乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209589 19848
花園仔 發表於 2010-9-27 12:13:12 |顯示全部樓層
回復 13140# mono
老師早!
想問雪裡紅(雪菜)在香港有種子買嗎?
謝謝!
===========================

Mill及大家好!

雪裡紅(雪菜)係北方嘅一種芥菜啫!
體花墟前面條街啲舖揾吓啦, 有架!

仲有你地研究苦瓜啱唔啱種嘅問題再答多一次嘞:

體現時氣溫種乜都冇所謂嘅 -- 尤其係種一啲異地農產品! 當然種植梗係適時適地最好啦!
不過有時反常嘅天氣令人就要從新思考嘞, 大多瓜類最適宜春季二/三月栽種,
但受制於稍後高溫大雨氣候持續瓜瓜生長唔會正常嘅.
反過黎體九月後開始栽種, 如果避得過大寒天氣可能有啲驚嘻呢!
嗱! 舉例, 先棑好多壇友體春夏季種嘅苦瓜都強差人意, 大多細細個就黃熟嘞, 種得又大又靚嘅真係唔多架!
反而我近期所種嘅都又大又靚又好食添, 所以試吓都幾好吖!

成日有人問而家種苦瓜(或其他種類)係唔係合適!
唉, 如果最好就係跟置頂帖嘅種植時間表啦!

不過有啲農產品的確係可以一試架!
主要原因係有冇適合嘅種植環境同條件俾你心儀嘅植物生長啫,
如果你心儀嘅植物生長所需嘅溫度, 濕度及日照與現時種植期相近,
咪有基本條件囉, 加上人工扶助令植物適應, 結果就大有可為啦.
嗱, 街市嘅蔬菜瓜果供應咪好清楚解析俾我地知囉!

近期嘅<雷公鑿苦瓜>種植, 生長及收成情況:

2010-09-23-17.jpg 2010-09-23-18.jpg 2010-09-23-15.jpg 2010-09-23-16.jpg 2010-09-25-3.jpg 2010-09-25-2.jpg 2010-09-25-6.jpg 2010-09-25-7.jpg 2010-09-25-5.jpg 2010-09-25-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-27 12:25:44 |顯示全部樓層
<青瓜>進入尾聲囉, 有啲變形喇!

2010-09-21-22.jpg 2010-09-21-23.jpg 2010-09-23-5.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-27 12:30:59 |顯示全部樓層
<青梗通菜>以為佢老咪準備結束啦!
點知佢地好似有人性噉, 割食咗两日就發狂噉生長....
你話點落得手亞!

剛摘架!
回復

花園仔 發表於 2010-9-27 13:09:55 |顯示全部樓層
今朝開始分派正品<白花蛇舌草>苗苗小盤栽出去囉!
希望佢地生生性性開枝散葉啦!

2010-09-27-1.jpg 2010-09-27-3.jpg 2010-09-27-2.jpg 2010-09-27-4.jpg
回復

michelleng516 發表於 2010-9-27 13:32:26 |顯示全部樓層
嘩 老師老師 可唔可以分多一份呀 我都想要呀add4icon
回復

alanjacky 發表於 2010-9-27 21:22:15 |顯示全部樓層
花老師你好!我追左貼好耐但都未睇哂...哈,我近期用盤種羅馬生菜,也買了肉骨粉追肥(唔知有無錯),我第二晚發現泥上"o牛"出好多細細隻野!好驚呀!有咩辦法解決啊?
回復

花園仔 發表於 2010-9-27 23:04:25 |顯示全部樓層
回復 13145# michelleng516
嘩 老師老師 可唔可以分多一份呀 我都想要呀
========================

你好! 啲種籽寄曬<小寶>囉俾!
回復

花園仔 發表於 2010-9-27 23:17:46 |顯示全部樓層
回復 13146# alanjacky
花老師你好!我追左貼好耐但都未睇哂...
哈,我近期用盤種羅馬生菜,也買了肉骨粉追肥(唔知有無錯),
我第二晚發現泥上"o牛"出好多細細隻野!好驚呀!有咩辦法解決啊?
=====================================

你好!

<羅馬生菜>及其他葉菜追肥以氮肥(花生麩等....)為主,
肉骨粉屬磷肥, 主要幫助根莖發展....

肉骨粉雖然係發酵完成嘅肥料, 仍會吸引昆蟲體度繁殖嘅,
使用時可挖開表土放入, 然後用泥冚翻就OK啦!
回復

花園仔 發表於 2010-9-27 23:27:26 |顯示全部樓層
秋天又係花花盛開嘅日子罅! -- 尤其係蘭花類添!

人地種唔掂送俾我嘅原生種蝴蝶蘭, 年年都開花....
其實我亦冇乜點理佢架, 求其放埋一二角架咋!

2010-09-27-8.jpg 2010-09-27-6.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-27 23:37:20 |顯示全部樓層

生命總係有啲色彩嘅....
體唔經意之中佢出咗黎, 俗就俗啲, 你可以話艷麗架馬!

三朵架, 今年消咗一個苞咋....

2010-09-27-29.jpg 2010-09-27-30.jpg 2010-09-27-31.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-27 23:47:48 |顯示全部樓層
秋葵啲花都幾靚架 -- 雖然只會開一日.
但好快就有五角豆食罅! 注意豆要趁嫩食呀!

2010-09-27-23.jpg 2010-09-27-10.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-27 23:57:46 |顯示全部樓層
今朝嘅<櫻桃蘿蔔>苗苗, 你睇仲遺留咗螺仔破壞嘅痕跡呢!

2010-09-27-15.jpg 2010-09-27-15K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-28 00:03:11 |顯示全部樓層
<意大利生菜>苗苗就黎可以移種嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-9-28 00:05:03 |顯示全部樓層
<60日菜心>今早情況

2010-09-27-18.jpg 2010-09-27-19.jpg
回復

alanjacky 發表於 2010-9-28 00:06:12 |顯示全部樓層
回復  alanjacky
花老師你好!我追左貼好耐但都未睇哂...
哈,我近期用盤種羅馬生菜,也買了肉骨粉追肥(唔 ...
花園仔 發表於 2010-9-27 23:17

但細細隻野,係咪可以用茶籽粉灑上泥面對付佢地呢?
回復

drsubaru 發表於 2010-9-28 00:07:53 |顯示全部樓層
回復 13154# 花園仔

花老師, 想請教你....  你D 60日, 遲D要唔要移種呢...??
回復

花園仔 發表於 2010-9-28 00:11:47 |顯示全部樓層
椒茄類我就鍾意採用獨立育苗嘞,
等佢根纏土塊至移種就萬無一失啦!

2010-09-23-11.jpg 2010-09-27-20.jpg 2010-09-27-21.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-28 00:20:51 |顯示全部樓層

回復 13156# drsubaru
花老師, 想請教你....  你D 60日, 遲D要唔要移種呢...??
===============================

梗係要移種啦! -- (1)咁密 (2)個盤咁薄 (3)....

<菜心>一般由落種籽計廿零日就可以移種嘞!
回復

alanjacky 發表於 2010-9-28 00:30:07 |顯示全部樓層
回復 13158# 花園仔

不好意思!下次唔會
回復

糖不甩 發表於 2010-9-28 00:39:58 |顯示全部樓層
回復 13139# 花園仔

老師講得非常淺白易明,多謝晒!我會收拾心情,再作尝試.
回復