯芽下左泥,就唔使攪咁多野架喇, 到佢D籐蔓長得利害, 一掂到泥就會生入泥度,分薄左D營養 ----> 生唔成大薯,  所以咪會有反根0既動作囉~
你留意下老師所講:
你剪新芽出來無用架喎 ......乜野植物都好,有葉無根=死梗, 有根無葉=唔慌好得去邊.
主根會分枝多條頭根 -----> 即係一舊薯芽下面, 會生出好多小頭根
頭根膨大即新嘅薯薯囉 ------> 小頭根有足夠營養就會膨脹長大
生出嘅頭根越多咪越多薯薯啦! -----> 呢D咪係新生出來0既薯薯囉~
回復

花園仔 發表於 2010-9-30 11:49:43 |顯示全部樓層

回復 13189# 新手農夫
==============================

積媽, 新手農夫及大家好!

新手農夫,
你睇積媽回複仲細心啦!

再補充一下就係, 成舊放入泥得架! 不過好嘥啫!
我就鍾意切開一舊舊囉, 種多幾棵吖馬!
注意: 芽芽要連埋舊薯薯架!

回復

花園仔 發表於 2010-9-30 11:58:56 |顯示全部樓層
回復 13190# JicJicmom
多謝積媽幫手解答問題!

你嘅<布袋蓮>呢棑有冇花開亞?

琴日及今朝嘅<布袋蓮>

2010-09-29-17.jpg 2010-09-29-18.jpg 2010-09-30-32.jpg 2010-09-30-34.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-30 12:18:48 |顯示全部樓層
<水芙蓉>仍好旺盛呢!

回復

花園仔 發表於 2010-9-30 12:25:33 |顯示全部樓層
呢棑對<雷公鑿苦瓜>嘅注意力加重咗啲嘞!

2010-09-27-34.jpg 2010-09-30-10.jpg 2010-09-30-11.jpg 2010-09-27-28.jpg 2010-09-28-15.jpg 2010-09-30-22.jpg 2010-09-30-21.jpg 2010-09-30-23.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-30 12:31:35 |顯示全部樓層
長豆角就黎夠鐘囉, 雖然個樣仲好靚,
但所出嘅豆豆好短就停止膨大嘞!

回復

alanjacky 發表於 2010-9-30 12:36:46 |顯示全部樓層
星期二晚明珠台的Life,剛剛的一集有講植物,而家對植物有較多的理解,正如老師經常講的道理!又見到攀爬類植物的成長過程,植物原來好有趣的。
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-30 12:56:16 |顯示全部樓層
回復 13192# 花園仔

花老師好~~~~
積媽0既布袋蓮,未有再開花喇~
我早2日見佢葉怪怪咁, 咪想拎佢上來睇下囉.....點知佢D根抓實左盤入面0既塘泥,拎唔起.....  ( 我耐唔屎會拎起佢黎沖洗下D根/ 修根) 可能早一排忙,少左拎佢出來, 佢D根生到落盤底呀, 呢2日放假要整整佢 ~
老師0既布袋蓮,真係次次睇都覺得好透心涼~~~ 睇完心情都輕鬆D呀~~
回復

金盞花 發表於 2010-9-30 15:19:03 |顯示全部樓層
花老師, 我會翻睇以往你d資料~~~唔該晒
回復

新手農夫 發表於 2010-9-30 18:49:55 |顯示全部樓層
回復 13191# 花園仔

你剪新芽出來無用架喎 ......乜野植物都好,有葉無根=死梗, 有根無葉=唔慌好得去邊.
主根會分枝多條頭根 -----> 即係一舊薯芽下面, 會生出好多小頭根
頭根膨大即新嘅薯薯囉 ------> 小頭根有足夠營養就會膨脹長大
生出嘅頭根越多咪越多薯薯啦! -----> 呢D咪係新生出來0既薯薯囉
==================================================
老師,積媽:

多謝晒你地詳盡的解答,我終於都明白啦! 唔該晒
回復

小巫 發表於 2010-9-30 21:00:07 |顯示全部樓層
老師,恭喜你的洛神快有花開了,與此同時,我種的洛神也發現有花冧,第一次種到開花,真的好開心.
不過有d唔明,老師的花冧是綠色的,我的花冧是紅色的.何解??
回復