乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209594 19848
花園仔 發表於 2010-9-28 00:45:36 |顯示全部樓層
回 alanjacky
但細細隻野,係咪可以用茶籽粉灑上泥面對付佢地呢?
===============================

茶仔粉基本上可以消滅(控制或減少)泥土入邊指定嘅害蟲,
因為唔係毒藥未必可以對付得到某啲蟲蟲架, 試吓囉!
回復

花園仔 發表於 2010-9-28 01:02:54 |顯示全部樓層

呢棑啲韭菜割食完又菜爸爸聲長大嘞!

2010-09-21-21.jpg 2010-09-22-5.jpg 2010-09-25-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-28 01:09:03 |顯示全部樓層
蕉啲係體樹上邊隻熟就割嗰隻落黎架!

回復

花園仔 發表於 2010-9-28 01:17:24 |顯示全部樓層
晚安!

2010-09-25-29.jpg 2010-09-25-30.jpg 2010-09-25-32.jpg 2010-09-25-35.jpg

香蕉就黎熟囉!

回復

muitau 發表於 2010-9-28 11:18:36 |顯示全部樓層

老師早各位早!

回復 13118# 花園仔
而草本植物我就有保留嘞! 因為插枝方式所生出嘅根唔及原生咁濃密,
到植株膨大時根部供水俾枝葉有時會力不從心, 好容易枝軟葉耷起唔翻身架!
============================

請問草本植物係咪都包括埋香草類?即係如果夠耐性,種子種出黎會壯過插支呀?

回復 13133# 花園仔
艾草留一棵夠你種到四圍都係啦
====================

因為我驚問埋啲無聊問題,岩岩上網查,話艾係多年生,請問老師如果我想佢長駐係咪又係搣走啲花就得架喇?因為我上星期至插支左一盤比朋友,如果一年生,我要通知佢有心理準備啊!

回復 13132# 花園仔
仲記唔記得先前嘅溫馨提示亞!
9月24日下午落咗啲嘅種籽, 唔夠24小時就發芽嘞!

我牢牢記住呀老師,追月下畫我用紙巾浸住,第2朝已經咁樣喇 (可惜呢幾日我都超多應酬,而家佢地成1.5cm都仲未移入泥 )

仲有老師,
我買種子果日3兄得50日,我問佢同60有咩唔同佢話一樣,雖然我唔係全信不過我又無理據...其實除左收成多10日外,食味同植株強壯度係咪有分別架? 因為我見你都幾強調60日!
回復

soy 發表於 2010-9-28 11:48:47 |顯示全部樓層
其實我亦冇乜點理佢架, 求其放埋一二角架咋!
=================================

原生種蝴蝶蘭好清雅喔~~~~
但佢都有包肥嘆下!
回復

花園仔 發表於 2010-9-28 12:59:51 |顯示全部樓層

回復 13165# muitau

老師早各位早!

妹頭及大家好!
你咁有心機問, 我又得閒慢慢答你喇:

回復 13118# 花園仔
而草本植物我就有保留嘞! 因為插枝方式所生出嘅根唔及原生咁濃密,
到植株膨大時根部供水俾枝葉有時會力不從心, 好容易枝軟葉耷起唔翻身架!
============================

請問草本植物係咪都包括埋香草類?即係如果夠耐性,種子種出黎會壯過插支呀?

嗱! 所以我唔鍾意人地體我帖子採取<引用>方式回帖嘅原因之一嘞,
睇帖要逐個字全條睇至得架馬, 你睇全條點講:

小寶好!
嗱! 盡管壇上好多朋友喜歡以插枝方式黎栽種植物,
我認為必須要<合理化>而唔係<可行性>呢!

對於大型植株而言 , 採用插枝法我認為木本植物OK嘅.

我指嘅係<大型植株>吖馬, 啲香草類小型植物點都冇所謂啦!
不過我喜歡用種籽發芽栽種多啲, 覺得棵嘢會長命啲囉!

回復 13133# 花園仔
艾草留一棵夠你種到四圍都係啦

因為我驚問埋啲無聊問題,岩岩上網查,話艾係多年生,請問老師如果我想佢長駐係咪又係搣走啲花就得架喇?
因為我上星期至插支左一盤比朋友,如果一年生,我要通知佢有心理準備啊!

哈哈! 呢個問題問得好喎!
我都冇留意艾草究竟係一年生剩係多年生嘅!
因我嘅艾草未試過種體盤度 -- 多種體地上或牆邊角落位,
年年到種籽枯咗就掹曬佢地走, 遲啲又一地都係嘞, 好似珍珠菜噉唔使理佢地架!

我諗你試吓等花枯後收集完種籽先剪, 試吓囉!
其實用種籽繁殖仲好啦, 你睇街市邊啲婆婆佢地都連根拔起黎賣就知喇!

回復 13132# 花園仔
仲記唔記得先前嘅溫馨提示亞!
9月24日下午落咗啲嘅種籽, 唔夠24小時就發芽嘞!

我牢牢記住呀老師,追月下畫我用紙巾浸住,
第2朝已經咁樣喇 (可惜呢幾日我都超多應酬,而家佢地成1.5cm都仲未移入泥 )

嘩! 使唔使出到紙巾咁激亞?
體屋企用苗盤用泥培苗等苗苗夠大至移種仲方便啦!

仲有老師,
我買種子果日3兄得50日,我問佢同60有咩唔同佢話一樣,雖然我唔係全信不過我又無理據...
其實除左收成多10日外,食味同植株強壯度係咪有分別架? 因為我見你都幾強調60日!

嗱! 佢一啲都冇呃你架! 種籽係一樣嘅!
舉例:
<60日菜心>即從中秋節落種籽到收成大概體11月20日.
<50日菜心>由11月20日收成期反向即國慶節前落種籽.
噉<50日菜心>嘅生長期少咗10日梗係冇<60日菜心>咁好啦!
唔係都唔出溫馨提示啦!

其實只係相差10日左右又點食得出有乜分別吖! 心理嘅啫! 嘻嘻!

<60日菜心>苗苗今早情況:

回復

SSL200507 發表於 2010-9-28 13:07:20 |顯示全部樓層
Please advise what is 艾草 and 珍珠菜.  Thank you.
回復

花園仔 發表於 2010-9-28 13:26:35 |顯示全部樓層

回復 13166# soy
原生種蝴蝶蘭好清雅喔~~~~
但佢都有包肥嘆下!
=================

蛙太好!
我所有蘭花都一視同人盤盤都俾包魔肥佢嘆架!
而家咪眼都花囉! -- 花多眼亂吖馬!

另一開滿花嘅楊桃樹

2010-09-25-21.jpg 2010-09-25-22.jpg 2010-09-27-27.jpg 2010-09-27-32.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-28 13:37:56 |顯示全部樓層
回復 13168# SSL200507
Please advise what is 艾草 and 珍珠菜.  Thank you.
================================

敝帖有好多呢两種資料格, 慢慢睇喇!
心急可到<積媽><小寶>等壇友帖文度問吓啦! 嘻嘻!

又: 請用中文回帖, 唔該曬!
回復

新手農夫 發表於 2010-9-28 14:02:40 |顯示全部樓層
回復 8589# 花園仔

想食蕃薯咪勤D反根囉!
===================
老師,我唔係好明蕃薯的生長過程,咁泥土下面咪淨係得原來發芽嗰舊蕃薯囉
還是會由嗰舊生多幾個出嚟呢?
回復

SSL200507 發表於 2010-9-28 14:25:04 |顯示全部樓層
抱歉我不會鍵入中國字.  麻煩了您感到非常抱歉.  add11icon
回復

花園仔 發表於 2010-9-28 21:21:36 |顯示全部樓層

回復 13171# 新手農夫
老師,我唔係好明蕃薯的生長過程,咁泥土下面咪淨係得原來發芽嗰舊蕃薯囉
還是會由嗰舊生多幾個出嚟呢?

哈哈! 蕃薯與薯仔都一樣, 原來發芽嗰舊薯薯會從芽芽下邊生出主根黎,
主根會分枝多條頭根, 頭根膨大即新嘅薯薯囉, 生出嘅頭根越多咪越多薯薯啦!

回復 13172# SSL200507
抱歉我不會鍵入中國字.  麻煩了您感到非常抱歉.

使乜道歉喎, 唔識咪學囉, 我相信唔使15分鐘瓦! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-9-28 21:32:42 |顯示全部樓層
今日終於落咗<羅馬生菜>種籽嘞!

在培苗盤放泥耙平, 灑播<羅馬生菜>種籽.

用德國花泥灑體種籽上面(約5mm)

淋水, OK!(花泥會溶入普通泥面上)

回復

花園仔 發表於 2010-9-28 21:38:46 |顯示全部樓層
仲嗱嗱聲移種咗<意大利生菜>苗苗添!
(約行距300mm, 株距250mm)

2010-09-28-4.jpg 2010-09-28-9.jpg
回復

carlyyau 發表於 2010-9-28 22:19:40 |顯示全部樓層
老師,睇吓我的

鬼椒33粒種子衹得2粒出到苗

鬼椒33粒種子衹得2粒出到苗
回復

carlyyau 發表於 2010-9-28 22:27:52 |顯示全部樓層
鬼椒33粒種子衹得2粒出到苗,不過我都好開心.仲有日本南瓜.[attachimg]204462羅馬生菜好慢 DSC02897.JPG
回復

花園仔 發表於 2010-9-28 22:32:02 |顯示全部樓層

回復 13176# carlyyau
老師,睇吓我的
鬼椒33粒種子衹得2粒出到苗,不過我都好開心.
仲有日本南瓜, 羅馬生菜好慢.   
==================

carly好!

椒椒只要俾啲陽光佢就好快大架罅!
南瓜苗苗好健康, 羅生小時候生得慢, 大個仔就爸爸聲噉開枝散葉架罅!

我開始部署獨立包装囉!

2010-09-28-11.jpg 2010-09-28-12.jpg
回復

muitau 發表於 2010-9-29 10:42:36 |顯示全部樓層
早呀老師,
唔該晒你咁詳細解答,咁我呢2日又落多一次50日種子至得!
回復

金盞花 發表於 2010-9-29 11:17:23 |顯示全部樓層

回復 13167# 花園仔
嗱! 所以我唔鍾意人地體我帖子採取<引用>方式回帖嘅原因之一嘞,
睇帖要逐個字全條睇至得架馬, 你睇全條點講:
===============================================================

花老師早呀
怪唔之得先前你唔鍾意人哋用引用, 當時想極都唔明白, 但又唔敢問, 呢個問題仲帶過夜, 好彩今日睇見你解釋, 明白晒 非常同意

另外, 有事想請教

那一種才是我哋所講嘅生菜

呢本係台灣書, 用字名稱同香港有出入, 兩個外型相似, 但種植方法有分別, 如果要種生菜或salad生菜, 應該參考邊個種植方法較好

(圗1) 大白菜 (十字花科)
非常需要肥料
不適合連作或混種
DSCN3164 (Large).JPG

(圗2) 萵苣 (菊科)
係咪我哋講嘅生菜?
不需要太多肥料, 肥料過多會引起疾病
不適合連作, 可以種植在其他蔬菜旁
DSCN3165 (Large).JPG

請指教
回復