乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209615 19848
花園仔 發表於 2010-6-9 11:33:02 |顯示全部樓層

回復 12240# JicJicmom
老師我都想八一八, 用呢種新鮮糭葉蘆包0既糭, 會係乜野味道? 草香 ?  
返青稯葉又係點解? 加左人工色素?
唔該哂阿老師~
=============================

用呢種新鮮糭葉蘆包嘅稯啲味道咪好香嘅糭味囉!
點講好呢 -- 好清新好正, 好享受嗰種氣味囉!

<返青糭葉>大概係噉: 一些無良商家為了讓粽子保持粽葉新鮮誘人,
在浸泡粽葉時加入工業硫酸銅和工業氯化銅, 而人體過量或長期攝入銅, 可能導致腎臟功能衰竭.

詳細啲你體網上查尋好啲嘞!
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-9 11:44:27 |顯示全部樓層
回復 12241# 花園仔
老師好~
我已經"姑高"左乜野係返青粽葉了......=__+"" 又知多一樣野了.
(D人真係乜都夠膽死.....)
回復

小牛 發表於 2010-6-9 15:07:21 |顯示全部樓層
回復 12224# 小牛
嘩!!好羨慕呀!!
老師竟然連糭葉都有!?乜野係 "箸葉",老師可否影下全株植物呀?
小牛一响以為係竹葉添!
============================
小牛好!
啲<糭葉>係體朋友度摘翻黎架咋! (準備種翻啲呢!)
<箸葉>少人知, 不如叫正啲<糭葉蘆>啦!
冇影相呀! 你用<糭葉蘆>圖片搜尋就見架罅!
=============================
老師好!小牛上網睇左粽葉蘆o個樣啦!不過個樣好似通山都係,一陣認錯左就慘~~
回復

alsielee 發表於 2010-6-10 10:52:48 |顯示全部樓層
老師好! 大家好!

我上網過 糭葉蘆 ,不過葉片太小、似竹葉(因為可以由攝影者的手作對比),植物形態卻似薑科植物! 一D都吾似老師採摘下來的糭葉!

我記得小時候在外婆家看過糭葉,整株植物的形態似冬葉(不過糭葉的葉片比較長和大),只是沒有斑紋在葉子上吧了!

請老師引証一下,謝謝!
回復

little_st 發表於 2010-6-10 11:38:55 |顯示全部樓層
啲魚魚好好生養架. 呵呵.... 又一竇嘞!
花園仔 發表於 2010-5-30 22:11

花園仔, 有事請教, 我都有個呢 d , 之前買過睡蓮, 但露台太陽太勁, c c 下, 移番入室內, c 左 tim, 咁其實佢地啱唔啱有勁太陽家, 我好鐘意蓮花加金魚... 我整左跟你差不多, 三個星期就玩完, 但有 d 心有不甘.. 多多指教 !
回復

maggieklliu 發表於 2010-6-10 11:44:35 |顯示全部樓層
老師 , 想請問你通常用吉吉嘅12號盤黎種咩ka?一般茄子 , 甜椒 .......係咪都冇問題?
回復

花園仔 發表於 2010-6-10 13:04:19 |顯示全部樓層
回復 12246# maggieklliu
老師 , 想請問你通常用吉吉嘅12號盤黎種咩ka?一般茄子 , 甜椒 .......係咪都冇問題?
===============================================

瑪姬及大家好!

呢啲咁上下大細嘅盤種一般茄椒類植物OK啦!

回復

花園仔 發表於 2010-6-10 13:08:54 |顯示全部樓層
回復 12243# 小牛
老師好!小牛上網睇左粽葉蘆o個樣啦!不過個樣好似通山都係,一陣認錯左就慘~~
=======================================

小牛好!
點會認錯啵, 佢體山上坡地水坑邊....有親都一大叢密密麻麻....
回復

花園仔 發表於 2010-6-10 13:32:03 |顯示全部樓層
回復 12244# alsielee

老師好! 大家好!

我上網過 糭葉蘆 ,不過葉片太小、似竹葉(因為可以由攝影者的手作對比),植物形態卻似薑科植物! 一D都吾似老師採摘下來的糭葉!

我記得小時候在外婆家看過糭葉,整株植物的形態似冬葉(不過糭葉的葉片比較長和大),只是沒有斑紋在葉子上吧了!

請老師引証一下,謝謝!
===========================================

alsielee好!
<糭葉蘆>呢個名我都係從網絡中查尋架咋!
我諗做得糭子葉嘅蘆草都唔會好細嘅, 一般行山啲朋友叫佢做<大竹葉>架!
其實用黎包糭嘅葉種類好多, <糭葉蘆>係比較常見嘅.

如果唔啱萬望指正啵! 謝謝!
回復

花園仔 發表於 2010-6-10 13:48:01 |顯示全部樓層
回復 12245# little_st
花園仔, 有事請教, 我都有個呢 d , 之前買過睡蓮, 但露台太陽太勁, c c 下, 移番入室內, c 左 tim, 咁其實佢地啱唔啱有勁太陽家,
我好鐘意蓮花加金魚... 我整左跟你差不多, 三個星期就玩完, 但有 d 心有不甘.. 多多指教 !
===========================================

你好!
你嘅問題應該到<水生>版先至啱嘅, 嗰度好多....

我種荷, 睡蓮等水栽好多年囉, 求求其其冇乜研究架咋!
托賴長年有花睇及啲魚魚平安長壽仲快快樂樂添!

荷, 睡蓮等水栽都喜陽光, 魚魚亦喜歡體陽光中嘅水栽下邊游來游去格....

今早落大雨, 睡蓮仍然開....

2010-06-10-11.jpg 2010-06-10-10.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-6-10 14:14:31 |顯示全部樓層
嘩!  成百萬SHU 食咗頂唔頂得住都唔知, 摸吓都要小心噉話....噉種黎做乜亞!

仲有如果(見有人好熱衷)種體校園....
將來成功碩果累累, 俾啲頑皮嘅小朋友用黎整古同學....
你話邊個負責任先!!

所以, 我點會做呢啲咁無意義嘅嘢呢, 幾多嘢好玩吖!!!

我情願種啲大家都接受到, 都喜歡, 雖然平凡啲嘅種類嘞!

用黎浸<酸甜辣椒醋>嘅<英國小長尖椒>

回復

花園仔 發表於 2010-6-10 15:15:31 |顯示全部樓層
回復 12211# Ivana
回復 12209# 花園仔

81X幾頁喎,要搵有D難度,集中一個post就有呢個唔好處,搜索功能完全無作用.........
==================================================

嗶! 你好似入錯地方啵! 81X幾頁應該係斑比嘅帖子呀! 嘻嘻!
回復

小巫 發表於 2010-6-10 15:21:40 |顯示全部樓層
回復 12251# 花園仔

老師講得好啱,我細個時就喺摘過d好辣的辣椒,搞到口罄鼻罄,所以對種植d好辣的辣椒無興趣,不過就好鍾意燈籠椒和甜椒,真的好好味
回復

maggieklliu 發表於 2010-6-10 16:23:40 |顯示全部樓層
回復 12247# 花園仔

老師 , 今次吉吉返貨, 我都入左5個12號盤, 不過你圖入面下面個隻盤佢地話訂唔到貨呀    想買都買唔到 .
回復

花園仔 發表於 2010-6-10 20:03:28 |顯示全部樓層

大家晚上好!

睇到<瑪姬>流淚嘅表情公仔加上整日不停嘅雨....
令我想到一隻台語歌<愛著啊>嘅歌詞: 不怕風雨 牽手作陣走....
原歌係由 Freddie Aguilar唱嘅Anak 太傷感囉....

都係聽<愛著啊>好嘞:

http://www.youtube.com/watch?v=8COIB6VWxEg

擺咗成晚洛, 都唔可以令人有絲絲感動....
原本有幾十首不同語系關於風雨中牽手嘅歌可以揀一二首放上黎嘅....
men 娜!(台語)

雨中嘅<甘橘>依然噉堅強!

回復

小寶 發表於 2010-6-10 20:28:08 |顯示全部樓層
回復 12232# 花園仔
小寶,
你種唔種<合掌瓜>亞? 有種籽啵!

==============================

老師好!
小寶今日收到喇, 好似好大好大粒的白瓜子
想問下呢, 一棵係咪可以有好多收成架?
回復

花園仔 發表於 2010-6-11 08:54:17 |顯示全部樓層

回復 12256# 小寶
老師好!
小寶今日收到喇, 好似好大好大粒的白瓜子
想問下呢, 一棵係咪可以有好多收成架?
===========================

小寶及大家早晨呀!

小寶, 琴晚睇到貴帖就嗱嗱臨出花園影張相先回復你, 點知....

<合掌瓜>好好生養架, 呢兩棵合共收咗超過一百個架罅, 而家仲有啲零零星星掛體棚架度....

又, 個棚  20呎+ X 8呎+

嗱, 第二波又黎囉, 有公有乸架!

2010-06-10-13.jpg 2010-06-10-14.jpg
回復

小寶 發表於 2010-6-11 09:00:15 |顯示全部樓層

回復 12257# 花園仔
小寶, 琴晚睇到貴帖就嗱嗱臨出花園影張相先回復你, 點知....

<合掌瓜>好好生養架, 呢兩棵合共收咗超過一百個架罅, 而家仲有啲零零星星掛體棚架度....

嗱, 第二波又黎囉, 有公有乸架!

==========================
老師早晨呀!

係囉, 我都係想回覆其他時就....
兩棵就可以收100隻咁多? 個棚原來要咁大!
攞把尺出去度一度先~
回復

Twinsmom 發表於 2010-6-11 11:40:18 |顯示全部樓層
老師你好.

想請教下你:

屋企棵絲瓜枝葉好茂盛,開好多花, 但係等左個幾月都無"女花"(即下面有瓜仔), 所以都結唔到果呀  老師o甘點算呀? 有無得救呀??
回復

花園仔 發表於 2010-6-11 17:40:27 |顯示全部樓層
回復 12259# Twinsmom
老師你好.

想請教下你:

屋企棵絲瓜枝葉好茂盛,開好多花, 但係等左個幾月都無"女花"(即下面有瓜仔), 所以都結唔到果呀  老師o甘點算呀? 有無得救呀??

======================================

Twinsmom及大家好!

<無"女花"(即下面有瓜仔), 所以都結唔到果呀> -- 廢話!

耐心啲啦! 我嗰幾棵而家仲乜花都冇呀!
回復